#jurnaldebord

Doi alpinisti romani au atins un varf din Himalaya care se lasa cucerit greu de tot, Cholatse

Alpiniștii Vlad Căpușan și Zsolt Torok au punctat o expediție super interesantă prin escaladarea vârfului Cholatse, 6440 de metri. Vârful se află în apropierea...

Written by Rares Iordache · 1 min read >
Doi alpinisti romani au atins un varf din Himalaya care se lasa cucerit greu de tot, Cholatse 1

Alpiniștii Vlad Căpușan și Zsolt Torok au punctat o expediție super interesantă prin escaladarea vârfului Cholatse, 6440 de metri. Vârful se află în apropierea Everestului, iar ruta aleasă a fost una dintre cele mai dificile: pereți de gheață și stâncă. Ei bine, adevărate provocări pentru alpniști, dar când ai informația că doar câteva nume grele de la nivel internațional au reușit să urce pe unde ai vrea tu să o faci, ți se cam înmoaie picioarele. Scuze, mă gândeam la mine, deși nu-a alpinist. Sunt sigur că nu a fost cazul celor doi români.

FOTO: Zsolt Torok/ Facebook
FOTO: Zsolt Torok/ Facebook

Se zice că vârful acesta e imposibil de escaladat pe vreme rea. E cam forțată nota, căci, în Himalaya, cam orice vârf cu pretenții îți pune mari probleme și fără a fi vreme rea. Zsolt Torok fusese pe Nanga Parbat (8126 metri), un munte pe care unii îl iau ca țintă pentru o viață. Pe Vlad îl cunosc, a revenit în Himalaya cu gândul, probabil, la acea expediție la un pas de moarte pe Ama Dablam. O parte din ghețatul Dablam se prăbușise atunci, la puțin timp după ce Vlad, Mihai Iubașiu, americanul Mike Bower și belgianul Tom Shinessfel au reșit să cucerească vârful. “Dumnezeu a fost bun cu mine!”, cam la asta se gândea Vlad după Ama Dablam.

O expediție în Himalaya presupune să fii mereu la un pas de moarte. Cholatse are o reputație aparte, fiind considerat de câțiva alpiniști mult mai greu de escaladat decât Ama Dablam pe ruta clasică. Mai mult, Zsolt Torok a afirmat că ar fi cea mai grea expediție la care a luat parte în cariera sa, datorită condițiilor extreme pe care le-a avut de îndurat. Am menționat un alt munte mai sus, ca fapt informativ. Ceea ce mai e de menționat e faptul că expediția este o premieră românească.

Wiki: Elevțianul Ueli Steck a reușit prima asceniune solo în 2005, pe ruta nordică. În același an, echipa formată din Kevin Thaw, Conrad Anker, Kris Erickson, John Griber and Abby Watkins reușea să urce vârful pe ruta Southwest Ridge. Din 1950, rând pe rând, au fost cucerite Everestul, Ama Dablam și alte vârfuri din zonă, nu și Cholatse, rămas neatins până în 1982. Echipa formată din Vern Clevenger, John Roskelley, Galen Rowell și Bill O’Connor a atins vârful via South West Ridge.

Deci, cu atât mai mult un mare bravo pentru reușita celor doi.

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.