#hibride

De ce nu intelegem telemunca? Romania este ultima in Europa la numarul de angajati care lucreaza remote

România a fost și este statul european cu unul dintre cele mai mci procente în privința muncii de acasă. Înainte de pandemie,...

Written by Rares Iordache · 2 min read >
De ce nu intelegem telemunca? Romania este ultima in Europa la numarul de angajati care lucreaza remote 1

România a fost și este statul european cu unul dintre cele mai mci procente în privința muncii de acasă. Înainte de pandemie, țara noastră se situa pe penultimul loc, cu 0.8%, depășită doar de Bulgaria. Pe timpul acestei pandemii, România a devenit regină absolută, fiind singurul stat cu un procent de sub 20% (sursa). Cauze? Nu vrem, nu înțelegem, nu ne pasă?

Cele mai ridicate procente ale penetrării muncii de acasă au fost raportate în Finlanda (60%), Luxemburg (peste 50%), Țările de Jos (peste 50%), Belgia (peste 50%), Danemarca (aproape 50%), conform aceleași surse.

Totuși, de ce dăm cu piciorul unei șanse? Să pornesc de aici. Telemunca, așa cum a fost definită munca de acasă sau de oriunde poate sau își dorește angajatul, este privită cu scepticism. Care să fie cauza, relația de neîncredere management – echipă? Practic, managerul nu crede că echipa sa are capacitatea de a lucra autonom, fără o supervizare prealabilă din partea sa. Să fie capacitatea managerului de a regândi fluxurile de muncă? Într-o cultură a muncii în care totul se bazează pe control și micro-management, iată, nu este decât un pas până la refuzul total al tool-urilor menite să ajute consistent fluxurile muncii tale. Să fim serioși, dacă nici în 2020 nu avem tool-ul de management al muncii, atunci suntem complet pe lângă subiect.

Așadar, pare că nu vrem, ne încăpățânăm să credem că nu merge, nu se poate sau pur și simplu nu ne pasă. Hilar, căci există atât de multe avantaje. Să vă înșir câteva descoperite nu de către mine, ci de echipa proiectului remote-stories.com.

”Așadar, munca remote oferă multiple beneficii: flexibilitate, mai puțin timp în trafic și mai mult timp pentru tine, viață socială, angajați mai fericiți, creșterea productivității muncii angajaților, reducerea costurilor pentru companii, diminuarea cantității de dioxid de carbon, protejarea naturii, creșterea consumului local și creșterea economiei românești”, comunicat de presă emis de remote-stories.com.

Avem creștere, nimic de zis, de la 0.8% până spre 20%, dar, creștem lent comparativ cu alte state. Cu cel mai tare net din Europa, exprimare umflată, suntem ultimii când e vorba să-l și folosim productiv, nu doar să ne dăm pe torrente și pe netflix.

Un beneficiu major al companiilor este dată de cheltuieli. newmoney.ro citează o sursă obscură cum că un angajator ar economisi până la 11.000 euro / per angajat remote. Nu știu dacă suma e reală, dar, oricum, companiile au în față opțiunea clară a unei economii. Desigur, nu se reduce totul la bani, ci și la alte concepte, mai abstracte, gen: productivitate, eficiență, fericire – să o lăsăm așa, etc.

”Așadar, munca remote oferă multiple beneficii: flexibilitate, mai puțin timp în trafic și mai mult timp pentru tine, viață socială, angajați mai fericiți, creșterea productivității muncii angajaților, reducerea costurilor pentru companii, diminuarea cantității de dioxid de carbon, protejarea naturii, creșterea consumului local și creșterea economiei românești”, potrivit comunicatului de presă remote-stories.com.

Vine și bonusul: ne gândim cu toții acum la cum să ne protejăm pe noi înșine și pe alții în nenorocita asta de pandemie. Așadar, telemunca, acolo unde se poate practica, ar fi soluția la fix.

Așa ar fi de bine să regândim multe aspecte în perioada asta, ar fi mai bine să fim mai…umani. Hei, dar, din câte vedeți, lucrurile par să o ia hăp în direcția opusă. Suntem mai neîncrezători, mai dificili, mai răutăcioși, mai-mai, măi-măi. Până una-alta, rămânem ultima țară europeană în privința procentului celor care practică telemunca sau munca remote. Asta zice, din nou și a câta oară, alte chestii despre noi.

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile
Făget, două remorci de gunoi 2

Făget, două remorci de gunoi

Rares Iordache in #hibride
  ·   2 min read

One Reply to “De ce nu intelegem telemunca? Romania este ultima in Europa la numarul de angajati care lucreaza remote”

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.