#hibride

Cinci argumente pentru o vizită la Oradea, un oraș Art Nouveau

Oradea. Șerpuind pe străduțele pietonale din centrul orașului, mă gândeam la comoara ca oraș și la orașul comoară, la acest joc al...

Written by Rares Iordache · 5 min read >
Cinci argumente pentru o vizită la Oradea, un oraș Art Nouveau 1

Oradea. Șerpuind pe străduțele pietonale din centrul orașului, mă gândeam la comoara ca oraș și la orașul comoară, la acest joc al cuvintelor prin care încercăm să forțăm niște sensuri atribuite vreunei urbe anume. Unele ziduri și străduțe ascund, e drept, adevărate comori, puse acolo special pentru a fi descoperite. Trebuie doar să ai ochi să le vezi și să vrei să faci asta. Alte orașe sunt adevărate comori, dar aceste cazuri sunt mai răruțe. Vă voi povesti într-un alt post și despre ceva de genul.

Este dimineață devreme, copiii se trezesc greoi pentru excursia cu trenul până la Oradea. Nu este prima dată, dar este pentru prima dată când ne propunem niște ținte mai îndrăznețe. Cu măscuțele la rucsac, #staysafe – în primul rând, și voie bună, prindem trenul de 7.15 am spre Oradea. Gașca de copii începe să-și arcuiască buna dispoziție.

De ce Oradea?

A crescut într-un an cât alții în șapte sau zece. Cumva, întreaga metamorfozare s-a produs sub ochii noștri, căci eram deja la a treia vizită în Oradea. Așadar, e fain, lucrurile se mișcă, orașul are priză la turiști pentru că are ceva de oferit, trebuie doar să ai răbdare și să descoperi. La vreo 150 km depărtare, Cluj-Napoca îți oferă șansa să-ți pierzi răbdarea, de la trafic și până la ce îți oferă. Nici nu ai intrat bine, că trebuie să ieși. Dar, să nu lungesc vorba, să vă prezint cinci puncte sau argumente pentru care Oradea e mai faină de vizitat decât Clujul.

Cetatea Oradea

Din gară, la aproximativ 2.4 km, se află Cetatea Oradea. Este o adevărată emblemă a orașului, un loc în care se țin evenimente culturale și care, în mod special, promite pe viitor să devină din ce în ce mai viu. Se lucrează destul de mult la restaurarea pereților interiori și la amenajarea diferitelor spații expoziționale sau a atelierelor de tot soiul. Noi am găsit deschise doar două-trei dintre ele, un atelier de pielărie, un altul de țesut și unul de ceramică, dar, ne-am promis că vom reveni pe viitor, sunt sigur că vom avea de văzut mult mai multe. Se poate zăbovi la muzeul din interiorul cetății, însă, noi am stat destul de prost la capitolul timp și am petrecut timp mai mult pe aleile grădinii din exteriorul zidurilor, acolo unde am și citit legenda cetății. Informații utile puteți regăsi aici. Mai e cale lungă până să ajungă din urmă alte cetăți similare, locuite și împânzite de locuri magice, gen Cetatea Sighișoarei sau Cetatea din Alba-Iulia, dar, Cetatea Oradea vine din urma unor timpuri străvechi și prinde viață într-un cadru fantastic. Un punct în minus: anumite străzi din vecinătatea cetății, cea care ducea în Piața Ștefan cel Mare, de exemplu, aveau un aspect destul de…neîngrijit.

credit foto: Marius Dediu.

Muzeul Țării Crișurilor

La nici doi kilometri depărtare de Cetarea Oradea, dăm peste un alt loc magic: Muzeul Țării Crișurilor. Chiar dacă și aici aflăm că lucrurile sunt în toiul unor pregătiri, până în luna decembrie a acestui an se inaugurează încă un etaj întreg al muzeului, nu ne-am plictisit, am avut ce să vedem pe etajul deschis publicului și în spațiul rezervat Vivariumului. Așadar, la primul etaj, am putut intra în tunelul timpului, o zonă în care este prezentată evoluția Pâmântului din vremurile străvechi și până la apariția omului. Machetele, planșele și ecranele multimedia sunt excepționale, o adevărată lecție pentru copii. Treptat și fluid, se face trecerea înspre zona de istorie a muzeului. De acolo, la parter, am putut vedea o expoziție a câtorva artiști orădeni. Aici, ok, nu ne aflăm în anvergura unui muzeu de artă, însă copiii au luat contactul cu operele expuse. Partea deschisă publicului din muzeu se încheie cu un Lapidarium, unde machetele au făcut tot deliciul. Vivariumul nu este punctul forte al muzeului, însă trebuie și el văzut pentru diversitatea vizitei.

Cinci argumente pentru o vizită la Oradea, un oraș Art Nouveau 2
credit foto: Marius Dediu

Zona pietonală

Comparativ cu orașul Cluj-Napoca, Oradea chiar are o zonă pietonală. Ceea ce se termină la Cluj aproape imediat ce începe, la Oradea, se desfășoară ca un evantai de străduțe pe care nu intră mașinile. Palatele vechi și recondiționate fie în galben, fie în turcoaz, împresoară țesătura aceasta, iar pe alocuri, vezi inspirații certe de la orașul aflat într-o oarecare vecinătate, Budapesta. Din multe puncte de vedere, atunci când vine vorba despre inspirații, pare că Oradea nu se uită spre est, spre Cluj-Napoca, ci spre vest, spre capitala Ungariei. Se vrea puțin mai mult. Biserica cu Lună sau Palatul Moskovits Miksa străjuiesc și dau farmec centrului. Totul este gândit spre o recondiționare constantă a clădirilor, unele dintre ele părând să aibă lucrările finalizate de puțin timp. Nota centrală este dată de art nouveau, însă mai sunt clădiri care fac rabat de la acest leitmotiv. Unele fac trimiteri înspre ramura secession-ului austriac, însă majoritatea pot fi admirate pe exterior, fiind nevizitabile. Cum era de așteptat, după ce bați la picior această zonă, ai nevoie de hidratare. Nu vei duce lipsă, sunt terase la tot pasul, cam pentru toate gusturile. Prețurile sunt, în mare, de centrul unui oraș, dar sub ce vei găsi la noi în centru, în Cluj-Napoca.

credit foto: Marius Dediu

Clădirile vechi, multe în stil Art Nouveau

În continuarea punctului precedent, Oradea are clădiri vechi de o frumusețe răpitoare. Nu e doar atât, ele sunt foarte bine întreținute și recondiționate într-un stil foarte plăcut ochiului. Amplasate cu precădere în zona centrală, deși noi am străbătut la picior și străduțe adiacente centrului și am regăsit și pe acolo clădiri interesante, clădirile vechi par a fi adevărate monumente de care cineva are constant grijă. Acesta a fost sentimentul la primele două vederi aruncate spre ele. Pe zona pietonală, ți se desfășoară o salbă de palate, mare parte nevizitabile, e drept, care m-au făcut să mă întreb: cum au reușit? Nu am știut faptul că Oradea este singurul oraș din țară inclus în rețeaua europeană a orașelor Art Nouveau, un titlu ce i-a fost acordat în anul 2011. Sunt destule clădiri din oraș ce sunt construite în acest stil, una dintre ele atrăgându-mi în mod special atenția și ratând-o de această dată: Casa Darvas La Roche. Evident, acesta un prilej tocmai bun de revenit pentru a complet serie comorilor de descoperit în Oradea.

Orașul este aerisit

Chiar dacă acum am făcut întreg traseul pe jos, venind cu trenul la Oradea, mai toate străduțele, inclusiv din centru, nu mi-au părut aglomerate. Clujul îți dă mereu senzația de sufocare, nu contează de zi, luni, miercuri sau sâmbătă. Constant sunt cozi interminabile de mașini. În Oradea, în schimb, centurile ocolitoare par să fi scos traficul din oraș și să-l fi mutat departe. În acest context, centrul respiră, el este al oamenilor veniți acolo să admire și descopere lucruri. Pare să aducă mai mult cu un oraș dedicat oamenilor decât unul axat pe mașini.

Cu siguranță vom reveni și cu alte ocazii, poate așteptăm vreun festival în Cetatea Oradea. Nu sunt toate roz, am regăsit și curățenie deficitară pe anumite străduțe, zone în construcție prost semnalizate sau alte chestiuni autohtone, dar, Oradea merită vizitat, asta este o certitudine. Orașul vrea să fie altceva, Oradea a crescut enorm și a făcut-o mult mai bine și mai frumos decât a făcut-o Clujul, deși acesta din urmă are calitatea de a fi un oraș mai dinamic.

Dacă mai ai alte argumente pentru care Oradea e fain de vizitat, lasă-mi un comentariu cu ideea, poate ne ajută la următoarea poposire în orașul de pe malul Crișului Repede.

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile
Făget, două remorci de gunoi 23

Făget, două remorci de gunoi

Rares Iordache in #hibride
  ·   2 min read

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.