#hibride

Guvernul aloca un buget mai mic pentru Cercetare, dar da cu doua maini TVR-ului

Written by Rares Iordache · 1 min read >

Ca în alți ani, că nu e nimic nou sub soare aici, România nu prețuiește cercetarea. În această notă, Guvernul a venit cu o propunere de buget pe 2017 revizuită, că prima a fost și mai hilară, din câte se pare, în care Ministerului Cercetării și Inovării i-a fost alocat o sumă cu 2,78% mai mică față de cel din 2016. Asta vine în conrtextul în care exista o asumare de creștere cu 30% în programul de guvernare

Desigur, cine a crezut acele cifre e doar un amator de sf-uri proaste. Nu cred că cineva s-a gândit la modul serios la creșterea aceea. Părea de nivelul absurdului totul, mai ales dacă luăm în calcul antecedentele. Totuși, o anumită creștere se preta, mai ales dacă analizăm actualul context.

Ei bine, Guvernul a trecut în dreptul TVR-ului o majorare de buget uluitoare: suma alocată ar fi de 7.5 ori mai mare față de bugetul pe anul trecut.

Bugetul Societăţii Române de Televiziune (SRTv), este de 950 de milioane de lei, potrivit proiectului bugetului de stat pe 2017, astfel suma alocată crescând de 7,5 ori faţă de bugetul alocat anul trecut, care a fost de 124,7 milioane de lei. (sursa)

De ce? Întrebarea e cât se poate de pertinentă: de ce merită TVR-ul o astfel de majorare? Bun, poți să le scazi bugetele celor de la SRI și SIE, n-au nevoie, oricum nu știi pe ce cheltuie exact tipii ăia și aveau mână largă oricum, dar scăderea de la Cercetare e o problemă majoră.

Haideți să mergem mai departe:

noul proiect de buget – ce prevede un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB) – alocă pentru Administraţia Prezidenţială 41 milioane lei – faţă de 46,3 milioane lei în prima variantă, de luni, -, cu 15% mai puţin faţă de 2016. (sursa)

Bugetul Apărării a suportat o majorare. Asta, cred, am putea înțelege. Militarii vin la parade cu celebrele autobuze produse în ’73 sau cu ARO. Acolo e nevoie de o reconsiderare totală. Dar să majorezi bugetul unei televiziuni publice cu o groază de probleme de toate naturile posibile, să aloci majorări pentru diverse chestii președintelui Camarei Deputaților (domnia-sa, Liviu Dragnea) și alte hilarități mai micuțe, să le zic așa, e bătător ochilor tututor. Mă rog, sau ar trebui să fie.

Deocamdată, posibila măsură a fost sancționată doar de Ad Astra, nu știu să fie alte voci care să-și fi făcută simțită poziția într-un mod public.

Solicităm Guvernului să coreleze legea bugetului de stat cu programul de guvernare asumat. În caz contrar cerem demisia Guvernului.

Asociația Ad Astra
București, 26.01.2017

 

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.