Ce comunicăm, ce asumăm, ce facem

marketing office working business

A-ți exprima mirarea a devenit ceva jenant, un semn de inferioritate intelectuală. Să ai tot timpul răspunsuri pare cel mai important lucru

Scriu cu o mână, așa m-am ales după accidentul de bicicletă suferit în traficul clujean în timp ce mă deplasam spre job. Dar, nu este despre aceasta, ci despre comunicare. Cândva, scriam despre specialiștii din această zonă, despre idolii comunicării sau despre falsele impresii de formă. Acum, aduc în discuție o triadă: ce comunicăm – ce asumăm – ce facem.

Să fiu succint și la obiect, precum ar fi filosoful Wittgenstein. Comunicăm prost, nu ne asumăm și facem altceva decât spunem. Este o formă de analfabetism funcțional și aceasta, presupune să nu prea stăpânim sensul vorbirii. Stați liniștiți, triada e întâlnită peste tot, de la politică, la companiile private sau sport.

Așadar, fie nu înțelegem, fie nu prefacem că nu înțelegem.

Erich Fromm ne spune că am pierdut darul mirării, indiferent de educația omului modern. Pentru că știm tot și vrem să arătăm asta, prin și în comunicare.

Totul se presupune că este deja știut – dacă nu de noi înșine, atunci de către un specialist a cărui treabă este să cunoască ceea ce noi nu știm. A-ți exprima mirarea a devenit ceva jenant, un semn de inferioritate intelectuală. Să ai tot timpul răspunsuri pare cel mai important lucru, Erich Fromm, Limbajul uitat.

În loc de un de ce infantil, avem un imperativ: noi știm. Dacă știm, nu mai acordăm răgaz asumării, putem chiar deforma fapta. Este vorba doar despre ecoul vocii noastre, care-l acoperă pe cel de lângă, fără păsare de mirare sau de experiență. Mirate vremuri am ajuns să trăim, psihotice prin fapte.

credit foto: pexels

One Comment

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rares Iordache

© 2022 Rares Iordache