#hibride

De ce nu vom schimba mare lucru? Exemplu: clujenii sunt multumiti de calitatea vietii

O ducem bine. E doar o simplă remarcă pe post de concluzie la niște studii aruncate în vălul de informații de Universitatea...

Written by Rares Iordache · 2 min read >
De ce nu vom schimba mare lucru? Exemplu: clujenii sunt multumiti de calitatea vietii 1

O ducem bine. E doar o simplă remarcă pe post de concluzie la niște studii aruncate în vălul de informații de Universitatea Babeș-Bolyai. În esență, nu se poate schimba mai nimic la fundament atât timp cât avem acest tip de concluzii. Adică, să fim serioși, de ce am dori schimbarea atât timp cât economia duduie, cât suntem mulțumiți spre foarte mulțumiți de calitatea vieții și de nivelul învățământului superior, ca exemplu extras din studiile la care fac referire? Nu putem schimba ceva atât timp cât noi înșine nu am devenit modele de bune practici.

78% dintre clujeni sunt mulţumiţi de felul în care trăiesc, iar aproximativ 85% au speranţa că în viitor vor trăi la fel sau mai bine decât în prezent, arată un studiu privind calitatea vieţii în Cluj-Napoca realizat, în prima parte a acestui an, de cercetătorii Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universităţii
Babeş-Bolyai, se arată într-un comunicat al instituției clujene.

Desigur, aș comite o eroare să generalizez la nivelul întregii țări, dar v-ați prins de idee. Vă postez încă un paragraf interesant din făcut public:

Potrivit rezultatelor studiului, cel mai mare grad de satisfacție este declarat în raport cu viața de familie, unde 89,3% dintre respondenți au bifat ”mult” sau ”foarte mult”. Cei mai mulți clujeni consideră că au suficient timp pentru relaxare (65,2%), că se odihnesc suficient (65%) și mănâncă sănătos (65,6%). Pe de altă parte doar 45,2% consideră că participă suficient de mult la activități culturale.

Într-un alt comunicat, UBB-ul indică alte date care să ne minuneze, de această dată cu țintă la nivel național: 66% dintre clujeni sunt mulțumiți de calitatea educației din România, iar 89,4% au o părere bună și foarte bună cu privire la calitatea educației în universitățile clujene.

În același timp, avem încredere scăzută în Parlament și partidele politice (7.1%, respectiv 5,2%). Adică, fix zonele din care provin oamenii cu putere să…schimbe ceva pentru noi toți.

Alte plusuri pe care le-am observat sunt legate de infrastructura la nivel local. Adică, e hilar să spui că ești mulțumit de transportul public în comun, salubritate, dar să zici că ești nemulțumit de parcări și de restricționarea accesului auto în centrul Clujului. Pe bune? E ok transportul public în Cluj? Păi, atunci, cum se face că avem un așa trafic înfiorător? A, excel de zel al celor care se fâțâie cu mașina zi de zi?

E de-a dreptul fascinant să vezi aceste date și să nu te întrebi: de ce s-ar schimba lucrurile în bine? Spuneți și voi? Adică, ești nemulțumit de nu știu ce, dar te bagi cu SUV-ul BMW pe drumul forestier de la Băișoara să-ți recurepezi câinii lup pe care-i ațâți să vină alergând pe lângă mașină, doar nu îi bagă cocalarul în mașina de lux. Ieși în stradă să strigi împotriva sistemului, și bine faci, că protestul este una dintre ultimele arme democratice în orice țară sănătoasă la cap, chiar dacă eu nu cred în această formă de a schimba ceva în România, dar, a doua zi, dai o atenție pentru a obține nu știu ce loc de parcare, declari că ești mulțumit de învățământul clujean, ți se pare că nu sunt probleme cu salubritatea și că s-ar fi putut face mai multe cu privire la restricționarea mașinilor în centru, doar nu-i cazul să faci doi pași pe jos prin oraș. Ești nemulțumit de prețurile exorbitante ale acestui oraș, dar îți mărești până la cer chiria cu ocazia Untold. Ești nemulțumit de autorități că nu fac și nu dreg, dar nu te implici în nimic, sfidezi logica și aplici excesul de zel în mai toate acțiunile tale.

De ce se întâmplă toate acestea? Trec dincolo de fake news și manipulări, această poveste este despre noi înșine: pentru că așa suntem noi. Atât timp cât nu vom vindeca acest sistem dinspre noi, ne vom privi nedumeriți în oglindă și ne vom întreba ce mai căutăm aici, deși avem partea noastră mare de vină în toată această schemă. Atât timp cât nu vom conștientiza că ceva nu e ok și la noi, că ignorarea problemelor comunității din care faci parte nu e ok, că nu e ok să accepți compromisuri fie și că acum ar putea merge în felul acesta, că remarca #mapispeeldevot s-ar putea să ți se întoarcă peste câșiva ani, atunci suntem incurabili.

foto: pixabay.comWritten by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.