#hibride

Cluj, Capitala Verde a Europei – e cale asa de lunga

Written by Rares Iordache · 3 min read >

Epopeea Cluj – Capitală Culturală Europeană s-a încheiat, însă una nouă stă să înceapă. Mai multe grupuri s-au angajat într-un efort colectiv și au propus administrației să se concentreze pe obținerea titlului de Cluj, Capitală Verde a Europei. Deocamdată, totul pare o glumă.

Adică, să fim serioși: Clujul are un singur parc pus la punct, iar singurele spații verzi în adevăratul sens al cuvântului sunt doar dealurile de prin jurul său. Hai, fie, are un parc și un părculeț, dacă luăm în calcul și Parcul Rozelor. Adică, o asemenea chestie e doar pură ficțiune.

Totuși, semnatarii au expus niște argumente care ar merita atenția. Vă redau mai jos o parte din comunicatul emis astăzi:

„Comunitățile Clujului pot fi unite din nou în jurul unor proiecte de anvergură care să propună soluții unde orașul este deficitar ca infrastructură sau ca politici publice. În mod normal, Clujul nu poate lua titlul cu infrastructura existentă, dar Comisia premiază și orașele care au realizat eforturi considerabile de la demararea candidaturii. Cred că energiile orașului care s-au galvanizat în jurul Capitalei Culturale Europene, pot fi mobilizate din nou în jurul unor probleme care îi preocupă pe clujeni zi de zi: de la traficul în oraș, la insuficiența spațiilor de petrecut timpul liber ori lipsa unui sistem de colectare selectivă la sursă” – Adi Dohotaru, Societate Organizată Sustenabil (SOS)

Recomandările propuse țin de spațiile verzi – parcuri, de deschiderea curților școlilor, de sistemul de colectare și de transportul în comun + infrastructura axată pe pietoni/ călători, nu pe mașini.

Hai, nu mai pare SF. Adică, începe să se închege de-un proiect.

„Clujul e un oraș unde observăm că se întâmplă permanent lucruri bune. Totuși, credem că mai sunt multe de facut. CMC a sesizat periodic încălcări ale legii spațiilor verzi nr. 24/2007 prin toaletări abuzive (uneori chiar defrisari) de arbori. Deși orasul are suprafețe mari în curs de restructurare și urbanizare (3784 ha) încă asistam la presiuni pentru a construi pe spații verzi în păduri și livezi. O altă problema e cea a mobilității. Credem că pe lângă achiziția de autobuze performante se mai poate face mult în direcția unui transport sustenabil. Vedem orașe care își propun fie renunțarea completă la automobilul personal în anumite zone (Oslo în zona centrală până în 2020, Hamburg în 40% din oraș până în 2034) sau interzicerea mașinilor cu motorizare cu combustibil. Copenhaga e un oraș al bicicletei deși acum 50 de ani lucrurile arătau altfel, iar Londra vrea să recupereze investind peste 600 milioane de lire în infrastructura velo. Pe lânga câștigarea titlului care aduce beneficii orasului, o asemenea candidatură are potențialul de a pune la acceasi masă actori diverși care să colaboreze pentru atigerea unor obiective. Împreună șansele de a le duce la îndeplinire sunt mai mari, iar echipa Centrului pentru Mediu Construit s-ar bucura să se poata implica într-un astfel de demers” – Mihai Racu, CMC

Titlul de Capitală Verde a Europei nu s-ar acorda doar pentru ceea ce există deja, ci și pentru inițiativele unei administrații, unele lăudabile în acest sens. Deci, și dacă ți-ai asuma chestii pretențioase pentru ce poți, dar indici un plan coerent pentru ideile tale, s-ar putea să-ți iasă.

„Nu sunt adepta acestor competiții, dar dacă ele sunt cadre care pun presiune asupra administrației locale în direcții ce îmbunătățesc un pic viața tuturor, atunci susțin o astfel de candidatură a orașului Cluj, gândindu-mă la co-cetățenii, tovarășii și prietenii mei din Pata Rât. Cum îmi închipui eu capitala verde? Ca un oraș ce își apreciază muncitorii care asigură curățenia lui: prin salarii decente, prin asigurarea unor condiții de muncă adecvate, prin garantarea accesului lor la locuințe sociale adecvate. Toți cetățenii se revoltă împotriva guvernanților săi care țin mii de persoane în condiții locative insalubre ce le periclitează viața. Un oraș verde nu tolerează rasismul de mediu, adică rasismul ce acționează prin intermediul plasării persoanelor de etnie romă sau exploatării muncii lor în medii toxice. Un oraș verde nu iubește doar spațiile verzi ca teritorii de care se bucură clasa de mijloc sau clasele mai privilegiate. Un oraș verde este un oraș al solidarității sociale care luptă împotriva exploatării și inegalităților”, Eniko Vincze, Fundația Desire, campania Consultați-ne. Romii nu sunt gunoaie!

 

Ei bine, nu cred într-o asemenea idee. Nu, deocamdată. De ce? Clujul indică foarte clar direcția înspre care se îndreaptă: oraș centrat pe componenta business, mai puțin pe nevoile sau cerințele oamenilor. E nevoie ca acest oraș să se îndrepte cu pași repezi înspre ce ar presupune un oraș inteligent, un oraș dedicat oamenilor săi, nu doar din perspectiva aducerii unor nume mari în materie de investitori. Sunt destule indicii care mă fac să cred că actuala administrație nu va face acel pas. Totuși, a făcut-o comunitatea și de aici ar putea veni soluția. Salut inițiativa, rămâne să vedem încotro se îndreaptă.

 

Nantes a fost Capitala Verde a Europei în 2013. Mai jos, câteva chestii pe care le avea încă din 2010, atunci când și-a depus candidatura:

  • Toți locuitorii din Nantes se află la mai puțin de 300 de metri de o zonă verde

  • Există 57 m² de spațiu verde per persoană

  • Există 100 000 de arbori în oraș

  • 15% dintre locuitori folosesc zilnic mijloacele de transport în comun

  • Nantes are un plan de acțiune ambițios privind clima, care vizează reducerea emisiilor de CO2 cu 30% pe cap de locuitor până în 2020, comparativ cu nivelul din 2003

  • 60% din suprafața orașului Nantes este fie teren agricol, fie spațiu verde

  • Orașul are patru situri Natura 2000 și 33 de zone naturale care prezintă interes din punctul de vedere al florei, al faunei și al ecologiei. (sursa)

Totuși, se menționează că juriul ține cont de angajamentul autorităților în privința planurilor asumate. Ca atare, dincolo de planuri și idei, trebuie să și ai ceva concret, dar rămâne de văzut.

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.