#hibride

Dualismul soferi – biciclisti, compromisul se trage din educatie si intelegere

Se circulă prost de ambele părți, șoferi și bicicliști, în viteză, la rupere, cu neatenție sporită. Aceasta este premisa. Chiar dacă ne...

Written by Rares Iordache · 2 min read >
Dualismul soferi - biciclisti, compromisul se trage din educatie si intelegere 1

Se circulă prost de ambele părți, șoferi și bicicliști, în viteză, la rupere, cu neatenție sporită. Aceasta este premisa. Chiar dacă ne fâstâcim să recunoaștem, există o dispută tacită între șoferi și bicicliști, mai ales în orașele care nu sunt prietenoase deloc cu cei din urmă. Așa este Clujul, un oraș în care bicicliștii sunt nevoiți să treacă de extrem de multe ori pe partea carosabilă, acolo unde întâlnesc șoferii. Acolo începe duelul acesta în care cineva trebuie să lase ceva. Desigur, preferabil ar fi să nu lase înjurături.

Ei bine, bicicliștii acuză deseori: m-a șicanat în trafic, aproape m-a lovit, m-a claxonat, s-a băgat în fața mea, nu mi-a acordat prioritate, etc. De cealaltă parte, șoferii au și ei partea lor: bicicliștii nu semnalizează, să bagă aiurea, razant, merg încet, nu respectă regulile de circulație, etc.

Sunt și biclist înrăit, și șofer. Merg zilnic cu bicicleta prin Cluj. Atunci când conduc mașina, sunt extrem de calm, circul fără ieșiri nevrotice de pilot ratat de raliu. În schimb, mă metamorfozez ușor atunci când urc pe bicicletă, devin puțin mai…hotărât, cu priviri mai agere și încruntate. M-am gândit puțin la această chestiune și am găsit o posibilă explicație: când ești pe bicicletă, în trafic, orice, dar chiar orice, șicană sau mic accident se poate lăsa cu urmări grave pentru ciclist. Un șofer își schimbă un far, își vopsește o aripă sau o portieră. Un ciclist, în schimb, nu-și poate schimba piciorul rănit sau mâna fracturată, să vorbesc doar despre cazurile lejere. Tocmai de aici ar trebui pornită și analiza acestui dualism șofer – biciclișt: ce are fiecare de pierdut sau de câștigat? Azi, fix în fața mea, un ciclist a fost la un pas să fie luat pe sus pe trecerea de pietoni & pistă dedicată, culoarea verde la semafor, de o dubă. De ce a procedat așa șoferul? Era trasată clar pista, era verde, de ce a înaintat în intersecția circulată foarte des de cicliști (în fața Teatrului – spre Calea Dorobanților). M-a revoltat de-a dreptul căci se putea lăsa cu un accident nasol pentru biciclist, în timp ce șoferul nu ar fi pățit nimic fizic.

Într-un oraș aproape complet neprietenos cu circulatul pe biciclete, cei care au șansa să facă un compromis și să mai lase de la ei sunt șoferii, cu precizarea ca bicicliștii să lucreze la părțile lor negative. Așadar, aceasta este propunerea mea: cu calm la volan, reușim să trecem peste orice situație mai incomodă în trafic, mai ales că nu vei ajunge la destinație mai repede dacă l-ai claxonat pe biciclist, nu i-ai dat prioritate sau ai frânat să-ți verși ziua proastă asupra sărmanului care nici măcar nu dorea să fie pe acolo, dar așa l-au îndrumat pseudo-pistele.

Subscriu, cum am și început articolul, sunt extrem de mulți bicicliști care nu știu să circule pe partea carosabilă, îi văd mereu, dar, să nu uităm acest prim lucru: ei sunt acolo nu pentru că își doresc, ci pentru că nu au variantă alternativă și încearcă să folosească un mijloc de transport altul decât mașina. Așadar, îți face un bine și ție, celui care, poate, te-ai simțit ofensat sau neîndreptățit că a trebuit să mergi mai încetuț, fără să o calci sau să fii puțin mai atent, atâta tot. La urma urmei, cu toții vrem să ajungem undeva, la o destinație, iar fiecare își alege mijlocul de transport convenabil. Dacă există respect și înțelegere, va ajunge fiecare la locul dorit fără nervi și cu buna înțelegere a ceea ce înseamnă un trafic mixt.

Foarte ușor se poate ajunge și la revers: văd o groază de șoferi care nu au o conduită ok față de mine ca biciclist, trec extrem de aproape de mine, îmi sar în față pe principiul – las că nu e așa rapid, parchează aiurea, etc.

Așadar, să ținem linia de mijloc, calmitate și înțelegere reciprocă, cu precizarea pentru șoferi: voi sunteți cei care sunteți în ipostaza de a lăsa de la voi, sunteți la volan, feriți de pericolele reale întâmpinate de cel care conduce un ghidon așezat pe două roți în aerul poluat. Nu-i scuz pe cicliști de proastele lor obiceiuri, trebuie să lucreze și ei la ele, să le repare, dar ei sunt partea expusă din această schemă.

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.