#hibride

De ce intarzie lucrarile de renovare a Muzeului Zoologic al UBB

Muzeul Zoologic al Universității Babeș-Bolyai ne-a devenit un loc tare drag, mie și fetiței mele. Am fost pe când avea ea doi anișori...

Written by Rares Iordache · 2 min read >
De ce intarzie lucrarile de renovare a Muzeului Zoologic al UBB 1

Muzeul Zoologic al Universității Babeș-Bolyai ne-a devenit un loc tare drag, mie și fetiței mele. Am fost pe când avea ea doi anișori și ne-am întors cu un sac de povești. Am zis să ne facem un fel de obișnuință, căci avem de învățat mereu lucruri noi de acolo. Ca atare, am revenit, însă, surpriză, Muzeul era închis pentru lucrări de reabilitare. Foarte frumos și bine, dar aceste lucrări par să țină cam mult. Am aflat și motivul, după o discuție cu unul dintre muzeologi.

Lucrările de renovare a spațiului Muzeului nu pot fi realizate decât etapizat. Acest lucru încetinește într-o oarecare măsura lucrările, dar este singurul mod în care acestea se pot desfășura. În primul rând, pentru Muzeu este necesară asigurarea unui climat adecvat atât pentru exponate, cât și pentru vizitatori și, de asemenea, este necesară sporirea normelor de siguranță impuse de legislația în vigoare. Toate acestea necesită o expertiză laborioasă, care să îmbine cerințele tehnice și legislative cu cele estetice și arhitecturale. De asemenea, renovarea presupune modificarea instalației electrice, lucru care se poate realiza în prealabil după ce există un proiect aprobat. Modificările la instalația de gaz necesită, de asemenea, un proiect, în conformitate cu legislația în vigoare, pentru întreaga clădire, nu doar pentru nivelul Muzeului.
Au existat probleme ale clădirii la nivelurile 1 și 2, niveluri ce nu țin de Muzeul Zoologic, ci de alte instituții. Aceste probleme țin în loc desfășurarea lucrărilor ce privesc Muzeul Zoologic. Trebuie ținut cont de faptul că discutăm despre o clădire care a intrat în folosință la începutul anilor 1900. Prin urmare, lucrările nu se pot desfașura cu aceeași viteză cu care se renovează un apartament sau o casă. Renovarea unui Muzeu nu se poate face în trei luni. De trei luni este nevoie doar să împachetezi și să relochezi piesele și colecțiile.
În ceea ce ne privește, ne străduim ca, în cel mai scurt timp posibil, să redeschidem Muzeul Zoologic, mi-a mărturisit Cristian Sitar, muzeograf în cadrul Muzeului Zoologic Cluj-Napoca.

 

Ei bine, nu m-aș fi gândit la toate aceste lucruri. Părea totul mai simplu. M-a indus într-o oarecare eroare mesajul: Începând din 28 august 2015, Muzeul Zoologic se închide pentru lucrări de renovare. O altă notă ar fi căanumite elemente din explicația de mai sus țin într-o măsură mai mare sau mai mică de chestiuni birocratico – administrative. Poate mă înșel.

Muzeul Zoologic din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai este al doilea din țară ca importanță științifică, după Muzeul Antipa din București. De fapt, de prin 2013 s-a vehiculat informația că renovările îl vor poziționa pe acesta drept un concurent serios pentru muzeul mai cunoscut din capitală, orice ar fi presupus și asta.

Mai noii muzeografi au început încă din 2013 un fel de schimbare la față a muzeului, intenționând să crească atât vizibilitatea acestei instituții, cât și portofoliul de colaboratori externi. Rămâne doar aspectul finalizării renovărilor, căci acesta ar fi factorul mișctător de lucruri.

Până la noi informații, nu pot decât să sper că lucrările se vor finaliza cât mai curând și că vom putea să ne reluăm micile excursii în lumea găzduită acolo. Notă: am senzația că Muzeul Zoologic va arăta realmente bine.

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.