#tech

Meet Magento Romania 2016 in cateva r/ganduri

Written by Rares Iordache · 3 min read >

Am participat pentru prima dată la Meet Magento România, evenimentul ajungând în 2016 la a treia ediție. Am avut propriile ținte și i-am comunicat din timp companiei mele faptul că, dacă vrea să mă trimită în acest an pe undeva, să o facă aici. E bine să știi clar ce urmărești, întrucât acest tip de eveniment îți oferă atât zone nișate, cât și zone mai generaliste, care s-ar putea să nu-ți cadă prea bine. Așadar, eu mi-am zis așa: vreau să văd cam cum anume mă raportez în calitate de digital manager în zona eCommerce la comunitatea sosită la Cluj-Napoca și la noile idei & trenduri în domeniu, ce anume anunță Magento 2 și ce anume ar fi mișto să implementez/ testez în activitatea mea.

Bine, ca notă de subsol stă relaționarea cu oameni super cool, dar asta e la alt capitol.

Întâi, despre evenimentul în sine. Meet Magento România este cea mai importantă serie de conferințe pe Magento de la noi din țară. Anul acesta, organizatorii au anunțat vreo 500 de comercianți online, furnizori de servicii și experți IT (sursa). Poate or fi fost atâția în prima zi până pe la orele 15.00, a doua zi, însă, vă spun sigur că s-a înjumătățit numărul participanților, iar atmosfera a fost super calmă, fără nervul din prima zi. Poate o fi fost de la after party, cine știe.

Au fost două paneluri: business track și main/ developer track.

Eu am numit business track drept chestiunea mai moale și pufoasă, adică topicuri din zona digital marketing, eCommerce și product management. Aici l-am remarcat pe Toma Matei de la VE Interactive. Topicul său a fost: Onsite Engagement Re-Invented and the SaaS era. Speakerul a articulat bine cam totul, argumentat și simplu, iar soluția propusă de el a atras privirile. Sincer, citisem cu puțin timp în urmă despre modulul lor pe Magento, însă am comis eroarea să nu avansez spre zona testării. Am să o fac cât de curând posibil. În rest, au cam fost lucruri ușor generaliste.

Panelul main/ developer track e fără îndoială vedeta evenimentului. Aici sunt nu doar dezvoltatorii, ci și artiștii din spatele Magento. Notă: unii pot fi numiți lejer așa. După cuvintele de intro, tot generaliste, propuse de Vlad Stănescu de la MindMagnet (gazda evenimentului), Thomas Goletz (Meet Magento Association), Jason Woosley (Magento Inc.) și Ben Marks (Magento Inc.), a urmat balul. Organizatorii ni l-au propus pe Marius Străjeru de la Arnia Software cu un topic care mi-a schimbat perspectiva: Best Worst Magento Extension. Prieteni, tipul ăsta e o bombă cu ceas, e fantastic. E drept și nedrept: nu toată lumea are talent în a fi speaker și a ține o sală întreagă cu gura căscată. Unii dintre dezvoltatorii Magento prezenți la eveniment pur și simplu nu știu să o facă, dar Marius pare din altă galaxie. Dacă așa își ține toate prezentările, atunci, jos pălăria! Am râs, m-am gândit la ce spune și voiam să văd mai departe. Dar nu e doar atât, are și replici în buzunar pentru cei care-i propun alte scenarii. Asta e chiar tare de tot. Eu aș merge mai departe: îl intitulez pe Marius drept vedeta Meet Magento România 2016.

Aș mai puncta tot aici: topicul lui Fabian Blechschmidt (freelancer) – Fucking up projects – a manual. A fost tot în nota lui Marius, care s-a inspirat din el, după cum a mărturisit, însă nițel mai diluat. E vorba de abordare, dar a fost cool oricum. Un alt punct mai tehnic de remarcat a fost discursul lui Miguel Balparda de la Nexcess despre performarea PHP 7 și Varnish. Bună asocierea, așa-i?

Au existat și mici nesincronizări în program, a doua zi, mici stângăcii în prezentări (nu toată lumea e expert și în prezentarea ideilor sale, chiar dacă oamenii sunt experți realmente pe nișele lor) sau hilarități (cum a trecut abrupt Paul Brie/ Evozon de la mobile usage is increasing worldwide la speculații trans- și post-umaniste sau chestionări legate de relația om – mașină și viitorul nostru cel șubred. parol!), dar evenimentul a fost de neratat pentru cei care activează în domeniu.

Revenind la ale mele, mi-a fost de folos evenimentul, mai ales că am venit aici după ce am început excursul lung în tainele adânci ale PHP, Magento 2 și alte găselnițe software. Din poziția mea, e o provocare pe care am acceptat-o, merg mai departe și o fac sigur. Am prins câteva ponturi utile, am schimbat câteva replici care se pot anunța prolifice, dar ce e mai important e faptul că mi-am repoziționat nivelul meu de expertiză. Îi mulțumesc companiei mele, chicville.ro, pentru șansa oferită, și pot afirma răspicat: toată munca depusă aici, până acum, a fost în ton cu cele mai noi trenduri și la un nivel vizibil măsurabil. Am anticipat bine multe lucruri și am venit cu o căruță de idei pe care le-am regăsit expuse aici, la Meet Magento România. Deci, sunt pe drumul cel bun și încă nu m-am încălzit :)) Urmează noi orizonturi de dezvoltare și sunt acolo, în ele.

Am ratat Meet Magento 2017, dar poate vrei să vezi cum a fost la TeCOMM

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.