#jurnaldebord

Alergare vs pedalat la -14 grade. Ce te face sa dai inapoi si ce preferi?

Nu m-am gândit vreodată foarte mult la faptul că voi ajunge să alerg la 6.00 dimineața iarna sau că voi pedala spre...

Written by Rares Iordache · 1 min read >
Alergare vs pedalat la -14 grade. Ce te face sa dai inapoi si ce preferi? 1

Nu m-am gândit vreodată foarte mult la faptul că voi ajunge să alerg la 6.00 dimineața iarna sau că voi pedala spre job în jurul orei 7.50. Asta inclusiv la temperaturi de curățat parbrize, gen -14 grade. De o vreme, nu mai pot alerga dimneața, întrucât merg deja cu bicicleta spre job și ar fi cam mult din cauza expunerii la frig: aș alerga, aș face un duș, m-am pregăti de job și aș urca pe bicicletă. Wrong way! Totuși, mintea mi-a ridicat o întrebare: ce-i mai fain la sub -10, pedalatul sau alergatul?

După multe strădanii și întrebări rămase fără răspunsuri, am ajuns la concluzia că trebuie să alergi sau pedalezi exact cum și când te simți bine. Așadar, am chef la 22.00 PM să alerg, încerc să o fac, fără temeri legate de vremea de afară. Mai greu cu pedalatul la ore așa târzii, dar nu e exclusivă treaba.

Dincolo de aceste aspecte și fără să discriminez plăcerea pedalatului, vă mărturisesc faptul că e mai relaxant să alergi când e destul de frig afară, să nu spun chiar ger. Eu am găsit trei argumente pentru asta.

La alergare, corpul ajunge la o temperatură optimă și comodă foarte rapid, cel puțin în cazul meu. Un alt avantaj e dat de faptul că aceasta se menține pe cam tot parcursul alergării, fie că faci 5, fie că faci 15 km. În cazul ciclismului, trebuie să pedalezi într-un ritm destul de alert constant și tot ai momente când senzația de frig revine. Am ajuns într-o dimineață destul de înghețat la destinație, spunându-mi: asta nu s-ar fi întâmplat dacă aș fi alergat.

Un alt aspect ar fi echipamentul. Alergarea te menține relativ ușor, eu îmi iau doar o bluză cu mânecă lungă tip polar și o jachetă anti-vânt, cel mult. La ciclism, în schimb, e nevoie să te înfofolești nițel mai bine, pentru a nu resimți frigul pătrunzător. Nu pun aici accesoriile de semnalizare, căci și alergarea le presupune.

Ultimul punct de amintit ar fi intensitatea aerului rece. Viteza de alergare te menține într-o zonă confortabilă. Datele se schimbă când vine vorba de pedalat. Aici, chiar dacă ai bandana pe față, căciul și cască de protecție, aerul rece se intensifică progresiv, pe măsură ce accelerezi.

Marea notă de subsol ar fi asta: pe timp de iarnă, dacă drumurile sunt acoperite de zăpadă, nu poți pedala pe ele, doar prin pădure sau drumuri forestiere. Vă spun sigur: e super mișto, am încercat-o și pe asta. Nu-ți interzice nimeni să alergi cam pe oriunde ai vrea și ai loc, desigur.

Ce ați încerca și ce ați prefera?

Foto: pixabay.com

 

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.