Acum ceva timp, mi-a scăpat printre dinți într-un cadru select o asociere banală de cuvinte: manipularea informațiilor. De fapt, nu e chiar banală, e înțesată de semnificări și trimiteri. Gazdele întâlnirii cu pricina au negat că ar exista ceva de genul, dar le-am trecut cu vedere aroganța. Mai nou, am văzut scandalul în care a fost târât profesorul Mircea Dumitru, actualul ministru al Educației.

Am fost sceptic când am citit prin ceva foiletoane online știrea, așa că m-am dus mai departe. Am ajuns la sursa răspândirilor: Evenimentul Zilei și Adevărul. Am zis pas, informațiile prezentate erau mai mult decât vagi, unul dintre ele ascunzând inclusiv asumarea responsabilității semnării cu nume real a matarialului. Adică, niște trimiteri slabe, un nume de cod și…cam atât. Singurul document oficial existent în legătură cu (ne)colaboarea profesorului Mircea Dumitru cu Securitatea datează din 2007 și aparține Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS). Cu toate acestea, se va relua procesul verificării ministrului Educației.

Mircea Dumitru rămâne ferm pe poziție:

“Nu am făcut poliţie politică şi nu am colaborat cu Securitatea. Am şi  o adeverinţă eliberată de CNSAS cu mai mulţi ani în urmă, atunci când eu la universitate am fost prorector şi rector şi eram obligat de procedurile noastre să obţin această adeverinţă din partea CNSAS”/ news.ro.

Adevărul menționa chiar un nume de cod atribuit profesorului –  Negulescu. Documentul adeziune cu pricina nu ar avea semnătura lui Mircea Dumitru, ci un fals, conform celor declarate de ministrul luat în vizor. Și așa, adeziunea, să o asumăm și reală, nu conduce implicit la colaborare, e nevoie de mult mai multe informații strânse la dosar.

O altă notă interesantă în acest caz este dată de vice.com, conform căreia Florian Bichir, fost jurnalist la EVZ, face parte din comisia CNSAS. Asta pe lângă faptul că numirile sunt la discreția politicului.

Dacă ministrul Mircea Dumitru a deranjat pe cineva și tocmai de aceea a fost luat în colimator chiar acum când a propus reevaluarea școlilor doctorale? Da, aș fi tentat să dau crezare unei astfel de ipoteze.

Ca atare, reiterez afirmația făcută: sunt jucători care manipulează informațiile, iar unii dintre ei sunt chiar cei sunt puși să vegheze asupra securizării și clarificării lor. Ne este aruncat permanent un văl pe față, iar noi suntem puși în aceeași situația a unor agenți: să decriptăm totul pentru a nu ne lăsa înșelați de aparența informațiilor.

 

Un share daca ti-a placut:
error0