#hibride

Limba noastra-i tare faina, dar grea pentru unii

Written by Rares Iordache · 1 min read >

Mult e dulce şi frumoasă/ Limba ce-o vorbim,/Altă limbă-armonioasă/ Ca ea nu găsim./ Saltă inima-n plăcere/ Când o ascultăm,/ Şi pe buze-aduce miere/ Când o cuvântăm./ Românaşul o iubeşte/ Ca sufletul său,/ Vorbiţi, scrieţi româneşte,/ Pentru Dumnezeu. Poate că nu, românașul nu-și iubesște limba sau sufletul, cine știe. De notat faptul că versurile sunt adevărate, dacă e să vorbim musai de adevăr în poezie. Totuși, de ce ne fracturăm limba? Ce faci atunci când primești un email de la vreun manager anume și e plin de…poticneli lingvistice? Ar trebui să-i dai un reply cu el corectat, poate se prinde (de) ceva.

De ce avem atâția oameni în poziții cheie care nu știu să se exprime, nu știu să articuleze corect o frază. Nu fac trimitere doar la politicieni, săraci cu duhul într-ale vorbitului și scrisului în română, ci și la alți specialiști în diverse domenii.

Să nu-mi ziceți că nu ați primit un email de la ceva CEO sau manager x și nu v-ați pus mâinile în cap? Eu am primit o groază. Devine pertinentă întrebarea pusă de un contributor Republica: Cum să-mi pun destinul în mâna unor oameni care vorbesc în halul acesta? Ei bine, eu extrapolez: cum să iau în considerare ceea ce îmi spune un astfel de individ? Lucrurile care le-am făcut, formula magică a lui ca și, construcții hilare, fără sens, stau la loc de cinste. Suplimentez cu virgula, această necunoscută pentru majoritatea celor chinuiți de scris.

Vă zic sigur că e super nasol pentru un CEO să nu scrie corect în limba în care comunică zilnic, scrie email-uri cu semnătura sa. Da, îmi veți zice că mulți comunică în engleză, germană sau franceză, că ăsta le e job-ul, au clienți străini. Bun, dar asta le motivează ruptura intelectuală în materie de limbă română. Nu cred că vorbitul în alte limbi timp de câteva ore pe zi îi face să uite pur și simplu cam cum s-ar scrie, măcar cu aproximație, corect în limba română.

Sfat simplu și la obiect: mai studiați nițel și voi limba asta în care vorbim și ne înțelegem, e tare păcat de ea. Nimeni nu-i perfect, dar măcar să văd un chin al stâlcirii.

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.