#hibride

Cum este umflata artificial piata imobiliara din Cluj. Achizitia unui imobil te dezumanizeaza

La aproape patru ani de când am scris cele de mai jos, am rămas căzut într-o profundă stare de uimire după ce...

Written by Rares Iordache · 4 min read >
Cum este umflata artificial piata imobiliara din Cluj. Achizitia unui imobil te dezumanizeaza 1

La aproape patru ani de când am scris cele de mai jos, am rămas căzut într-o profundă stare de uimire după ce am consultat puțin piața imobiliarelor din orașul încare locuiesc. Dacă ai de gând să vinzi sau să cumperi o locuință în Cluj-Napoca, îți spun din capul locului că trebuie să te transformi psihic, să te înarmezi cu cele mai grosolane elemente posibile, să uiți pe alocuri că ești o ființă umană chiar dacă tot ce ai dorit a fost să ai un acoperiș deasupra capului. Nu e doar frustrant, e hilar într-un mod imposibil de gândit. O sursă mi-a confirmat că oficial sunt vreo 400 de agenții imobiliare în Cluj, insă cifra neoficială bate înspre 2000. Adevărat sau fals? Nu știu ce să zic, însă pot confirma că sunt ca ciupercile ieșite după ploaie. Nu ai loc de ele, agențiile reprezintă primele elemente care au umflat artificial această piață și primele care vor rămâne cu buza umflată la spargerea bulei. Multe dintre ele se vor închide la fel cum au apărut, peste noapte.

Pasul 1: Ai o locuință de vânzare

Nimic nou sub soare, ieși pe piață. În câteva minute, însă, ești sunat și preluat de agenți. Zilele următoare acestui anunț, vei auzi o groază de nume ciudate de agenții. Pe unele nu le-ai auzit vreodată, de altele nu vei mai auzi vreodată. Nu ai semnat vreo înțelegere sau ceva contract că îți va răsuna în minte zile în șir următoarea replică: Bună ziua! Sunt de la Agenția X și avem un client interesa(n)t pentru apartamentul dumneavoastră. Vrei să vinzi și promovarea gratuită sau contra-cost, fără sume enorme, nu-ți sunt suficiente. Așadar, accepți, îi accepți pe toți agenții care-ți aduc clienți. Comisionul? 2% din tranzacție. Faceți voi calculele. Dai, ce dracu să faci, vrei să vinzi. Tu vrei o sumă, dar o mărești la sugestia agentului, că trebuie comision, trebuie aia și aia și să fie de unde să scazi. Îți trec pragul vreo 30 de persoane, dacă zona în care stai e bună, și se face tranzacția. Norocul meu, am promovat bine anunțul, iar clientul meu a fost persoană fizică. Parol! În caz contrar, te mânca ăla 2%. Pierzi aici, dar vei mai pierde și la următorul, căci, nu-i așa, e fain sub cerul plin cu stele, dar e basm. Vrei și tu un acoperiș. Toată lumea vrea să tragă de pe tine ceva și tu cedezi. În primă fază, vei ceda comisioane, apoi, vei ceda psihic.

Pasul 2: Vrei și tu o locuință

Altă distracție, aceiași meseni. Excluzi chiria, ajungi acolo doar de voie, de nevoie. De ce? Acolo, pe acel segment, bătaia de joc e și mai cruntă. Adică, vei da vreo 350 euro pentru 45 mp la care te vei uita cam câș. Ajungi la 400 euro, apartament cu două camere și condiții decente. Nu credeți? Aruncați un ochi. Aici, studenții care vin la studii forțează și mai mult piața. Dacă efectul lor nu e chiar așa vizibil la vânzări/ cumpărări apartamente, la chirii, în schimb, ei sunt decisivi. În plus, nu știu dacă voi ați auzit multe despre Programul Prima Chirie. Un alt motiv ar fi acesta: nu avem cultură sănătoasă a chiriei. Pe lângă faptul că e greu să găsești pe termen lung, mai e și chestia de familie: am văzut anunțuri care exclud familiile cu copii! Serios, societatea noastră e bolnavă rău. N-ai cum să accepți așa ceva, pur și simplu. Nu în ultimul rând, o chirie e mai scumpă decât rata la bancă pentru un apartament, fie el și vreo 80.000 de euro. Și…accepți pariul cu achiziția unei locuințe.

Ajungi, din nou, la agenturi, pardon, agenți. Îi iei la rând și-ți dai seama că cel puțin 50% din anunțurile postate de ei nu mai sunt valabile sau că au baze de date răsuflate rău. Dar, e bine că te-au prins pe fir și-ți vor furniza constant oferte. Te sună des, uneori, 3-4 agenți de la aceeași agenție fără să știe unul de altul. Partea mai comică e că vei vedea același apartament pus la prețuri diferite în funcție de agenție. Așa se face că am dat peste locuințe cu diferențe de prețuri și de 5000 euro. Da, ați citit bine. Vrei o locuință și nu dai efectiv peste anunțul proprietarului? Ai căzut în plasa agențiilor. De ce spun plasă? Pentru că majoritatea agenților nu fac mai nimic pentru acele sume exorbitante. Te duc să vizualizezi apartamentul și îți pun în ordine foile pentru antecontractul de vânzare-cumpărare. Atât! Asta te va costa peste 1200 de euro. Rar auzi sau primești ceea ce se cheamă consultanță în domeniul imobiliar. Nu, tu îl plătești pe unu’ să te ducă la adresa cutare și să-ți arate o locuință. Deseori, nici nu știe prea multe despre ea sau se mai întâmplă să te ducă aiurea, la alte adrese. Mi s-a întâmplat, să nu credeți că fabulez.

Dar cu prețurile cum rămâne? Când scad?

Nu scad, agenții sunt siguri pe ei. Nu există niciun motiv rațional pentru ca piața să cadă, îmi zice unul dintre ei. Sunt fluctuații în acest moment, cu scăderi minore în iarnă și prin vară. În rest, urcări bruște, continuă agentul. Deci, nu prea ai ce să aștepți, ai crede, mai ales dacă ți-ai găsit locuința potrivită. Ceea ce puțini știu e faptul că acestea sunt cicluri, iar un notar mi-a confirmat asta într-o discuție relaxată. Dom’le, n-are cum să continue nebunia asta. Păi, s-a ajuns la niște prețuri aproape duble comparativ cu prețul de achiziție inițial, mai ales la locuințele noi. Prima cădere va fi atunci când se va reglementa situația acordării creditelor. Ei, pare mai credibil notarul. Totuși, interesul agențiilor este să țină prețurile sus cât pot de mult tocmai din acest motiv: nu știi ce vremuri ne așteaptă. Pe acest sistem, urci prețul până unde nici nu se mai vede nesimțirea. Ieftin ai dat. Uite, acolo se cere cu 10.000 (zece mii!) mai mult decât ceri tu și zona nu e așa de bună. Plus că locuința e mai mică. Vorbele astea de duh sunt acel viu grai care acompaniază agențiile în psihoza asta colectivă.

Prețurile, totuși, vă rog. Apartament două camere, puteți găsi la doar 75.000 euro. Blocul e vechi, dar e termoizolat. Suprafața nu prea contează, 48 mp sau 53 mp, tot puțin înseamnă. În plus, în marea majoritate, blocurile astea sunt pline de bătrâni. E doar o constatare. Unde sunt tinerii din acest oraș, unde stau? Între timp, totul e fain la Cluj, s-a depășit Bucureștiul în toate cele. Un prieten venit din capitală îmi mărturisea că berea e mai scumpă decât la ei și nu înțelegea de ce. Încerca să-și motiveze că nivelul de trai e mai mare aici, avem standarde mai înalte aici, la Cluj. Dacă te uiți și pe imobiliare, zici că-i miere. Nu, e umflat totul la prețuri, nu există niciun motiv rațional pentru ca ele să fie așa de mari, ca să răspund în ton cu afirmația agentului. We are Cluj & asta e tot.

Update. La aproape patru ani distanță de când am scris cele de mai sus, prețul apartamentelor a sărit în aer, a urcat până la cer. Așadar, vă rog să poftiți: un apartament două camere se duce până pe la 85-90.000 euro, în vreme ce apartamentele de trei camere ajung să fie listate și cu prețuri de peste 120.000 euro. Cum se numește asta?

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.