2021, un pas de la pandemie la infodemie. 2022, unul spre nebunie

2021, un pas de la pandemie la infodemie. 2022, unul spre nebunie 1

Nu mai suntem în pasaj, sunt dincolo. Pentru a vedea puțin din ce se află pe acest teritoriu, îți recomand cea de-a doua ediție a cărții mele despre selfie. A numit-o sugestiv: #selfie, de la descoperirea la mascarea feței.

Noi situări paradigmatice au cuprins anul 2021, unul care s-ar fi dorit post-pandemic, dar care a eșuat lamentabil într-unul infodemic. Am asistat la o trecere fluidă spre nenumărate fracturi de logică, un pas care nu ne-a pironit în starea de uimire într-un sens pozitiv, ci ne-a aruncat barca șubredă direct în valurile unei furtuni. Un adevărat uragan al datelor și informațiilor care ne-a dat peste cap viețile și ne duc, iată, la început de 2022 spre…nebunie. Ca să fiu în trend, a privi sau a nu privi în sus, aceasta este întrebarea.

2021 a fost anul în care ne-am maturizat trecerea, pasajul, am simțit că ceva nu este în regulă și că pandemia aceasta este mai mult de atât. Ne-am lăsat duși de valurile de tot soiul până ce ne-am trezit direct în inima unei infodemii. Parcă am fi prizat constant LSD și am fi văzut animale fantastice pe pereți. Ne-am lăsat atrași de salvarea avatarurilor noastre și am regăsit sublima democrație în vocea egoismului nostru. Eu, despre mine este vorba, eu sunt centrul și am ceva de spus mereu și mereu. Am cutezat să scrutăm noi și noi orizonturi ale limitei, am forțat morala și am pășit nonșalant pe tărâmul tornadelor de date care ne-au reconstruit pe noi înșine. A fost un proces dureros, dar asumat și conștient, căci ne-am dat drumul și am ajuns aici, în 2022. Acesta este următorul nivel.

2021 a fost anul în care am conștientizat pe viu că și comunitățile de la care aveam speranțe au căzut pradă neasumărilor, a vorbelor de duh fără fond, doar cu formă. A spune, doar a spune fără a face. Așadar, forme fără fond și o lipsă de responsabilitate. În treacăt, în sursurul asurzitor al vocilor mulțumilor care aclamau neasumarea trimițând la cărți. O altă lipsă, a înțelegerii scrisului, aflat la apusul său. Vorbind cu fața falsă spre mulțimea furibundă care-și asculta propriul glas.

2021 a fost anul în care am renunțat să mai înțelegem. Pandemia a fost de-clicul care a făcut posibilă tranziția. Am renunțat să înțelegem și să ne înțelegem, iar acest lucru nu înseamnă altceva decât să renunțăm la o parte din noi înșine. Ne-am ascuns din nou în fața mascotelor pe care le-am aruncat în fața noastră, fără asumare, cu fruntea încrâncenată. Nu am mai înțeles nimic din logica protejării mediului, din semnificația educației sau rolul copiilor într-o astfel de mașinațiune. Am renunțat să…ne înțelegem. Vorbim limbi diferite și ne auzim doar pe noi. Restul e supus tăcerii. Ascultăm doar vocile interioare.

2021 a fost anul în care am renunțat să mai stăm în uimire, să ne așezăm calmi și să cugetăm la lucrurile din jurul nostru. Acesta a fost momentul în care am început să gândim pe grabă, fără act și tact, fără să privim dincolo de sensul actului nostru. Ce pot să fac, ce pot să sper, ce pot să cred, ce este omul? Am dat uitării vorbe din vremuri uitate și am căzut în profundul somn al rațiunii.

2021 a fost și s-a dus. A început 2022, iar trecătoarea a fost traversată. Suntem acolo, suntem aici, cu o conștiință mai amorfă ca nicicând. Nu mai suntem în pasaj, sunt dincolo. Pentru a vedea puțin din ce se află pe acest teritoriu, îți recomand cea de-a doua ediție a cărții mele despre selfie. A numit-o sugestiv: #selfie, de la descoperirea la mascarea feței. Am ales să o public online, în format digital, cu ajutorul draft2digital. O poți achiziționa de pe cele câteva platforme partenere, inclusiv Scribd și Apple Books. Aș fi vrut să o lansez mai devreme, dar, 2021, acum, 2022. Pandemie, infodemie, nebunie.

Le mulțumesc celor care au cuvântat și pre-cuvântat cartea, au avut răbdarea să o răsfoiască înaintea voastră și să scrie câteva rânduri despre ea. Le mulțumesc fetelor mele pentru faptul că mă susțin mereu.

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rares Iordache

© 2022 Rares Iordache