#tech

2019. Consumul excesiv de video dăuneaza grav (sau nu) textului

Textul a fost începutul. Imaginea a continuat ciclul, iar conținutul video pare să fie regina balului. Să nu vă grăbiți să credeți...

Written by Rares Iordache · 3 min read >
2019. Consumul excesiv de video dăuneaza grav (sau nu) textului 1

Textul a fost începutul. Imaginea a continuat ciclul, iar conținutul video pare să fie regina balului. Să nu vă grăbiți să credeți că ar fi vorba despre (doar) televiziune, căci aceasta va fi depășită în 2019 de internet din perspectiva orelor petrecute de utilizatori în respectivul mediu. (sursa) De ce urmărim din ce în ce mai mult video? Ce s-a schimbat în paradigma textului, căci veți observa că gusturile și interesele au suferit modificări? Așadar, între text și imagine…sau și text, și imagine, un hibrid.

2019. Consumul excesiv de video dăuneaza grav (sau nu) textului 2

Sursa: pixabay.com

Treptat, cărțile au fost înlocuite de monitoare. Apoi, monitoarele s-au transformat în device-uri, iar una dintre întrebările curente era: de pe ce device citești? Totul a prins viteză, iar utilizatorii și-au dorit cu ardoare să fie în fluxul de informații. Când? Acum, iar acum este chiar acum. Dacă nu ești în acel flux, nu exiști. Pentru a spune mai multe printr-un mesaj, textul s-a transformat în imagine. Dar nu a fost suficient. Era nevoie de un alt tip de dinamism, unul adaptat atât vitezei de difuzare a informațiilor, cât și noilor device-uri de pe care acestea sunt accesate.
Așadar, bun venit în era video-ului. E deja celebră remarca: video is the king. Parol! Creșterile acestui canal sunt vizibile de la an la an. Ca extensie cumva, a reapărut un real interes pentru filmulețele scurte, cele numite gif-uri (mai mult, un soi de imagini mișcătoare).

2019. Consumul excesiv de video dăuneaza grav (sau nu) textului 3

Totul este centrat pe vizual, să se vadă cât mai bine, mai clar și mai mult. În 2019, se așteaptă altă explozie: video-ul va aconta aproape 85% din întreg traficul generat pe internet, conform Social Report. Nota mea: să asumăm acest procent cu marje de la piață la piață. Oau, cam orice căutare sau accesare pe internet va fi direcționată cumva spre video. Acesta va deveni mult mai relevant pentru utilizator decât orice alt canal. Un alt pont magic tot de pe felia video, dar VoD (Video-on-Demand): consumul de pe acest segment se va dubla până în 2022 (sursa). Și aici lucrurile sunt segmentate curios: tot până în același an 2022, video-ul de pe internet pus pe TV va reprezenta 27% din totalul consumului de video de pe internet.

Video-ul este o parte specială din trafic, una care își are propriile nișe. Sunt meciuri grele care se dispută între TV, pe o pantă descendentă constant, și video-urile de pe internet. Intrând aici, avem în față alte trenduri, alte sub-nișe. Dincolo de acestea, consumul de video dictează conceperea strategiilor, reconfigurează întreg schematismul de conținut. Textul pare sa devină obsolet, o chestiune de trecut în subsol, ca notă. Cu toate acestea, le avem pe ambele, deși, procentual, în bărci complet diferite.

Câteva date/ facts despre video pe internet

Live video-urile au un avânt consistent. Toată lumea face live-uri, toată lumea urmărește live-urile. Mai mult, companiile au început să includă astfel de metode în strategia lor de promovare pe Social Media. Cum funcționează? Simplu: te duci la un eveniment, faci un check-in (opțional) și tragi un live.

Video-ul în formatul clasic își continuă creșterile constante. 54% din utilizatorii de internet urmăresc deja video-uri lunar pe platformele de socializare. Numărul lor va crește în 2019, asta este o certitudine dată de trendul general. Concret, filmați, filmați.

Video ads-urile cresc cât alții într-un an. 65% din impresiile de pe Instagram au fost rezultatul conținutului video. Da, ați ghicit, trendul e tot pe creștere și aici. La nivel de promovare, ratele de conversie pe video sunt mult mai mari, deși costurile sunt pe măsură, dar ați prins ideea.

Video-urile 360 grade cresc și ele alături de/ în realitatea virtuală. Adică, avem în față două componente hard care sunt în ascensiune. A fi în flux înseamnă să ai o experiență imersivă, iar video-ul îți poate crea senzația că ești acolo, chiar acolo, în mijlocul acțiunii. (sursa)

Cifre, date, analize

Sunt o sumedenie de resurse online care vă pot oferi informații și predicții despre poziționarea video-ului în anii următori. Sumarizând, video-ul va domina traficul pe internet, tiparele audienței se vor segmenta, 70% dintre utilizatori vor folosi un al doilea ecran, iar bugetele de promovare se vor îndrepta în mod evident spre video. Salturile se vor așeza în funcție de tipologia video-ului și de mediul de difuzare. Imaginea în mișcare este în centrul atenției, dar datele trebuie privite în mod diferențiat: video-ul de la TV pierde teren în fața celui de pe internet, aici, în acest mediu, avem o fragmentare a video-ului în funcție de mediul de distribuție, textele lungi capătă o nouă simbolistică, iar componentele hibride sunt din ce în ce mai atractive.

Este mai mult decât evident: dacă ai în cap o strategie de conținut și promovare pe 2019, atunci trebuie să pui video-ul în capul listei. Cum? Ei bine, e o altă poveste, căci, toată lumea vrea video, dar nu oricum. Dar nu e doar despre asta, căci eu suplimentez: video, textele lungi bine documentate și hibridul video-text.

În trenduri, eu voi poziționa, cel puțin pentru 2019, și textele lungi, așa numitele long-form content. Acestea încep să prindă avânt și să fie share-uite cantitativ. Hilaritate sau fapt? Aș înclina spre un curs firesc: concentrarea atenției spre video, prin prisma dinamismului, a lipsei timpului, a faptului că utilizatorii sunt mai comozi cu cititul, a scos la iveală o necesitate: un segment de utilizatori a rămas agățat de criteriile calității și complexității unor texte lungi, bine documentate. În plus, acestea permit o paletă largă de monetizare, tocmai din cauza nu doar a lungimii lor, ci a calității și cerințelor de asociere a textului cu imaginea sau numeroasele (nu doar) ads-urilor.

2019. Consumul excesiv de video dăuneaza grav (sau nu) textului 4

Sursa: pixabay.com

Bătălie sau coexistență? Și una, și alta, inclusiv lansarea pe piață a unor produse care conțin și video, și text. Dacă ar fi să mă puneți să aleg, aș merge cu ochii închiși pe text, dar este o chestiune subiectivă. Eu nu mă pot detașa de tipul acesta de scriitură.

Textul lung bine scris este simbolul documentării. Acest tip de scriitură va continua să fie stindardul ultimelor fracțiuni care (mai) reprezintă textul în schema realizată de acesta cu imaginea.

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.