#jurnaldebord

Alergam, castigam, educam la Cucuietii Maraton, o competitie poveste

Impreună la Cucuietii Maraton Competițiile de alergare încep să fie din ce în ce mai cunoscute și frecventate de români. Fiecare organizator...

Written by Rares Iordache · 3 min read >
Alergam, castigam, educam la Cucuietii Maraton, o competitie poveste 1

Impreună la Cucuietii Maraton

Competițiile de alergare încep să fie din ce în ce mai cunoscute și frecventate de români. Fiecare organizator își dă silința să iasă în evidență cu ceva unic, să creeze o atmosferă care să-i facă pe oameni să revină. Ei bine, o competiție anume mi-a atras atenția prin componenta socială: Cucuieții Maraton, un proiect dezvoltat de Plantează în România. Chiar dacă are loc în Piatra Craiului, acolo unde există deja celebrul Maraton Piatra Craiului, evenimentul aflat la prima ediție se anunță complet diferit, privirile organizatorilor sunt îndreptate spre alte chestiuțe. Haideți să vedem ce și cum.

Am stat de vorbă cu Mihai, cel care se ocupă de organizarea evenimentului, pentru a afla ce anume presupune acest element social și cum vor face ei din el factorul prim al Cucuieții Maraton. Da, e și despre alergare, e și despre spiritul competițional, însă, întâi de toate, e despre a face ceva fain împreună.

Nu e o competiție strict de maraton, nu va fi ca celelalte. Alergarea este doar o componentă, întreg proiectul fiind parte din Plantează în România. Pe scurt, avem în vedere patru obiective mari: 1. acțiunea de plantat. Am reușit să plantăm 160.000 de puieți într-o lună, cu ajutorul a 5000 de voluntari. Am implicat 160-170 instituții, dintre care 70-80 de primării din toată țara. 2. în 2018, când celebrăm centenarul Marii Uniri, ne dorim să doborând un record mondial în materie de plantări. Despre asta, totuși, vom povesti la timpul potrivit. 3. vizăm un proiect de uniune națională, implicând sub cupola împreună instituții, personalități, copii, politicieni și mulți alții. Ne extindem targetul constant. 4. ne dorim să implementăm la nivel primar Ora Verde, adică o oră opțională prin care să îi educăm pe copii în legătură cu importanța pădurilor/ Mihai Mihu, organizator Cucuieții Maraton.

Frumos, nu? Ei bine, competiția sportivă din Piatra Craiului, la rându-i, dispune de două componente: adunarea grupului țintă și educarea ca parte fundamentală din eveniment. Mihai mi-a mărturisit că informarea se va face prin intermediul unor conferințe/ întâlniri. Vă voi anunța mai târziu lista speaker-ilor. Ca atare, totul e centrat pe pădure și pe rolul ei.

Acum, strict legat de Cucuieții Maraton, partea de alergare:

Ne așteptăm la aproximativ 1000 de participanți, 500 la probele de maraton, semimaraton și cros, în jur de 150 de copii cu vârsta minimă de șase ani. Vom avea tot felul de activități outdoor pentru aceștia. S-au înscris deja peste 300 de concurenți, mi-a ma spus Mihai.

Mi-a plăcut mult ideea Orei Verzi, ca parte din proiectul lor Creștem România Împreună.

Ora Verde dorește să atragă cât mai mulți actori din societate. Noi propunem o programă pentru acea oră opțională de la nivelul claselor 1-4. Am luat deja legătura cu Ministerul Educației în acest sens, vom încheia parteneriate și concepem întreg proiectul la nivel național.

Înscrierea a fost gratuită până pe 20 iulie. Uei, am ratat ocazia 🙂

Oamenii au și un manifest, vi-l redau mai jos că-i prea fain:

Împădurim, ecologizăm, educăm, alergăm! Cucuieții Maraton este activitatea cu mișcare multă, pentru cei cu inimă puternică și dragoste de verde!

Cucuieții Maraton s-a concretizat din nevoia de a aduce o latură activă mișcării sociale “Plantează în România”. Credem în activitățile de weekend petrecute în aer liber, printre munți și văi, dealuri și câmpii. Ne place să hălăduim, să alergăm, să biciclim, să ne cățărăm, să plantăm, să ne antrenăm, și deci, ne dorim să te chemăm și pe tine alături de noi. Te provocăm la un concurs inedit, un maraton fără opreliști, cu trasee spectaculoase și care îți oferă posibilitatea să-ți dai frâu liber energiei. Aleargă cu noi și vom avea de câștigat împreună – vom sprijini demersul “Ora Verde” (vezi www.planteazainromania.ro), ce se vrea o oră opțională de educație verde cu cei mici.

Cucuieții Maraton, ediția I, “Maratonul exploatatilor forestiere”
De ce alergăm într-un astfel de maraton? Pentru că ne dorim să atragem atenția asupra situației reale din pădurile noastre. Pentru că ne dorim ca toți românii să conștientizeze importanța arborilor în viața noastră și a viețuitoarelor din habitatele României. Pentru că țara noastră se situează sub medie ca procent de suprafață împădurită, având doar 27,3% din suprafață acoperită de păduri, față de 32,4% media europeană (ne clasăm astfel pe locul 13 în Europa și pe locul 10 în ceea ce privește suprafața de pădure raportată la numărul de locuitori – 0,30 ha/locuitor).

Alergăm, câștigăm, educăm!

 

Cucuieții Maraton va avea loc pe 24 septembrie la Plaiul Foii, lângă Zărnești/ județul Brașov. Detalii despre kit-ul de concurs sau trasee poți găsi aici.

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile
dor de alergare 3

dor de alergare

Rares Iordache in #jurnaldebord
  ·   26 sec read

2 Replies to “Alergam, castigam, educam la Cucuietii Maraton, o competitie poveste”

  1. E frumos ce povestiti. Mult succes! Dar, atentie: cunvantul “ecologizam” nu exista in niciun dictionar, nu numai roman. Si ma indoiesc ca il puteti defini altfel decat printr-un sinonim. Ne putem lipsi, inlocuiti-l in text.

    1. A ecologiza> vr tr> a asigura un mediu natural, sănătos. In sensul acesta. Multumesc pentru feedback

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.