Nu pot pricepe alergarea ciclică de tipul x ture. Îmi e foarte greu să o fac, prefer oricând ceva de genul A-B, adică pornesc din punctul A și ajung în celălalt, la final. Citeam despre competiția Super24h de la Timișoara, o premieră în România, și mi-am adus aminte de primul meu semi-maraton, Maratonul Arobs de la Cluj-Napoca. Intram pe stadion în a doua tură și m-a cuprins nițică panică: încă una, pfuai! Aproape că am ratat medalia de final, cine mai stătea să numere la a câta tură eram. Părea a fi ultima. M-a salvat un voluntar care a venit să-mi atârne medalia la gât.
A alerga ciclic e o chestie care-ți pune nu doar fizicul la grea încercare, ci și psihicul. Tot respectul pentru cei care reușesc să ducă această bătălie cap-coadă.
Dar acum e despre o competiție de alergare pe parcursul a 24 de ore, S24H, pe un traseu-buclă lung de 1,236km. Nota ar fi cam asta: alergătorii dau la ture în Parcul Ion Creangă din Timișoara și câștigă cel care a făcut cei mai mulți kilometri. Unii pot face în timpul de joc 100 km, alții 222.5 km, câți a făcut câștigătorul acestei curse, maghiarul Levente Halama. La fete, Mara Moroșan a venit pe primul loc cu circa 181 km alergați.
Competiția dispune de o premieră, deși se află la prima ediție: cursa a obținut certificare IAU Bronze Level de la Asociația Internațională de Ultramaraton (IAU), adică rezultatele înregistrate de sportivi în cadrul ei sunt recunoscute la nivel internațional.
Timișoreanul Răzvan Farkaș a venit pe locul doi, cu 207.1 km alergați, stabilind un record național în competițiile de ultramaraton.
Cozmin Ardelean, alergător clujean, s-a aflat cot la cot cu el pe ultima tură a bănățeanului. Am povestit cu el despre ce a însemnat Super24h.
Organizarea a fost extraordinară. Alergătorii au avut inclusiv parte de pizza. Au fost foarte mulți voluntari, totul a fost foarte bine. Pentru mine, a fost mai greu, nu mai alergasem de vreo trei ani pe asfalt. Îmi aduc aminte că, spre finalul cursei, fiecare alergător a primit câte o banană cu numărul lui de concurs. Atunci când s-a auzit sunetul de final, fiecare participant a trebuit să-și lase banana în punctul în care se afla. Nu a fost nevoie de intervenția voluntarilor în vreun caz anume, alergătorii participanți au un anumit grade de maturitate/ Cozmin Ardelean, alergător &360sport.ro.
Rezultatele complete pot fi consultate aici. Competiția a avut patru probe: individual 24h și 12h, respectiv ștafetă 24h și 12h. Felicitări tuturor, de la alergători la organizatori.
Parcuri cu asfalt și piatra cubica, cu putin pamant
Discuția cu Cozmin Ardelean mi-a scos în evidență un aspect interesant: parcurile sunt concepute de administrațiile locale cu prea mult asfalt sau piatră cubică.
Cred că 99% dintre parcurile din România sunt reabilitate sau modernizate de primării cu piatră cubicăsau asfalt. Rămân prea puține petice de pământ/ Cozmin Ardelean.
Aceeași dilemă există, evident, și la Cluj, în puținele parcuri pe care le avem în oraș.
foto: facebook Super24