#hibride

Daruind pentru cei care traiesc invizibili in creierii muntilor #DinSufletpentruApuseni

Părintele Nicolae Steinhardt zice cam așa: Dăruind vei dobândi. E frumos să ajungi să înțelegi altfel semnificația darului, nu doar în preajma unor...

Written by Rares Iordache · 2 min read >
FOTO: Facebook Centrala de Escalada

Părintele Nicolae Steinhardt zice cam așa: Dăruind vei dobândi. E frumos să ajungi să înțelegi altfel semnificația darului, nu doar în preajma unor evenimente sau sărbători. E bine că există campanii, e bine că oamenii sar în ajutor, dar să nu fie doar acțiuni trecătoare, singulare. M-am alăturat demersurilor mai puțin comerciale, motivat fiind de faptul că acolo sunt mai puțini oameni, chinul strângerii de fonduri/ alimente este mai mare, e nevoie de mai multe brațe. Mai mult, de obicei, aceste campanii se uită cam pe acolo pe unde nu prea se uită altă lume. Ca atare, am ales Dar din Suflet pentru Apuseni, o campanie cu totul și cu totul aparte.

FOTO: Pagina de Facebok Centrala de Escalada
FOTO: Pagina de Facebok Centrala de Escalada

Poate doar intuiți sau nu v-ați pus vreodată problema asta, dar în anul 2016 încă mai există în România cătune uitate de lume, greu accesibile pe timpul iernii. În creierii munților, oamenii se simt împăcați cu ei înșiși, au renunțat să mai coboare la lume. Nu sunt doar bătrâni, voluntarii din campanie găsind și câteva familii mai tinere, unele cu copii. Vă dați seama cât face o pâine pentru ei? Nu vorbesc aici doar de bani, pentru că acolo totul se măsoară în timp sau în orice altceva. Nu e trei lei, pe care sunt șanse mari să nu-i aibă, ci de patru ore dus-întors prin frig. Am spus patru, deși sunt cazuri cu mult mai multe ore, iar când ai către 70 de ani, nu-ți mai vine să ieși nicăieri.

E o campanie cu și din suflet făcută, iar voluntarii au reușit să ajungă de Crăciun în peste zece sate și cătune din Munții Apuseni, împărțind peste 100 de pachete.

După cinci ani, campania Dar din Suflet pentru Apuseni a devenit parte din viața noastră, având un loc special în calendarul fiecărui an. 2015 a fost primul an în care am fost contactați de mai multe organizații mari care s-au alăturat campaniei noastre și asta ne-a entuziasmat fantastic. Scopul nostru primordial a fost să ajungem la cele mai izolate sate și cătune din Apuseni, acolo unde oamenii nu dispun nici măcar de electricitate, iar această izolare le îngreunează traiul de zi cu zi, în special iarna. Spre tristețea noastră, am observat și în acest an că mulți bătrâni au murit, iar multe case au rămas abandonate. Deși tehnologia avansează, viața pentru acești oameni e tot mai grea odată cu înaintarea în vârstă. Am fost o echipă de nouă persoane cu cinci mașini pline cu alimente, încălțăminte și îmbrăcăminte, dulciuri și daruri pentru cei mici. Am împărțit în total peste 100 de pachete în peste 10 sate și cătune: Posaga de Jos, Posaga de Sus, Sagagea, Orăști, Incești, Sălciua, Lupșa, Muncelu, Bistra și Ocoliș. Am fost încântați să îi revedem pe mulți dintre bătrânii pe care îi știam din ani trecuți, ne-au primit cu brațele deschise, cu caș, caltaboș și lapte proaspăt. A fost o experiență superbă, alături de niște oameni excepționali care au luptat cu zăpada, gerul și drumurile imposibile pentru a ajunge la cei mai izolați oameni din Apuseni. Am intrat în 2016 cu zâmbetul pe buze și cu bucuria că am putut oferi o zi din viața noastră pentru a dărui din suflet… pentru Apuseni, mi-a mărturisit Vlad Căpușan, unul dintre organizatorii campaniei.

Rareș Stoica de la Asociația Persona a venit cu trei mașini în sprijinul voluntarilor adunați la Centrala de Escaladă, punctul de colectare și organizare al întregii campanii.

FOTO: Centrala de Escalada - pagian de Facebook
FOTO: Centrala de Escalada – pagian de Facebook

Așadar, e pitoresc peisajul din spatele acestor căsuțe, unele fără curent, dar e greu traiul acolo. Oamenii de aici trăiesc într-un necunoscut total, sunt invizibili până trec în neființă. Totul are alt aer aici, un loc aparte având poveștile lor, v-am mai spus despre ele și despre ei într-un alt post. Până atunci, vă recomand cu căldură să fiți mai buni și să dăruiți.

#DinSufletpentruApuseni

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.