#hibride

cugetări din balcon: momentul bicicletei

nu știu ce ați face voi dacă, peste noapte, ați fi puși să jucați rolul de primar al unui oraș, dar eu...

Written by Rares Iordache · 1 min read >
cugetări din balcon: momentul bicicletei 1

nu știu ce ați face voi dacă, peste noapte, ați fi puși să jucați rolul de primar al unui oraș, dar eu știu că aș avea în minte un gând: aș amenaja masiv piste pentru biciclete!

Să numim acel oraș simplu – Cluj și să asumăm că nu vom scăpa prea curând de chestia asta denumită tot simplu – coronavirus. Dacă tot n-o să o facem, logica îmi spune că va trebui să trăim cumva cu ea. Așadar, acum ai avea toate ingredientele la îndemână: traficul e mega-relaxat, ai un mobil prim al acțiunii de necontestat, comunitatea te-ar susține, deci, e și populistă acțiunea, dacă asta vizezi, ți-ai câștiga respectul masiv și din alte zone ale comunității, acolo unde nu ai fi avut vreodată acces, ai timp să testezi ce presupune – măsurile se vor relaxa gradual, încurajezi afacerile locale din zona de biciclete, și nu sunt puține. Acest ultim punct este de luat în seamă în mod cert, căci s-ar crea o emulație pozitivă în jurul fenomenului, iar comunitatea ar rezona inclusiv din punctul de vedere al micilor afaceri. Deci, tu administrație, vei susține asta.

mă rog, sunt chestiuni gândite cu mâna pe șaua de la bița mea din balcon, care încă șomează, așteaptă vremurile de ceva timp apuse. mai sunt mobile, cauze și efecte, e clar.

totuși, ar fi o chestie. Administrațiile unor orașe precum Milano și-au dat seama de ce impact ar avea mișcarea asta și trag din greu să încropească ceva. Atunci când vor relua oamenii munca, fie și gradual, voi chiar credeți că se vor duce buluc în mijloacele de transport? Ei bine, o vor face unii din varii motive. Dar, aș putea pune un pariu ca va fi om – mașină mai rău ca înainte, că, no, distanțarea socială și alte alea. Nu ar risca nimeni să mai ia pe altcineva cu el în mașină.

dar, ce fain ar fi ca, la prima măsură de relaxare, orașul să fie pregătit: piste care să lege cartierele de centru și cartierele între ele, programe de bike sharing, programe de achiziție biciclete și alte facilități. Ce fain ar fi să vezi lumea respectând distanțarea socială folosind bicicleta ca mijloc de deplasare urbană. Da, reiterez ce tot spuneam cu alte ocazii, bicicleta este cel mai fain și eficient mijloc de deplasare urbană. Altul ca ea nu găsești.

mâna îmi cade de pe șaua bicicletei. Mă trezesc din reverie. Pista dinspre Mănăștur înspre Grigoresc e, cred, la fel, plină de mizerii și terminându-se într-un sens giratoriu.

foto: bicicleta mea din balcon, șomeră fiind

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

One Reply to “cugetări din balcon: momentul bicicletei”

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.