#hibride

Manipularea informatiilor: presa noastra si probele de securist ale ministrului Mircea Dumitru

Written by Rares Iordache · 1 min read >

Acum ceva timp, mi-a scăpat printre dinți într-un cadru select o asociere banală de cuvinte: manipularea informațiilor. De fapt, nu e chiar banală, e înțesată de semnificări și trimiteri. Gazdele întâlnirii cu pricina au negat că ar exista ceva de genul, dar le-am trecut cu vedere aroganța. Mai nou, am văzut scandalul în care a fost târât profesorul Mircea Dumitru, actualul ministru al Educației.

Am fost sceptic când am citit prin ceva foiletoane online știrea, așa că m-am dus mai departe. Am ajuns la sursa răspândirilor: Evenimentul Zilei și Adevărul. Am zis pas, informațiile prezentate erau mai mult decât vagi, unul dintre ele ascunzând inclusiv asumarea responsabilității semnării cu nume real a matarialului. Adică, niște trimiteri slabe, un nume de cod și…cam atât. Singurul document oficial existent în legătură cu (ne)colaboarea profesorului Mircea Dumitru cu Securitatea datează din 2007 și aparține Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS). Cu toate acestea, se va relua procesul verificării ministrului Educației.

Mircea Dumitru rămâne ferm pe poziție:

“Nu am făcut poliţie politică şi nu am colaborat cu Securitatea. Am şi o adeverinţă eliberată de CNSAS cu mai mulţi ani în urmă, atunci când eu la universitate am fost prorector şi rector şi eram obligat de procedurile noastre să obţin această adeverinţă din partea CNSAS”/ news.ro.

Adevărul menționa chiar un nume de cod atribuit profesorului – Negulescu. Documentul adeziune cu pricina nu ar avea semnătura lui Mircea Dumitru, ci un fals, conform celor declarate de ministrul luat în vizor. Și așa, adeziunea, să o asumăm și reală, nu conduce implicit la colaborare, e nevoie de mult mai multe informații strânse la dosar.

O altă notă interesantă în acest caz este dată de vice.com, conform căreia Florian Bichir, fost jurnalist la EVZ, face parte din comisia CNSAS. Asta pe lângă faptul că numirile sunt la discreția politicului.

Dacă ministrul Mircea Dumitru a deranjat pe cineva și tocmai de aceea a fost luat în colimator chiar acum când a propus reevaluarea școlilor doctorale? Da, aș fi tentat să dau crezare unei astfel de ipoteze.

Ca atare, reiterez afirmația făcută: sunt jucători care manipulează informațiile, iar unii dintre ei sunt chiar cei sunt puși să vegheze asupra securizării și clarificării lor. Ne este aruncat permanent un văl pe față, iar noi suntem puși în aceeași situația a unor agenți: să decriptăm totul pentru a nu ne lăsa înșelați de aparența informațiilor.

 

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

4 Replies to “Manipularea informatiilor: presa noastra si probele de securist ale ministrului Mircea Dumitru”

  1. La TV s-a vehiculat informatia ca autorul din umbra al intoxicarii (ca asta e…) ar fi dl. prof. univ. dr Gabriel Oprea, care vrea sa-si ia ramas bun de la mediul politic asa cum si-au luat ramas bun nazistii de la Polonia. Cunoscandu-l pe prof. Dumitru, mi se pare foarte greu de crezut ca ar fi colaborat cu Securitatea, in orice forma si capacitate. Dar chiar si daca lucrurile ar fi stat asa, cred ca ar fi recunoscut acest lucru la momentul potrivit. E incredibil cum reputatia unui om poate fi purtata prin noroi cu atat de putine (in cazul asta, zero) dovezi. Cum sa se mai apropie de politica vreun om onorabil si cu bune intentii?

    1. corecte observatiile tale, Mihai. sunt in acelasi ton. dovezile sunt de ordinul chestiunilor halucinante

  2. Este clar un securist. L-am vazut cu ochii mei acum 31 de ani intrand intr-un anumit birou cu un maldar de rapoarte (pe 1 spatamana) in care si-a turnat niste colegi si prieteni. Se pare ca era chiar bun pentru treaba asta. Iar in timpul liber Mirciulica hartuia studente. Pe vremea aia nu avea dioptrii asa mari:) Indicativul lui nu era Negulescu ci Ursu. Pour le connaisseurs……………

    1. m-as limita, totusi, la informatii veridice, fundamentate si argumentate pe ceva anume. tot ce s-a scris, s-a dovedit doar flatus vocis

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.