#jurnaldebord, #dialoguri

CugiRace, o competitie de trail aflata la prima editie. Va fi cu peisaje faine si ITRA

Concursurile de alergare montană au luat avânt la noi în țară, un mare avânt. Adică, dacă vrei să participi, ai de unde...

Written by Rares Iordache · 3 min read >
CugiRace, o competitie de trail aflata la prima editie. Va fi cu peisaje faine si ITRA 1

Concursurile de alergare montană au luat avânt la noi în țară, un mare avânt. Adică, dacă vrei să participi, ai de unde alege în orice lanț muntos, pornind din Munții Măcin și până în Munții Apuseni. Da, încă un element: cam pentru orice categorie de alergător sau pasionat de alergare. Acum, vă voi vorbi despre un concurs nou, aflat la prima sa ediție: CugiRace. Vă spun sincer, la cum se agită organizatorii, am așa un sentiment că totul o să le iasă șnur. Altfel spus, e de mers. Haide, să vă spun și bonusul: ITRA, adică, puncte ITRA. Pam-pam.

Rareș Iordache: De ce CugiRace? Ce atracții poate găsi un alergător din punct de vedere al traseelor?

Andrei Sovereșan: Fiind originar din Cugir, pot spune că acolo am avut primul contact cu muntele – părțile joase ale munțiilor Șureanu. Nu era weekend de vară în care să nu bat la pas potecile sau să pedalez pe drumurile de munte din apropierea orașului. Din păcate, pe vremea aceea, nu se știau prea multe despre alergarea montană în România, dar, odată cu începerea facultății, am avut primul contact cu acest sport. Am vrut să încerc împreuna cu prietenii să organizăm și în această zonă un concurs de alergare montană.

Totodată, dorim să animăm orașul. După cum am spus, în adolescență, nu am avut tangență cu alergarea montană pentru că nimeni nu creea astfel de ocazii. Așa că doresc să o creez pentru tinerii care mai sunt încă în Cugir și care, sper eu, se vor bucura de eveniment și vor prinde “gustul muntelui”.

Pe traseele concursului, alergătorii vor avea ocazia de a vedea stilul de viață, cultura și obiceiurile localnicilor din satele și cătunele de munte din împrejurimile Cugirului. Pe lângă acestea, traseele de semimaraton și ultramaraton vor trece pe lângă simbolul orașului – Wasserliner – și Turnul de Apă, construite în 1917. Acestea presupun un sistem prin care se aducea apa de la baraj pentru a fi folosită de motoarele Fabricii de Fier și, mai târziu, pentru alimentarea cu energie electrică a Uzinei de Armament din oraș. Traseele vor mai trece prin fața Bisericii romano-catolice construite în 1919 și prin fața celor două fabrici de armament.

Totodată, traseul de ultramaraton va urca alergătorii pe câteva vârfuri precum Vf. Lupsea (1487 m.) și Vf. Răchita, unde vor trece pe lângă monumentul celor 12 piloți americani căzuti în 1944 în acea zona.

Rareș Iordache: Ce vă propuneți la prima ediție?

Andrei Sovereșan: Prima ediție a concursului Cugirace are ca principal scop promovarea turistică a Munților Șureanu. Pe lângă acest scop, încercăm să promovăm mișcarea și în rândul populației din oraș.

Nu în ultimul rând, ne propunem ca prin asociatia Raw Nature Experience să începem remarcarea câtorva trasee turistice din această zonă. Acesta va fi proiectul pentru care se vor aloca banii obținuți din înscrieri.

Rareș Iordache: Cui se adresează competiția?

Andrei Sovereșan: Am încercat să ne gândim la toată lumea, de la începători la avansați și de la copii la vârstnici. Vom avea cursele copiilor pe distanțe între 400 m și 3 km, în incinta Cugir Arena, o cursă de 10 km prin pădurile din jurul orașului, dedicate în special începătorilor, și cursa de semimaraton care deja are o tehnicitate mai mare. Pe lângă aceste curse, vom avea și proba de ultramaraton (55 km), dedicată în special celor cu  experianță pe munte și în alergare. Totodată, proba de ultramaraton va conta în clasamentul ITRA și va fi cursă de calificare pentru UTMB 2020, fapt prin care sperăm să avem la linia de start concurenți foarte buni de la noi, dar și din străinătate.

Rareș Iordache: Competițiile de trail running răsar ca ciupercile după ploaie, ceea ce cred că este un lucru pozitiv, așa, la nivel general. Este loc pentru toată lumea?

Andrei Sovereșan: Doar printr-un număr mare de concursuri în zone cat mai diferite poți crește numărul alergătorilor montani. Consider că este loc pentru toată lumea, iar faptul că putem alerga pe poteci pe care nu s-a mai alergat niciodată si putem vedea locuri, peisaje și oameni noi ne face să ne bucurăm mai mult de alergare. Profilurile traseelor diferă de la o cursă la alta: unele sunt mai tehnice, altele mai alergabile, așa că este câte ceva pentru oricine. Nu în ultimul rând, am observat o reacție “în lanț”: oamenii vin la curse, văd zonele și, de cele mai multe ori, sunt cuceriți de frumusețea naturii, devenind astfel mai eco-friendly și mai responsabili.

Așadar, CugiRace sau Frumusețea Naturii în pas alergător. Evenimentul este organizat de asociația Raw Nature Experience și va avea loc pe 14 septembrie. Te poți înscrie aici la una dintre provocările lansate de organizatori. Spor la antrenamente.

Detalii tehnice curse:

Cros:
Distanța: 10 km
Diferență pozitivă de nivel: 300m
Timp limită: 3 ore

Semimaraton:
Distanța: 21 km
Diferență pozitivă de nivel: 800m
Timp limită: 6 ore

Ultramaraton:
Distanța: 55 km
Diferență pozitivă de nivel: 2500m
Timp limită: 11 ore

Kit:
Număr de concurs
Sacoșe ecologice
Pahar ecologic reutilizabil
Marcare suplimentară traseu
Puncte de alimentare/hidratare
Asigurarea asistenței medicale în caz de nevoie, în punctele indicate de organizatori
Medalie finisher
Diplomă electronică de participare
Premii în produse pentru categorii
Premii în bani pentru diversele categorii de vârstă (open feminin respectiv masculin)
Pasta party

Echipament obligatoriu:
Număr (oferit de organizator) care se poartă obligatoriu în partea din față, la vedere
Pantof de alergare cu talpă cu profil montan
Bidon de apă / Pahar reutilizabil (nu vor exista pahare/recipiente pentru apa pe traseu)

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.