FOTO: Facebook

De dimineață, deschid rețeaua și prima veste care-mi curge pe wall: Au reușit!!! Vlad Căpușan și Zsolt Torok au reușit o premieră mondială în Himalaya! Așa spus, simplu și cu câte semne de exclamație doriți. Alpinismul românesc e la nivel mondial, iar reușita lor nu face decât să confirme asta. Nu e de ici-colo, e fabulos. Notă: Marius Lăcătușu e și el în Himalaya cu alți câțiva români, însă pentru Ama Dablam.

Revenind la cei doi alpiniști, aceștia au reușit să urce vârful Peak 5, 6374 m, cunoscut și ca Saldim Peak, din zona Makalu, fiind primii oameni care pun piciorul pe pământul virgin al acestui munte. Peak 5 e un vârf tehnic și izolat.

Am văzut că i-a spus Vlad unui amic, în câteva cuvinte și printre pierderile de semnal din cauza conexiunii slabe:

“Am urcat amândoi vârful Peak5, dar, la coborâre, am întâmpinat vreme foarte dificilă. În ultimele câteva zile, au fost condiții meteo extreme, temperaturi sub -30 de grade, tot ce am avut electronic la noi a fost compromis de frig, n-am putut lua legătura cu cei de acasă. Am și pierdut foarte mult timp din cauza acestor condiții nefavorabile… Acum e totul bine, am coborât amândoi în tabăra de bază, totul e OK, iar eu am coborât azi un pic mai mult, până în satul Yangri Kharka, să pot da un semn. Salutari tuturor celor de acasă!”/ Vlad Căpușan.

Ca atare, îi așteptăm cu toții acasă, pe Vlad la Cluj, pe Zsolt la Arad. Abia aștept să povestec cu ei, e o performanță fantastică. Bravo, băieți!

Foto: Facebook, arhiva personală a celor doi alpiniști

 

 

Un share daca ti-a placut:
error0