#hibride

Duelul pentru UBB. Șansa lui David Daniel

Written by Rares Iordache · 2 min read >

Văzut în 2012, la finalul mandatului lui Andrei Marga, drept reformatorul Universității Babeș-Bolyai, David Daniel a fost învins de Ioan-Aurel Pop. Nu a fost un meci la limită, psihologul clujean ieșind pe locul trei. A fost o victorie de conjunctură a lui Aurel Pop, urmărită îndeaproape din cauza simbolismului ei: finalul perioadei Marga. Acum, în schimb, este momentul lui David Daniel, el cred că este marele favorit să preia frâiele UBB-ului.

Deși nu vom putea spune că nu are adversar de calibru sau pe măsură, vă spun că intuiesc victoria lui David Daniel. Avem în față doi candidați cunoscuți și poziționați ușor diferit față de mediul universitar.

Îl văd pe David Daniel ca fiind tiparul candidatului orientat spre un model american al universității, cu aceleași viziuni reformiste și centrate pe nivelul cercetării. De cealaltă parte, Ioan Chirilă a inserat în discursul său demnitatea profesională profesorilor, cercetătorilor și tuturor categoriilor de personal pe care, fiecare după specificul lor, îi regăsim implicați în construcția instituțională a universității. Aparent, știința și performarea se duelează cu știința și spiritualitatea.

„Îmi doresc o universitate clujeană de clasă mondială, care are mecanisme și joacă după reguli europene și este ancorată în realitățile și dinamica Clujului/Transilvaniei/României”, David Daniel

„UBB poate oferi elementele necesare dezvoltării umane și dezvoltării caracterelor, realizării cunoașterii integrale, a aserțiunilor teoretice și a soluțiilor practice orientate spre atingerea dezideratului cunoașterii științifice, creșterii influenței pe piața dezvoltărilor tehnologice și informaționale, dar și resursele necesare unei afirmări plenare a valorilor etice și spiritual”, Ioan Chirilă

Apelul la istoria și tradiția UBB-ului sunt elemente care se regăsesc la ambii candidați. De altfel, discursurile lor par să înceapă cam din același punct, dar se despart abrupt imediat ce ajungem la anvergura universității. David Daniel aspiră la sintagma clasă mondială, în vreme ce Ioan Chirilă se proptește în influență, aș spune. De top, de top, reiterate într-o formă sau alta în ambele discursuri.

Interesant mi se pare faptul că, pe parcurs, universalitatea se inversează. la David Daniel, avem: „UBB este o cetate universitară puternică într-un oraș metropolitan, iar atunci când se mișcă UBB, se mișcă și Clujul. Un oraș de cinci stele are nevoie de o universitate de cinci stele, iar o astfel de universitate facilitează un astfel de oraș! În consecință, leadershipul UBB este relevant nu doar pentru comunitatea UBB, ci și pentru Cluj, Transilvania și România.” Adică, un soi de apel la rolul local – regional al UBB-ului.

De cealaltă parte, Ioan Chirilă mizează pe: „Vom transmite un semnal clar pentru tinerii care doresc să devină studenții noștri că Universitatea «Babeș-Bolyai» este un mediu academic performant care te pregătește pentru viitor, o universitate deschisă care comunică soluții practice pentru intrarea societalului actual în climatul completitudinii și în statutul real al societății sustenabile.” O proiecție în viitor, societate sustenabilă la un mod mai generalist.

În fine, sunt doar firave observații în urma rândurilor scrise de și despre cei doi candidați, nu intenționez să anchetez duelul celor doi.

Aceste puncte sunt în legătură cu proiectele și clinciurile, că au fost câteva, dintre cei doi. Dar, ceea ce intervine, în final, este contextul. Așadar, dacă în 2012, David Daniel nu a putut beneficia de toate voturile pe care le-ar fi putut strânge, motive de politețuri și angajamente universitare, acum pare favoritul clar. Dincolo de partizanii săi obișnuiți, psihologul va beneficia și de alte două categorii de votanți: cei care ar fi vrut să-l aleagă în 2012, dar n-au făcut-o, și cei care sunt indeciși. Poate mă înșel, dar, pe 3 martie, sunt aproape sigur de persoana care va ocupa postul de rector al Universității Babeș-Bolyai.

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.