#in lumea copiilor

De ce nu ma intereseaza chiar deloc pseudo-problema homeschooling

Written by Rares Iordache · 2 min read >

Niște tipi au decis că homeschoolingul e varianta optimă pentru educarea fetei lor. Chiar nu mă interesează aspectul ăsta, căci fiecare face cam ce-i taie capul, după posibilitățile cognitive și cele financiare. Ei bine, la noi, în România, subiectul a devenit dezbatere națională, de parcă asta e marea problemă a învățământului nostru: homeschooling au ba.

S-a ajuns la homeschooling vs învățământ de stat, adică la vederea primului element ca pe o alternativă viabilă pentru al doilea. Deci, ce avem noi aici? Unii, cei care pot face asta, zic așa: învățământul nostru e de rahat (de acord, în mare), ăla privat, la fel. Mno, atunci, facem (home)schooling. E mișto conceptul, nu zic, dar la el poate adera doar o castă anume, adică fix aia care-și permite acest lux. E foarte restrâns numărul celor care ar putea face asta, căci, din start, un părinte rămâne fără job, în sarcina procesului educațional de acasă. Celălalt va câștiga toate cele trebuincioase. Deci, doar o castă.

Mai apoi, homeschoolingul e despre cei care nu-și prea pun mari probleme ale existenței. Mai mult, generațiile de după ei par să aibă viitorul asigurat. Așa că, e firesc pe undeva să facă doar cam ce au chef. Aș cam vrea să văd generații ieșite din homeschooling care să aplice la job-uri și să-și bată capul cu eu ce voi face în viața asta. Tind să cred că vor cânta la pian și vor primi pe mână un business. Notă: poți să ai copilul în sistemul de stat, să te lupți cu toate cele, și să-l dai la echitație, cățărare, pian sau altele. Dar, fiecare cu vrerile sau putințele sale.

În fine, homeschoolingul ar trebui reglementat legal în România ca un drept al celor care pot face asta. Adică, au sau n-au tact pedagogic, nici școala nu-ți propune asta, dacă pot, să-și facă acasă toate cele. Pentru restul oamenilor, asta nu e o problemă majoră, nu se vor intersecta prin prea multe medii oricum. Deci, cine vrea și poate, foarte bine. De asta, chiar nu mă interesează sau afectează.

Pentru noi cei rămași, masa din schemă, învățământul de stat e singura alternativă. Dacă e cineva care să încerce schimbări semnificative, atunci vă asigur că noi suntem un element fundamental.

Educația prin homeschooling nu este o soluție decât pentru puțini copii din România, copiii acelor părinți care au mijloacele financiare să-și educe copiii acasă. Într-o țară în care în mediul rural rata de părăsire timpurie a școlii este semnificativ mai mare decât în celelalte țări europene, iar dintre factorii care cauzează abandonul școlar se enumeră și interesul scăzut al părinților pentru școală, este iluzoriu să considerăm homeschooling ca pe o activitate reformatoare sau o alternativă viabilă pentru educația din România/ Cristina Tunegaru/ Contributors.ro

Autoarea continuă:

În acest război deschis al societății cu școala, omul obișnuit, cu resurse limitate, nu are nicio șansă. Însă în educație, avem datoria să încercăm să oferim șanse egale tuturor copiilor.

Avem cea mai mare rată a abandonului școlar din UE, copii care nu ajung la școli sau care își desfășoară orele în niște condiții mizerabile. Avem dascăli slab pregătiți, puține modele și practici dubioase în privința procesului educațional. Idealuri și scopuri educaționale? Vise, nu unele plăcute. Nu avem vreo idee clară în privința a ceea ce înseamnă educația în general (mă refer aici și la părinți, unii sunt complet idioți în modul de tratare a propriilor copii), nu investim nimic în viitor, adică în copiii acestei țări. Ca atare, de ce ne afectează atât de mult pseudo-chestiunea homeschoolingului? Să fie lista de mai sus prea scurtă?

Dacă aș apela la homeschooling, dacă aș putea? Vă răspund simplu: nu. Cel mult, într-o instituție privată atent aleasă, nu după trenduri simpliste în materie de model: noi educăm în sistem sau model X. Pas la astfel de clișee, am văzut câteva exponate de genul. Apropo, eu fac zilnic homeschooling cu fetița mea, cea mică îi prea mică :), plus alte activități. Se pune? Mie îmi place Sir Ken Robinson, un tip care vorbește multe despre sistemele de învățământ. Aruncați un ochi.

 

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.