#in lumea copiilor

Lăsați copiii să meargă la școală/ grădiniță! Apel la responsabilitate și asumare

Au închis școlile, au închise grădinițele. Practic, au sistat procesul educațional trecându-l în online. Acest mecanism ar putea fi funcțional, până la...

Written by Rares Iordache · 4 min read >
Lăsați copiii să meargă la școală/ grădiniță! Apel la responsabilitate și asumare 1

Au închis școlile, au închise grădinițele. Practic, au sistat procesul educațional trecându-l în online. Acest mecanism ar putea fi funcțional, până la un punct și de la un punct. Să luăm exemplul preșcolarilor și al claselor 1-4. Online? Să fim serioși. Am văzut circulând imagini cu bieții copii pironiți în fața monitoarelor, încercând să facă față situației. O văd pe fetița mea cea mare, se închide în cameră vreme de câteva ceasuri și ascultă în fața unei tablete. E cuminte și înțelegătoare, dar, ce va înțelege din toată nebunia asta? Școala noastră – Școala Ocatavian Goga- poate fi dată drept model : zero cazuri înregistrate de la reînceperea școlii, o abordare foarte călduroasă din partea cadrelor didactice, copii care s-au adaptat exemplar noilor condiții, deschidere constantă pentru adaptarea la noile condiții. Totuși, a fost închisă. Grădinița, aproape la fel. E tot închisă, iar fetița cea mică se joacă…singură, cât ține online-ul celei mari. Încotro ne îndreptăm?

Purtați mască peste tot și evitați aglomerațiile și întâlnirile în număr mare. Nu așa vrem să “mergem la școală”. Câteva zile rezistăm, dar școala e cu ghiozdane duse în spate, cu alergat colegii în pauză, cu stat în bancă, cu zâmbet de aproape al dascălului. Haideți să fim cu toții responsabili și să ne ajutăm copiii să meargă la școală/ Adela Raluca Moldovan via Facebook.

Nu știu dacă mesajul de mai sus conține cele mai bune reguli pentru ca situația să devină altfel, iar copiii să poată relua mersul la școală. Nu știu cât la sută ajută masca aia nenorocită, nu știu cât ajută munca remote, nu știu cât ajută distanțarea socială, nu știu cât ajută să ne abținem de la activități ce presupun un număr mare de indivizi, dar, știu sigur asta: dacă am face cu toții mici eforturi și am fi puțin mai responsabili, poate-poate, vom reuși să trecem mai repede peste asta.

Între timp, văd în continuare dezbateri false despe tot felul de chestiuni, văd abordări cu iz politic, văd interese, văd chestii dezumanizante, văd oameni care au renunțat la înțelegere, văd părinți obosiți și disperați, văd copii triști, văd cadre didactice depășite și resemnate, văd multe. Am lăsat garda jos și am devenit apatici, consemnând un triumf al psihologiei de masă: dacă ei fac, voi face și eu sau reversul – dacă ei se conformează, eu voi gândi cu propriul creier. Mase.

Între timp, copiii stau baridacați în case, într-un efort susținut de a continua ceea ce ar fi fost firesc să se desfășoare altundeva. Între timp, părinții sunt la alte limite. Între timp, mulți dascăli își pierd din menire.

Toate astea pentru că….

avem niște politicieni care nugândesc altfel. Nu sunt capabili să ia decizii adaptate la situații, nu sunt capabili de responsabilități și asumări, nu sunt interesați de educația copiilor, ca de obicei, și, în general, pare că nu ar fi capabili de ceva anume.

avem printre noi oameni care încă stau și așteaptă dovezi grăitoare ale existenței virusului sau așteaptă să li se spună în procente clare cam cât anume purtarea măștii reduce posibilitatea luării virusului, să știe dacă o pun sau nu. Dacă nu sare de 40%, pentru ei, n-are sens masca, ei se uită la televiziunile de 2 lei, de acolo-și culeg informațiile. N-au auzit de medici, n-au în bula lor un medic să-l întrebe: băi, e bună asta de ceva, mi-o trag pe față sau nu? După n luni de pandemie, încă mai avem din ăștia.

avem oameni care stau foarte prost cu igiena. Suntem pe ultimul loc la consumul de săpun, pastă de dinți sau hârtie igienică. Nu ne interesează prea mult asta, o dăm înainte că cineva din univers conspiră împotriva noastră.

avem cei mai puțini medici din UE raportat la mia de locuitori și un sistem de sănătate praf și pulbere. Atunci când un medic cât de cât ok zice ceva, îl luăm la mișto, că trebui să te sune personal și să-ți ofere date concrete și lămuritoare. O dăm cu modelul suedez, dar ăia cam știu ce-i aia responsabilitate individuală. Noi știm mai bine, fiecare dintre noi. Dacă ai și funcții în ceva instituții sau companii, atunci nimic nu te atinge și tu chiar ești deasupra tuturor.

avem, poate, în sânge chestia cu: fentează norma, fă ce te taie pe tine capul, tu știi mai bine. Tu știi ce e mai bine pentru tine, nimeni nu-ți poate răpi acest drept. Când vine vorba despre alte chestiuni, poluare sau tăierile ilegale de pădure, dă-le-n morții lor, nu te afectează direct sau nu-ți răpesc vreo libertate. Acum, o dai pe asta și ai aflat și tu că există așa ceva.

avem, poate, cea mai diminuată conștiință civică, cea mai mică diminuată rată a responsabilității individuale. Suntem exemplul clar al egocentrismului, fiecare e pentru el.

avem oameni care nu înțeleg avantajele telemuncii. Suntem pe penultimul loc în Europa în privința telemuncii și al muncii de acasă, depășiți doar de vecinii bulgari. V-am scris de ce nu intelegem telemunca. Nici măcar în pandemia asta, nu putem trece anumite bariere, angajații, chiar și cei care o pot face de acasă, continuând să fie chemați la birouri. Hilar.

avem cel mai mic procent din UE în privința consumului de carte. 94% dintre români nu citesc deloc…cărți, că reclamele nu se pun. V-am mai spus aici despre luxul de a citi o carte. Ce pretenții putem avea în acest context? Cum să nugândească oamenii?

avem oameni care nu știu ce e aia mișcare fizică, sport. Stăm foarte prost la acest capitol, avem mulți obezi și bolnavi din cauza regimului alimentar sau al vieții sedentare. Asta se traduce și în sisteme imunitare slabe spre foarte slabe.

avem, avem de toate și multe altele, continuați voi lista.

Acum, în acest context, mesajul de mai sus, cel de la care am pornit cumva, deși aveam în draft un astfel de articol, nu este decât un foarte bun îndemn să facem face, dacă nu pentru sănătatea noastră, că nu pare să ne pese prea mult de ea, atunci pentru copii – lăsați copiii să meargă la școli și grădinițe. Haideți să facem ceva, să îi ajutăm să reintre în circuitul unei normalități!

credit foto: pixabay.com

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.