#hibride

Cum vei ramane somer daca ai unul dintre job-urile acestea si cum vei deveni filosof din cauza singularitatii

Written by Rares Iordache · 2 min read >

Sunt șanse foarte mari să rămâi șomer într-un viitor nu foarte îndepărtat dacă ceea ce faci tu poate fi automatizat. Bine, ai toate șansele să-ți pierzi locul de muncă doar pentru simplul fapt că locuiești în România, dar asta e altceva. Cercetătorii de la Universitatea Oxford spun că 47% dintre job-urile din State vor fi înlocuite de roboți în maxim 20 de ani.

Acum, miza e care job-uri pot fi făcute de roboți. Shelly Palmer, CEO-ul grupului Palmer, a făcut un soi de top cinci locuri de muncă ce nu vor mai fi făcute de oameni. El pornește din zona a ceea ce numim Middle Management. Adică, faci task-uri gen: muți date dintr-o parte în alta, ții evidențe în documente tip word/ Xcel, epic, și alte asemenea chestiuțe. Deci, ești cam pe făraș în câțiva ani.

Commodity Salespeople, asta mi-a plăcut – aici intră Ad Sales, de exemplu, acolo unde deja performează itemi precum automated PPC management software. Dar, tot aici, aș include și ceea ce încă mai numim tele-sales, vânzarea cu de-a telefonul. Vestea proastă: roboții vor face și treburile de genul.

Jurnaliștii și autorii. Da, da, îmi veți zice că nu merge, că știtile trebuie gândite și scrise bine sau că un articol are nevoie de inteligența umană. Fals! Am testat un software care mi-o pus cap la cap niște informații pentru un articol din zona bio-chimiei. Părea specialist în fața oricărui specialist, căci, să fim serioși, în fața câtor bio-chimiști ar fi ajuns el. Despre fluxul de știri, nu pot decât să vă spun că jurnalismul e în stare febrilă de când cu rețelele de tip Twitter sau Facebook. Sunt sigur că A.I. va aplica lovitura de grație.

Procesatorii de date, să forțez limitele limbii – Accountants & Bookkeepers, zice Shelly Palmer. Pentru cei din branșă, avem o veste: Robo-accounting este deja în fașă, la început sau cum vreți sa-i ziceți, dar este aici deja. E logic, orice chestiune legată de date va fi automatizată, trecută prin filtrele A.I.-ului, că nu mai stă nimeni să caute coduri printre hârtii. Zic numai.

Locul cinci e ocupat de doctori! Uei, subiect destul de fierbinte. Adică, cum să fie înlocuit un doctor de o mașină? Păi, bine: acestea vor ajunge atât de specializate, încât vor trece direct la operat, dacă nu o și fac deja. Dacă avem roboți în industria auto, care asamblează elementele unei mașini, de ce nu ar putea să ajungă tehnologia în acel punct în care să discutăm la modul concret despre singularitate.

Ray Kurzweil numește trei tehnologii care ne vor marca viitorul apropiat: genetica, nanotehnologia și robotica. Luate pe rând: genetica ne va permite să ne reprogramăm propria biologie.

Mai apoi, revoluția nanotehnologică ne va pune în situația de a manipula materie la nivel atomic. Robotica, în schimb, ne va permite să construim o inteligență mai mare decât cea umană. Știu, nu-l luați prea în serios pe Kurzweil, dar trebuie să recunoașteți că tipul face niște trimiteri cel puțin interesante.

Să repet ce spuneam nu cu mult timp în urmă: vom ajunge în cel punct în care oamenii pot face diferența comparativ cu roboții doar prin modul de gândire, prin ceea ce simt. Deci, vor veni vremuri în care va trebui să acceptăm noul val de filosofi. Parol!

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.