#coltul abstract

Another Round/ Druk sau fețele alcoolului

Până la fund. Când te lasă inspirația, ai nevoie de o ajustare a minții.

Written by Rares Iordache · 2 min read >
Another Round/ Druk sau fețele alcoolului 1

Până la fund. Când te lasă inspirația, ai nevoie de o ajustare a minții. Cum timpul nu mai e de partea ta, ai nevoie de o infuzie cu efecte imediate. Așadar, te apuci de băut.

Ne naștem cu un deficit de alcool de 0.5%. Așadar, dacă ne-am menține pe această linie, am fi mai…eficienți, relaxați și creativi. Care este reversul? Ei bine, aceasta este miza pusă la bătaie de Thomas Vinterberg.

Patru prieteni profesori ajung în pragul unei blazări dezolante. Nimic nu le mai aduce satisfație, iar carierele lor sunt inexistente. Martin, jucat aproape magistral de Mads Mikkelsen, își duce generația din anul final înspre un remarcabil eșec. Elevii săi știu asta, le-au spus părinților care l-au convocat pe plictisitorul profesor la o ședință. Tiradele trase înspre el sunt în gol, individul se uită livid înspre sala care nu-l poate executa pe eșafod.

No I’m not indifferent. It’s not easy to learn when you’ve got your head stuck in your phone.

Martin/ Druk

Aparenta salvare vine de al Nikolaj, interpretat de Magnus Millang. Profesorul de psihologie le dezvăluie prietenilor săi despre teoria deficienței de alcool din corpul uman: ne naștem cu un deficit de 0.5% alcool în sânge. Așadar, dacă am reuși să menținem constant acest nivel, am găsi salvarea din rutina zilnică, am găsi evadarea înspre tărâmurile creativității mult dorite. Parol! Asta ar înseamna ca cei patru să mearga luni-vineri destul de afumați la job. Dar, fiecare își asumă riscul. Martin, Nikolaj, Tommy (Thomas Bo Larsen) și Peter (Lars Ranthe) pornesc experimentul, notând zilnic progresul făcut, observațiile avute.

Cum vă închipuiți, nivelul 0.5% urcă treptat la 0.7%, întrucât lecțiile predate de Martin erau cele mai bune realizate în viața sa. Problema este că lucrurile nu se opresc aici, ci escaladează în tot soiul de indicatori peste 1.0% sau beții crunte. Tommy nu-și poate ascunde sticlele în vestiar, iar Martin începe să aibă probleme în familie. Mă rog, să nu vă spun chiar totul, situația o ia la vale rău de tot, fix în partea opusă.

Experimentul se transformă într-un fiasco total, într-un dezmăț al simțurilor și al gândurilor încâlcite. Mai bine zis, picioarelor încâlcite, căci unii vor fi adunați de prin șanțuri. Morala, dacă e vreuna: beți suficient de mult cât să vă simțiți încă gândurile.

Eram deja obișnuit cu stilul lui Thomas Vinterberg din The Hunt, acolo unde Mads Mikkelsen îl are alături la fel pe Thomas Bo Larsen. Filmul său pare că se desfășoară pe aceeași frecvență, nu ai tresăriri sau ruperi de ritm. Dansăm pe aceeași melodie, și în The Hunt, și aici, în Another Round, diferența fiind făcută de Mikkelsen: acesta chiar dansează bine în Another Round, arătând o parte din cursurile de balet pe care le-a făcut. Tragedia unui om atinge aproape același nivel fatalist în ambele scenarii, excepție fiind moartea profesorului de sport Tommy, care rupe decisiv ceva în desfășurătorul filmului. Da, dar, cu toate astea, prefer parcă Another Round, asta poate și pentru că mi-am deschis o bere acum, pe finalul articolului.

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

One Reply to “Another Round/ Druk sau fețele alcoolului”

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.