#dialoguri

Client catre programator: Poti sa-mi faci pagina asta mai sexy? Portavocea, la Marius Strajeru

Am încercat să-l induc în eroare din start, falsând prin câteva cuvinte gen filosofie, butic și artă. M-a driblat și nu mi-a...

Written by Rares Iordache · 5 min read >
Client catre programator: Poti sa-mi faci pagina asta mai sexy? Portavocea, la Marius Strajeru 1

Am încercat să-l induc în eroare din start, falsând prin câteva cuvinte gen filosofie, butic și artă. M-a driblat și nu mi-a ieșit. Am continuat cu centrări serioase despre Magento & stuff și nu știu cum am sfârșit povestind despre replici comice ale clienților și pagini cât mai sexy. Adică, de făcut, știți? Hai mai bine să ne vedeți în acțiune, eu față-în-față virtual cu Marius Străjeru.

Rareș Iordache: Ce este Magento? Întrebare pusă de: un student la Filosofie, un shop manager și un pensionar care și-a deschis un butic de artă. Ce îi răspunzi fiecăruia în parte?

Marius Străjeru: În anul 2017, cel mai probabil, toți cei trei din întrebare au acces sau cel puțin știu ce înseamnă internet. Așa că aș putea să le dau același răspuns: “În realitate nu e ca în filme. Adeseori, vezi în filme personaje care au aproape orice meserie ți-ar trece prin cap, dar reușesc în 20 de minute să facă un site cu orice, despre orice, pentru oricine. Nu funționeaza așa în viața reală. Ai nevoie să investești timp, resurse și, deci, bani pentru a face asta. Dar nimeni nu face asta de la zero. Sunt diferite platforme care rezolvă probleme comune în online. Magento este una dintre aceste platforme și este una din platformele care încearcă să rezolve problema vânzărilor online.

Rareș Iordache: Ce înseamnă să primești un premiu gen “Magento Pioneer Award” and “Magento Master: Mentor”. Adică, pentru cei mai neavizați, asta ar zice: oau, înseamnă că tipul e un soi de guru în Magento. Notă: știu destui programatori care te privesc cu admirație, deci face sens.

Marius Străjeru: “Expert” înseamnă sa faci toate greșelile posibile într-un domeniu. Încă nu sunt expert, dar cu siguranță am făcut nenumărate greșeli legate de Magento și programare în general (și încă mai fac). Pe parcurs, prin intermediul forumurilor și a magento.stackexchange.com, am încercat să îi ajut pe alții să evite unele din greșelile făcute de mine. Faptul că cele două premii vin direct de la Magento mă face să mă simt bine. Îmi dau seama că efortul meu nu a fost degeaba. Și, în plus, mi-au dat cele 15 minute de faimă pe care fiecare le caută.

Rareș Iordache: Sunt un business relativ tânăr, mic spre mediu, vin la tine și vreau și eu un magazin online. Am 8000 de produse de expus și vândut. De ce aș alege Magento, deși asta nu poate fi considerată drept o chestiune de lobby.

Marius Străjeru: Dacă ai venit la mine înseamnă că știi că la asta mă pricep cel mai bine dintre toate platformele de e-commerce, deci nu mai trebuie să te conving :).
În primul rând, aș veni cu cifre. Magento are cea mai mare cota de piață între site-urile de e-commerce. Apoi, aș veni cu lista de funționalități pe care Magento o oferă fără a necesita modificări. Iar, în final, cu lista de funcționalități pe care le poate avea un magazin online, gratis sau contra cost, adică extensiile construite de comunitate.

Rareș Iordache: Ce înseamnă comunitatea Magento? Ce discută dezvoltatorii Magento, în afară de coduri PHP și cum anume i-a venit unuia dintre voi vreo idee trăznită…programatică?

Marius Străjeru: Comunitatea Magento e a doua mea familie. Nu mai e de mult doar o sursă de întrebări și răspunsuri care să facă ziua să treacă. E un grup de oameni extraordinari. La majoritatea conferințelor Magento, vei vedea aproximativ aceeași oameni în primul rând, aceeași oameni pe scenă, aceeași oameni stând de vorbă în pauza de cafea. Asta pentru că s-a format o legătură “de suferință” între noi. Ah…și cel mai mult ne place să bârfim extensiile Magento scrise prost, de alții evident. Cred că cea mai trăsnită idee a fost cea a lui Sander Mangel. A pierdut un pariu (e complet irelevant despre ce era vorba) și a trebuit să se îmbrace în rochie/fustă la următoarea conferință. Următoarea conferință pe listă a fost “Meet Magento Romania”. Alegerea lui a fost “costum național românesc”. Prietenii nu l-au lăsat la greu.

Rareș Iordache: Provocare: trei cuvinte pentru a descrie Magento. Te rog să le și explici sumar.

Marius Străjeru: Ha. Niciodată nu am fost bun la jocul asta. Dar, ca să fiu sigur că cine citește asta nu mă va mai întreba așa ceva în viitor, iată cuvintele mele:
– EAV- pentru că așa se numește modelul pe care construită administrarea de produse și categorii.
– MVC – pentru că așa se numește modelul arhitectural pe care este construit Magento
– XML – pentru că Magento este plin de fișiere cu extensia `xml`.

Rareș Iordache: Cum își începe ziua un maestru Magento? Care sunt primele lucruri pe care la faci la job, de bună dimineața? Apoi, cum îți închei programul? Aveți sală de sport sau console la Arnia?

Marius Străjeru: Încep ziua ca orice alt programator. Îmi ignor mail-urile până la prima cană de cafea. Până de curând, nu prea eram amator de cafea, dar, de câteva luni, avem cafea extraordinară la birou. Uneori, îmi încep și termin ziua de muncă în același fel: cu un set, sau trei, de ping-pong. Nu avem sală de sport sau console la birou, dar avem o masă de ping-pong care a meritat investiția. Zic asta pentru că EU nu am plătit nimic pe ea.

Rareș Iordache: Cea mai funny replică primită de la client? Care sunt cei mai dificili clienți cu care ai lucrat? De ce?

Marius Străjeru: Nu știu dacă e cea mai amuzantă replică, dar știu că am râs o perioadă pe seama asta. Un client, în timpul unui demo în care îi prezentam ce funcționalități am dezvoltat în ultima lună, a răspuns. “I like it very much, but can you make the page look a bit more sexy?“. Am rămas blocat puțin, apoi, am început între colegi să facem tot felul de glume care nu pot fi reproduse aici. Nici până astăzi nu am aflat ce a vrut sa spuna cu asta. Cât despre relația cu clienții, în general….
Nu vreau să dau nume, dar, de departe, clienții români sunt cei mai dificili. Nu toți, dar majoritatea da, (cu asta sper să mă scot în caz că unii dintre foștii mei clienți români citesc asta. Sper ca toți să zică…”aha, pe mine m-a exclus din lista de clienți dificili.”). Nu știu care e motivul, dar majoritatea au mentalitatea de “eu îți plătesc salariul, faci ce zic eu, cum zic eu și când zic eu”. Majoritatea nu sunt deschiși la sugestii pentru că ei “fac vânzări de ani de zile și au clădit un business de la zero”. Nu pot să contest asta, dar atitudinea nu e chiar cea corectă. Dar nu e nicio problemă. Și mie îmi place să zic din când în când, cu un zâmbet larg pe față, “ți-am spus eu”.

Rareș Iordache: Tocmai ai făcut praf ceva pentru un client. Cum îl faci să zâmbească în continuare, cu tot cu proiectul bușit?

Marius Străjeru: “Se putea și mai rău. Puteam face upgrade cu ultimele funcționalități pe care le-am dezvoltat în ultimele săptămâni”. Asta după ce îi spun că avem backup și procedură de restore.

Rareș Iordache: Ce citești? Zi-mi ultima carte citită, să fie în format tradițional, printată. S-ar pune și ebook-urile, dar e mai mișto întrebarea așa.

Marius Străjeru: Nu am citit niciodată ceva de pe ebook-uri. Prefer oricând o carte clasică. Chiar de curând, am terminat de citit “Îngeri și demoni” de Dan Brown. O recomand cu căldură tuturor celor care apreciază suspansul, teoria conspirației. În rest, nu am un gen anume pe care îl prefer, deși am fost impresionat și captivat de Sven Hassel. Apreciez din când în când câte un mister rezolvat de Agatha Christie prin intermediul lui “Hercule Poirot”.

Rareș Iordache: Spune-mi ce anume le vei arăta celor care vor veni la workshopul ținut de tine la Cluj-Napoca.

Marius Străjeru: Lista subiectelor e deja publicată aici. Teoretic, ar mai putea suferi modificări, dar cel mai probabil doar ordinea se va modifica. Pe scurt, voi încerca să fac o trecere de la Magento 1 la Magento 2. Voi prezenta diferențele semnificative din punctul de vedere al unui programator, abordările folosite în Magento 2 pentru problemele existente în Magento 1.

Rareș Iordache: Povestește-mi de pasiunile tale. Ce faci în timpul liber, în afară de programare, asta deja știu :)?

Marius Străjeru: Îmi place să fac sport, dar nu apuc să fac prea mult. Încerc, deși nu îmi iese tot timpul, ca o dată pe săptămână să joc tenis și o dată fotbal. Mă relaxează mult. În afară de asta, cam tot timpul liber mi-l petrec cu familia, cu soția Oana și cu fiul meu Alex. Asta e cea mai plăcută parte din zi.

Marius Străjeru știe să gătească chestii super mișto pe Magento, este numărul 1 pe Magento Stackexchange și specialist în zona Magento Extension Development. De lucrat, lucrează la Arnia Software. În 2015, a primit distincția Magento Pioneer Award. La ediția de anul trecut a Meet Magento România, l-am denumit vedeta evenimentului, Prezentare sa – Best Worst Magento Extension – a dinamitat efectiv sala.

Foto: captura Youtube

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.