Desired Beauty. Pre-Raphaelite Masterpieces from the Tate Collection. Cum să transformi o expoziție de artă într-un loc prietenos cu un copil

Desired Beauty. Pre-Raphaelite Masterpieces from the Tate Collection. Cum să transformi o expoziție de artă într-un loc prietenos cu un copil 1

Experiența unei astfel de expoziții și unele lucrări specifice au avut un impact asupra lor, au avut câteva dileme și curiozități.

Când treci fugar printr-un oraș, încerci să te descurci cum poți în privința obiectivelor de vizitat. Ai un timp scurt la îndemână pentru o groază de lucruri de văzut. Selectezi masiv. Așa am făcut noi când am revenit din Croația via o noapte la Budapesta. Pe lângă obiectivele clasice gen Palatul Parlamentului sau utca Váci (pentru un delir al consumerismului), noi am zis să poposim și la Hungarian National Gallery – Muzeul de artă amplasat în interiorul Castelului Buda, un alt obiectiv de neratat. Aici, ce să vezi în câteva ore? Evident, selectezi din nou. Aveam în față expoziția permanentă și o expoziție temporară: Desired Beauty. Pre-Raphaelite Masterpieces from the Tate Collection.

Expozițiile temporare au o singură problemă: sunt temporare. Așadar, nu a prea existat o dilemă, am lăsat în plan secund expoziția permanentă de la muzeu, rămânând doar cu speranța unui ochi aruncat ici-colo, mai mult era imposibil de făcut.

Înainte de a vizita expoziția temporară, am intrat câteva clipe la magazinul de suveniruri artistice de lângă sălile de acces. Amelia, fetița cea mare, este o iubitoare de pisici și un mic artist, are propiile ei tablouri deja. S-a oprit în fața unui raft pe care era așezată cartea aceasta de mai jos:

Desired Beauty. Pre-Raphaelite Masterpieces from the Tate Collection. Cum să transformi o expoziție de artă într-un loc prietenos cu un copil 2

Ar fi vrut să o cumpere. Nu i-am spus că expoziția la care urma de intrăm are vreo legătură cu ea. I-am precizat atât: hai să vedem ceva super-interesant și discutăm ulterior.

Desired Beauty este prima expoziție complexă din Ungaria în care vizitatorii au șansa de a vedea opere de artă excepționale din colecția Pre-Rafaelită de la Muzeul Tate. Am avut noroc, expoziția fusese deschisă publicului pe 13 mai și urma să rămână deschisă până pe 19 septembrie. Locul și timpul potrivite. Expoziția era acompaniată de The Beauty of Utopia – reprezentare a influențelor pre-rafaelite la nivelul artei maghiare. Am reușit să vedem aproape 40 de picturi și puțin peste 50 de opere grafice, chiar unele dintre operele lui Dante Gabriel Rossetti, fondatorul mișcării.

Expoziția a fost structurată pe nouă paneluri, pornind cu primele trei secțiuni: Medieval Moderns, Painted Poetry și Secular Faith, în care au fost expuse multe dintre poeziile timpurii ale mișcării. Mai multe detalii, în marerialul spre care am făcut trimitere mai sus.

Acum, pentru două fetițe de nouă, respectiv cinci ani, a fost mai mult decât ar fi fost necesar. Totuși, experiența unei astfel de expoziții și unele lucrări specifice au avut un impact asupra lor, au avut câteva dileme și curiozități. Am stat în fața multor opere și i-am explicat Ameliei, în mod special, ce reprezintă, încercând să văd ce reacție îi provoacă. Traseul s-a transformat într-un șir de povești despre operele pe care le vedeam și autorii lor. A fost interesant să vezi un copil de această vârstă pus în fața unor astfel de lucrări. Mai greu cu Anabel, care își pierduse răbdarea pe final.

Ieșirea din sala expoziției se făcea exact prin magazinul cu suveniruri, exact pe lângă raftul în care stătea frumos așezată cartea cu pricina. I-am făcut Ameliei semn să observe ce se afla în acel cotlon. După mai bine de o oră timp petrecut în zona expoziției, fetițele s-au ales cu ceea ce-și doriseră din start, dar au obținut acum altfel: după o experiență inedită.

Reiterez, contează aici experiența în sine.

Am reușit să intrăm la expoziția permanentă timp de câteva minute, suficient cât să ne pară rău că a fost prea puțin. Fetele, desigur, erau nerăbdătoare să ajungă la următorul punct al itinerariului nostru. Ce ironie, pisica aceasta seamnă izbitor cu Chester, motanul familiei. PS: al nostru nu are halat, dar, are o personalitate puternică.

Desired Beauty. Pre-Raphaelite Masterpieces from the Tate Collection. Cum să transformi o expoziție de artă într-un loc prietenos cu un copil 3

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rares Iordache

© 2022 Rares Iordache