#in lumea copiilor

Cobai. O generație de cobai

Am fost deja o generație de sacrificiu. Vă aduceți aminte sintagma, nu? Ei bine, menirea noastră pare că este să tot facem...

Written by Rares Iordache · 4 min read >
Cobai. O generație de cobai 1

Am fost deja o generație de sacrificiu. Vă aduceți aminte sintagma, nu? Ei bine, menirea noastră pare că este să tot facem trecerea de la un timp nasol la unul și mai nasol. Atâta tot, acum este vorba despre copii, ai mei, ai tăi, ai tututor celor care încă mai locuiesc în țara asta. Așadar, generația aceasta de copii este una de cobai, punct. Orice alte chestiuțe nu reprezintă altceva decât detalii irelevante, consemnări pe lângă subiect.

Haideți să vedem cum stăm. Școala stă să înceapă. Avem o infrastructură la pământ, avem un minister plin de incompetenți care a aruncat responsabilitatea în teritoriu, avem niște documente oficiale scrise pe genunchi sau la toaleta din fundul curții, aia la care se duc foarte mulți copii din România, avem personal insuficient și, în multe cazuri, complet pe lângă subiect, avem puține fonduri, na, trebuie să ne înarmăm parcă, nu să ne educăm, avem un președinte dulap mut ca o lebădă, avem un prim-ministru senil, avem o ministră din alt film, la fel cum au fost cam toți de la Educație, avem politicienii pe care-i merităm, avem niște copii și avem șansa că mai există ici-colo niște exemple de bune-practici.

S-a emis o hartă cu niște zone, verzi, portocalii sau roșii. În funcție de aceste culori, de partid parcă, se va începe școala. Parol! În practică, asta ne mănâncă pe noi, nimeni nu e informat ok, informațiile se pot schimba de pe o zi pe alta, iar școlile vor încerca să reia procesul în funcție de: spațiile disponibile la fața locului, de rotația claselor – clasele al căror efectiv va veni complet vor trebui mutate în săli mai mari, de timpul de lucru al cadrelor didactice – că nu a aprobat nimeni fonduri suplimentare pentru plata lor și trebuie să ținem cont și de acest aspect, ș.a. De copii nu mai spun nimic, am scris aici. Sunt și cazuri fericite în care directorii încearcă să soluționeze cum pot mai bine situațiile, dar, în majoritatea cazurilor, suntem praf. Nu trebuie să o zicem altfel, e suficient atât.

După luni de așteptare, nu s-a făcut nimic. Se putea anticipa chestia asta, că vom ajunge în septembrie și ne vom întreba: oare, cum ne vom desfășura activitatea? Sunt țări care au alocat bugete enorme tocmai pentru a rezolva această dilemă. Nicăieri în lume nu e ușor, toți se confruntă cu aceleași probleme și dileme, dar, măcar se chinuie să găsească cele mai bune soluții. La noi, chinul acesta este o tristă simulare, cum va fi și procesul educațional, iar marii pierzători vor fi copiii. O spun mereu în ultima perioadă: după ce am văzut în lunile de pauză ce înseamnă pandemia asta și ce presupune un învățământ online, trebuia să ne pregătim altfel, trebuia să ne asigurăm că vom relua încet procesul offline, adică real. Noua normalitate, sintagma des utilizată, nu ne obligă la online, că am trecut prin asta, ne obligă să ne asigurăm că vom continua educația copiilor normal, cu tot ce presupune acest lucru. Aceasta înseamnă să nu-i transformăm în cobai, să nu-i lăsăm singuri în fața ecranelor. Dar, ei bine, cui să-i pese, ministresei Anisie?

Nu suntem capabili să ajustăm nici măcar programa școlară. În tot acest context, cu tot acest hei-rup de experiment, noi în dăm în continuare: materia trebuie făcută! Suntem idioți, cu iertare, dar pur și simplu este inadmisibil. Adică, n-ai condiții, nu asiguri, știi că nu poți, dar, materia trebuie să curgă. Nu era ideea că trebuie protejați copiii? N-ar fi frumos să ne gândim puțin și la ei, inclusiv pe partea afectiv-emoțională, la impactul pe care-l are această perioadă? Ce nu puteai face înainte sau o făceai greu, trebuie să faci acum într-un timp redus și jumătate și online. De tot plânsul. Adică, fix acel tipar de proces educațional: un subiect care le toarnă copiilor niște informații în cap. Atât știu cei care dețin cârma educației în România, atât înțeleg ei din actul educațional.

Nu am aprobat nici măcar suplimentări de personal. Dacă nu poți face totul offline și ai personal super îmbătrânit în sistem, de ce nu ai aprobat niște scheme prin care să suplimentezi personalul? Răspunsul e simplu: e mult mai ușor să îi arunci pe copii în online, nu te costă – tabletele sunt praf în ochi, nu îți pasă. Oricum, părinții se vor chinui și vor găsi soluții individual, care vor putea. Așa a fost schema ultimelor luni: un fel de homeschooling forțat și nerecunoscut de școală. Cei care nu vor putea, asta e, ghinion, vorba domnului Iohannis. Apropo, el ce zice de toată mârșăvia? Nu avea ceva proiect România educată? A, acea Românie n-are nevoie de copiii de astăzi, am înțeles.

Ar fi multe, dar, ce să-i mai zici, sunt mulți care zic și comentează, dar fără folos. Ne revărsăm frustrările și nemulțumirile, știind că nu se poate face nimic. Vom încerca doar să nivelăm drumul pentru copii, să le fie cât mai ok cu putință în situația actuală. Acum, cel mai probabil, școala va începe în sistem hibrid. Școala ca hibrid cu elevii drept cobai. Ce să mai facem, să cerem schimbarea ministrului? Să ne încarce cu un alt imbecil? Scuzele de rigoare, dar, de cam asta am avut parte pe zona asta. Nu înțeleg pur și simplu de ce nu se aduce un om competent, un profesionist, la conducerea unui asemenea minister care are nevoie de o reformare totală. A, știm răspunsul la întrebare. Dacă aduci un om competent, acesta îți va cere chestii, va avea pretenția să reformeze, să schimbe niște directorași puși politic, niște inspectori sau șefi de inspectorate, va pune presiune pe tine, stat idiot. Cum să faci asta? Educația nu e primordială aici, că doar, tu, idiot fiind, nu vei putea domni peste o țară plină de oameni educați și inteligenți. Așa, vei păstra prostia la rang național. Acum începe greul, să vă țineți bine!

foto: pixabay.com

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.