#coltul abstract

Cultura datelor, un trend dezumanizant

Written by Rares Iordache · 2 min read >
Endava a fuzionat cu ISDC sub cupola primeia. UBB este prima universitate românească la capitolul cercetare în topul QS-World University Rankings (TopUniversities.com.), pentru anul 2016, conform unui comunicat emis de universitatea clujeană. Totul este despre date & cifre, nimic despre oameni. Am început să ne oprim să ne gândim la oameni, ci aproape exclusiv la date.

Reiau o ideea mai veche dintr-un articol postat pe blogul Adevărul.
Omul pierde meciul cu datele, spuneam atunci, iar modul în care îl priveşte societatea contemporană este de-a dreptul post-uman, nu în sensul curentului cu acelaşi nume. Adică, suntem într-un flux constant, suntem mișcați în și de el, încât am renunțat să mai privim omul. Selfie nu este despre cum se repune omul în centrul atenție, ci despre surprinderea unor tipologii. Nici măcar asta nu ne-a rămas.
Este nevoie urgentă de o ecologizare a acestor medii, este singura scăpare. Suntem cantonaţi într-o paradigmă care ne reduce din atributele care ne arată umanitatea.

 

Am devenit de ceva vreme date, simple date înmagazinate într-un seif bine păzit de gardieni de tot soiul. Societatea noastră este centrată pe arhivarea indivizilor, pe trecerea lor în fluxul necunoscutului. Cu alte cuvinte, suntem indexaţi cu sau fără voia noastră, indiferent de domeniul discuţiei sau de alte elemente adiacente. Capitalismul a confirmat acest trend, iar virtualul l-a viralizat. Ei bine, nu că ar fi ceva negativ să fii indexat în flux, căci nefiind în el, nu prea poţi avea acces la beneficiile lui. Dar problema este alta: ce ne facem dacă rămânem doar simple date în acesta, fără să mai contăm într-un fel anume. Oamenii rămân între nişte tomuri, într-o continuă aşteptare să fie dezarhivaţi.

Arhivele sunt simbolizate de orice instrument din societate care-l arhivează pe individ, pornind de la firma la care lucrează şi până la instituţiile statului care au contact direct cu acesta. Acesta este mecanismul: societatea înghite date & cifre, iar oamenii sunt diluaţi de/ în ele. Este o depersonalizare crasă, de unde şi absenţa interesului faţă de diferite probleme ale oamenilor. Europa s-a văzut pusă faţă în faţă cu problema refugiaţilor, iar receptarea acesteia ne oferă exemplul exact. Nu avem de-a face, întâi de toate, cu oameni, ci cu nişte cifre. Suntem complet depersonalizaţi de problema lor întrucât, dincolo de xenofobii, rasisme sau anumite stângăcii de ordin intelectual, privim nişte date: Uniunea Europeană trebuie să conceapă un plan de relocare pentru 160.000 de refugiaţi. Ca atare, Europa priveşte către aceste date prin filtrul propriilor date care-i spun ce poate şi ce nu poate să facă, neglijând aspectul, poate, cel mai important: să ajute nişte oameni, nu cifre, să-şi recupereze ţara. Într-un mod similar: Universitatea X are cu 20% mai mulţi înscrişi anul acesta decât anul precedent. Să nu duc exemplele în sectorul afacerilor/ firmelor: acolo totul se rezumă la date & cifre, iar cea mai mare iluzie a angajaţilor este aceea că primesc în schimbul muncii lor altceva decât alte date. Nu, totul se rezumă la acest aspect, pe ele sunt construite afacerile. Automatizările tuturor proceselor confirmă tocmai acest lucru: datele noastre ne spun că voi ne sunteţi mai inutili decât maşinile acestea, iar procesul firesc este să scăpăm de voi. O replică bună de dat din partea angajatorilor. Scăparea este tocmai aceasta: ne îndreptăm vertiginos spre o saturare, spre un asemenea boom, prin unele locuri s-ar numi singularitate, care ne va pune în ipostaza la fel de firească de a regândi statutul omului. Este realmente singura noastră speranţă, aceea de a nu rămâne simple date, ci de a aspira la statutul de om întreg, cu tot ce presupune acest lucru. Repet mereu acest lucru: vom trăi timpul în care angajatorii se vor uita la candidaţi întrebându-i aşa: ce ştii să faci, altceva decât ştie maşina mea? Nu trebuie să privim în mod necesar ca pe ceva rău acest aspect, ci ar putea fi o ieşire înspre o repoziţionare a omului în centrul atenţiei. Am putea să privim un individ ca pe un om, nu ca pe o acumulare de date care-i dau sau nu valoare. Rămâne doar să ne aşezăm şi să regândim totul, vorba lui Slavoj Zizek. Până atunci, ne regăsim în ipostaza utilizării unor prefixe în faţa acestui -uman.

Citeste mai mult: adev.ro/o3pwpb

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.