#jurnaldebord

Ghid practic pentru soferi: cum se semnalizeaza un biciclist

Dacă iau în considerare numărul autoturismelor care semnalizează depășirea mea ca biciclist, atunci aș zice că nu exist. Recunosc, nu am probleme...

Written by Rares Iordache · 1 min read >
Ghid practic pentru soferi: cum se semnalizeaza un biciclist 1

Dacă iau în considerare numărul autoturismelor care semnalizează depășirea mea ca biciclist, atunci aș zice că nu exist. Recunosc, nu am probleme cu șoferii, cei clujeni în mod special, sunt atenți și mă văd în trafic, în general. Totuși, semnalizarea unui biciclist este o formă principală de respect pentru acel participant la trafic, de siguranță și conducere preventivă. Asta nu prea o fac.

Pot spun împăcat: din zece șoferi, cred că unul singur ia decizia semnalizării depășirii mele. Mai mulți ar fi cei care nu respectă o distanță rezonabilă în momentul efectuării manevrei, dar asta e o altă problemă, una stipulată, mai nou, inclusiv legal.

A semnaliza depășirea unui biciclist este o chestiune nu doar de respect, ci și de conducere preventivă. Sunt sigur că ați auzit de acest concept. Gândiți-vă, dragi șoferi, la ce s-ar putea întâmpla dacă voi nu mă semnalizați pe mine, iar cel din spate ratează la capitolul atenție maximă. Evident, aș ajunge involuntar pe capota unei mașini.

Eu, ca biciclist, nu sunt doar un obiect de evitat, sunt un participant la trafic, unul care se mișcă regulamentar. Deci, dacă semnalizați o căruță sau un obstacol gen zonă în lucru sau groapă uriașă în asfalt, ați face bine să mă semnalizați și pe mine. Bicicliștii merită o mai multă atenție și la acest capitol.

Îmi pare bine când văd șoferi care îmi acordă prioritate, îi mulțumesc fiecăruia în parte. M-am întâlnit cu unii chiar cu o atitudinea foarte protectoare: m-au așteptat relaxați să intru și eu într-o intersecție, chiar dacă nu am avut demarajul unei mașini. Aceasta este atitudinea normală, de respect mutual. Știu, nici bicicliștii nu sunt perfecți, dar trebuie multă îngăduință din partea șoferilor. Bicicliștii clujeni, de exemplu, nu au foarte multe zone special destinate pentru deplasarea lor. Așadar, suntem pe partea carosabilă, alături de șoferi. Îndemnul meu: să conducem și să bicicletăm preventiv.

 

sursa foto

 

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.