Dacă vizitezi Grădina Botanică din Jibou, n-ai cum să ratezi Castelul Wesselenyi. E o clădire impunătoare trecută pe harta primită la poarta de acces în grădină. Marea problemă e că, atunci când treci pe lângă ea, constați cu stupoare că e doar o clădire în paragină, părăsită. Culmea, asta se întâmplă cu cel mai mare ansamblu baroc din Transilvania, o clădire care seamănă izbitor cu Castelul Bánffy de la Bonțida. Experții spun că au lucrat aceeași meșteri, cel mai probabil.

“Clădirea este stil baroc. Ea conține mai multe pavilioane, cu frontoane unicat, asemănătoare cu cele de la Castelul Banffy de la Bonțida, pentru că în vremea aceea nu se găseau meșteri și probabil că au lucrat la Jibou aceeași meșteri ca la Bonțida. Pentru simetrie, în unele locuri sunt obloane fără geamuri, pentru că stilul baroc este unul al înșelării optice. O altă caracteristică a barocului este modelul șerpuit de pe frontonul clădirii, care să dea senzația de dinamism. La corpurile de clădire mai noi este un stil clasicist, cu fronton triunghiular, mai puțin ornat”, spune profesorul de istorie Vasile Benedek, un pasionat de istoria familiei Wesselenyi (sursa)

De atunci, au trecut doi ani, iar clădirea a rămas în aceeași stare. Soluția viabilă ar fi valorificarea lui în contextul vecinătății cu Grădina Botanică prin Centrul de Cercetări Biologice (CCB) Jibou. Dar asta e o chestiune deja de ani știută. Ce am putut, totuși, vedea printre uși, e faptul că în curtea interioară erau ceva muncitori. Să fi dat drumul la ceva lucrări de amenajare? Noi am urcat treptele prăfuite ale castelului și am încercat să întrezărim ceva pe ferestre. Pustiu. Ce păcat. La  vreo 100 km depărtare, vărul Castelului Wesselenyi, Castelul Bánffy, găzduiește un mega-eveniment: Electric Castle.

Între timp, Castelul Wesselenyi rămâne doar o umbră pentru trecătorii care vin la Grădina Botanică. Apropo, aceasta este un real motiv de a vă abate în micul oraș sălăjean. Nu prea sunt indicatoare în oraș care să te ghideze spre locul cu pricina, dar orice om de pe stradă te poate ajuta. Îmi pare aiurea ca singurul punct de atracție consistent din Jibou să nu fie indicat chiar de la intrarea în oraș. Parol! Ne-au plăcut mult grădinile japoneze, acvariile si simularile muntilor din diferite zone ale lumii. Zoo-parcurile sunt doar pentru promenadă, zona e frumoasă și împădurită. Din păcate, au doar câteva exemplare de căprioare și porci mistreți. Totuși, excursia merită pentru diversitatea faunei și florei.

Dacă ești curios, poți citi o mică istorie a castelului aici.

Un share daca ti-a placut:
error0