#coltul abstract

Cum traim in zgomot sau o patologie invizibila

Written by Rares Iordache · 1 min read >

E nevoie, uneori, de o ieșire în decor sau într-un decor lipsit de orice perturbare urbană pentru a-ți da seama că trăim imersați într-un zgomot constant de fond. Se aude, e sunetul depresiv al metropolei. Nu știu dacă ați experimentat vreodată o astfel de senzație: să ieși în natură și să nu auzi nimic. Dacă nu ați făcut-o încă, încercați-o!

Abia atunci vă veți da seama că viețile voastre sunt înțesate de zgomote. Adică, nu prea avem momente în care să spunem că ne detașăm cu totul, că zgomotele auzite sunt doar cele din mintea noastră, deși asta poate suna destul de rău pentru tine. Orașul, în mod special, pe supune constant unui stres auditiv care îți blochează accesul la o stare meditativă. Unde să o faci, în mijlocul străzii? La Birou? Ești atât de imersat în zgomot, încât poți liniștit să spui că suferi de tinnitus.

Nu e grav, atât timp cât chestiunile se rezumă la patologii de ordin fizic. Este un stres.

Artistul digital și teoreticianul Joseph Nechvatal a scris Immersion Into Noise.

Zgomotul poate bloca sau perturba sensul unei informații. Totuși, spune Nechvatal, teoria informației asumă drept informație și această perturbare. Este un excurs cultural cu trimiteri audio-vizuale asupra zgomotului și accepției rolului său în societatea noastră. Da, ca poluare fonică. Cam așa este, la urma urmei, deși nu prea suntem sensibilizați de utilizarea termenului. Ea există!

Ei bine, poate că asta ar fi concluzia spre care ne-ar ghida și artistul: că bălăurim orbește prea mult în zona zgomotului. Acesta devine insesizabil, face parte din toate experiențele noatre, astfel încât nu doar că nu-l observăm, dar îl și asumăm ca pe o parte componentă din viețile noastre: țiuitul constant în ureche este despre metropola care te-a înghițit și asumat ca pe un element. Nu are sfârșit, e doar într-o constantă devenire. Nu îl putem opri, ci putem doar emite alte tipuri de acceptări.

 

 

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.