#jurnaldebord

Flacaii astia n-au plamani sau nu vor sa urce pan’ pe varf! Cum m-am impedicat la Vladeasa Winter Trail

Written by Rares Iordache · 2 min read >

Alergătorii s-ar fi plâns în 2016 că nu au avut parte de prea multă zăpadă atunci când au luat la picior Muntele Vlădeasa. Sătenii s-au mobilizat și au umplut de omăt traseul de jos din Rogojel până sus pe vârf, la stația meteo. Frate, dar or pus la zăpadă, nu glumă. Sub aceste auspicii s-a desfășurat cea de-a trei ediție a competiției de alergare montană Vlădeasa Winter Trail: zăpadă cât cuprinde, peisaje superbe, soare, gazde bune și celebra pălincă de pe vârf.

Duminică, 12 februarie 2017. E ziua alergării nebune pe Vlădeasa. Cu o zi în urmă, cei mai pricepuți într-ale schiatului ne-au bătătorit potecile. Mă trezesc de bună dimineața, prea bună, ar zice unii, pentru o zi de competiție. Nu-i bai, ei nu au febră, eu da. Mă echipez, pregătesc mașina și îmi las fanii, și ei bolnavi, într-un base camp din apropiere. Adică, la bunici.

O iau la deal. Pe drum, dau peste câteva mașini, toate merg spre Rogojel. Aici e epicentrul evenimentului ce va să vină. Îmi ridic chitul, o căciulă nouă cu sigla competiției. E albastră. Am bluza de alergare albastră, peste, o jachetă de vânt roșie. Nu-mi miroase a bine. La linia de start sunt foarte preocupat de ceva playlist, nu de încălzire. Îi dau drumul cu entuziasm. Mă poziționez strategic în ultimele rânduri, doar cei nerăbdători sunt în primele rânduri. Las’, dacă e să-i ajung, am vreme. Nici nu intru bine pe forestier, că văd primele căciuli pe versant, au luat în piept abruptul. Aoleu, băieții ăia nu știu traseul sau vor să urce doar până la Cabana Vlădeasa? Cine știe, îmi văd de treabă cu temperatura mea. Urc agale având în minte minunatele ture făcute acum vreo 2-3 săptămâni. Ei, ce vremuri, dom’le! Nu e ziua mea, se vede lesne.

Pădurea se lungea în stânga și dreapta mea. Era un strat consistent de zăpadă. Dacă de alergat nu se putea discuta, am zis să fac un filmuleț, să admir peisajul. Nici nu am ieșit bine în golul alpin al zonei, că primii trei alergători reveneau de pe vârf. Flăcăii ăștia nu au plămâni, iar eu alerg, parol!, mai prost ca anul trecut. Ies din potecă și încep și eu să scrutez cu privirea vârful. Încep să mă mișc mai cu grație. Depășesc vreo doi-trei colegi de suferință, dau să fac cu mâna unui fotograf și paf, intru cu piciorul drept în zăpadă până la genunchi. Te-am prins pe video la asta, vine replica instant. Superb, voi furniza și epic fail-ul etapei. Dan Tăuțan a fost pe fază, prea pe fază.

Ajung pe vârf. Atmosferă bună, ceai, bunătățuri, pălincă pentru doritori. Se discută și despre proteste și-mi dau seama că ar fi bine să fac și cale-ntoarsă. Is breaz-viteaz la coborâre. Sar de colo-colo și nici nu-mi dau seama că intru în pădure. Aici, mai jos, se schimbă macazul. Zăpada e și înghețată, îmi sar niște fluturi în stomac la vreo două curbe. Era să prind un copac cu fața. Scrâșnesc printre dinți: Îs doar eu sau și alții patinează? Kalenji XT 6 pare că-i firav pe aici. Prind puteri și curaj, dar mi le pierd rapid la prima curbă pe drumul forestier, când am luat gheața în genunchi. M-a ajutat un coleg alergător să mă ridic: niște julituri și dureri în palme, nimic grav. Paf, cad alte două alergătoare în urma mea, în același loc. Ne revenim și alergăm tare pe drumul spre final. Prima urcare, domoală, spre linia de sosire mă gâtuie. Sunt la pas, încă, dar voi trage de mine să alerg până la final. Așa fac, iar Cozmin Ardelean mă întâmpină cu un: Bine, Rareș! Nu știa el exact nici cât era ceasul, nici ce pățisem eu. La anul, localnicii vor da cu antiderapant și vor deszăpezi corespunzător până pe vârf, să alergăm și noi mai ca lumea. Pentru domnul bucătar: ce ai făcut, dom’le, cu gulașul ‘cela? Parcă era mai mult o ciorbă, decât gulaș? Da’ mititeii unde i-ai ascuns? Or fi venit, poate, după ce am plecat eu. Pe asta nu pot fi sigur.

Frumos, frumos tare la Rogojel! Felicitări, Vlădeasa Winter Trail! Voi reveni în fiecare an cu drag. Pe curând.

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

2 Replies to “Flacaii astia n-au plamani sau nu vor sa urce pan’ pe varf! Cum m-am impedicat la Vladeasa Winter Trail”

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.