#hibride

Am mers la protest avand in minte imaginea fetitei care cauta prin gunoi

Ieșisem la o plimbare cu fetița mea mai mică. Vreme posomorâtă, dar bună de meditat. Se pare, vocea străzii a avut un...

Written by Rares Iordache · 3 min read >
Protest Cluj-Napoca

Ieșisem la o plimbare cu fetița mea mai mică. Vreme posomorâtă, dar bună de meditat. Se pare, vocea străzii a avut un oarecare impact, iar Guvernul a anulat OUG 13/2017 printr-o altă OUG, însă dubașă. Strada nu va renunța și exact atunci când gândeam asta au trecut pe lângă mine o mamă și fetița ei. Erau din rândul oamenilor care caută prin gunoaie. Le știu, le-am ajutat în câteva rânduri cu haine și mâncare. Fetița nu și-a ridicat ochii din pământ când a trecut pe lângă mine. Instinctiv, m-am întors, după ce am trecut unii pe lângă alții, și ne privea îndelung.

Știți, ei sunt invizibili pentru societate, pentru ei nu se duce nimeni se protesteze. România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în privința ratei sărăciei la nivelul anului 2014, zice un studiu al Institutului Național de Statistică (INS).

‘În conformitate cu datele colectate la nivelul Eurostat, poziția Romaniei este în general caracteristică unui stat cu probleme relativ mari în asigurarea unui nivel de trai ridicat pentru toți cetățenii săi. Din punct de vedere al ratei sărăciei relative, Romania (cu 25,1%) se plasa în anul 2014 în grupul statelor relativ sărace, cu valori peste media Uniunii Europene, cum ar fi: Spania (22,2%), Grecia (22,1%), Bulgaria și Estonia (21,8%), Letonia (21,2%), Portugalia (19,5%), Croația și Italia (19,4%), Lituania (19,1%). Rate de sărăcie mult mai mici se înregistrează în unele state precum Cehia (9,7%), Olanda (11,6%), Danemarca (12,1%), Slovacia (12,6%), Finlanda (12,8%) și Franța (13,3%)’, informează INS. (sursa)

Încă o notă de la AGERPRESS: Rata sărăciei relative reprezintă ponderea persoanelor sărace, care au un venit disponibil pe adult-echivalent mai mic decât pragul stabilit la nivelul de 60% din mediana veniturilor disponibile, în totalul populației.

Deci, pe primul loc în UE în privința sărăciei. Adică, avem în țara asta oameni foarte săraci și sunt mulți spre foarte mulți. Nu a deranjat pe nimeni, pare-se, asta.

Fetița care caută prin gunoaie cu mama ei a avut până nu de mult timp niște ochelari de vedere super mici. Crescuse și se chinuia cu ei. Azi, în schimb, am văzut-o cu ochelari mari, de fetițe. Mama ei o crește cum poate, o iubește sincer și tocmai de aceea am decis să le ajutăm când putem și cu ce putem. Se bucură de orice. Ele nu cred să știe că au fost proteste. Și dacă sunt, cu ce le-ar schimba lor viața? Am văzut discursuri și lozinci mărețe, dar, în sinea ta, cum crezi că-ți poate schimba la modul concret succedarea unor indivizi la guvernare sau prin alte locuri? Cum te poți amăgi cu asta dacă nu există o epurare, o curățare totală a clasei politice în urma căreia să scăpăm de falși lideri, de semi-analfabeți, de mincinoși, hoți, anchetați penali și alți d-ăștia?

Peste 2,5 milioane de salariați români rămân cu cel mult 1.000 de lei în mână, după taxare, potrivit datelor din declarațiile angajatorilor trimise Ministerului Muncii, iar încă un milion câștigă între 1.000 de lei și 1.500 de lei net, însemnând în total două treimi din totalul celor cu un contract de muncă. Din cei 4,74 milioane de angajați cu normă întreagă de opt ore, alte 1,3 milioane aveau salarii nete între 1.400 de lei și 2.800 de lei. În tranșele superioare de salarizare se aflau 360.000 angajați, care obțineau între 2.800 de lei și 4.200 de lei net, 189.000 de angajați erau în categoria celor cu 4.200 de lei – 7.000 de lei, iar 100.000 de salariați reușeau să sară peste 7.000 de lei. (sursa)

Asta indică, de fapt, cam câți români o duc decent. Restul se zbat, majoritatea cu familii. Deci, ceva de aceste lucruri sau nu e nimic deranjant. Cel puțin o treime din gospodăriile din România nu pot face față cheltuielilor cu venitul lunar. Hai să ne gândim și invers: toți acești oameni pot să devină foarte vulnerabili pentru o clasă politică ahtiată după putere și bani. La urma urmei, despre asta este vorba.

Așadar, m-am echipat, mi-am luat bicicleta și am plecat la protest cu acest gând: un moment zero al acestei clase politice impotente intelectual și sub orice nivel decent din punct al pregătirii profesionale la care adaug asigurarea unui trai decent locuitorilor acestei țări. Desigur, e minunat că societatea civilă are glas în stradă, dar mi-ar face plăcere să-l aud și legat de unele treburi gen: sărăcia și nivelul de trai, tăierile ilegale recente din Munții Retezat, unele dintre ultimele păduri virgine ale Europei, probleme punctuale din localități (gunoaiele din Florești, pistele de biciclete din Cluj, aglomerația urbană și incapacitatea autorităților locale, etc), majorarea nejustificată a salariilor demnitarilor, imunități și legi protectoare și multe altele. Indiferent de componența Guvernului care s-a cam perindat pe aici, au fost tot soiul de astfel de probleme. Acum e un moment bun al conștientizării faptului că nu mai merge așa. Politicienii cu musca pe căciulă, indiferent de partid, pur și simplu trebuie să plece, să lase locul unei noi generații. Asta cu noua generație e cam clișeu, știu, dar v-ați prins unde bat.

Între timp, fetița cu ochelari a găsit într-un tomberon ceva păpușă stricată. A îmbrățișat-o cum n-ar putea-o face un copil cu camera plină ochi de jucării. Pentru ea, nu există partide. Pentru mine, sunt toate o apă și-un pământ. Dacă e ceva de schimbat, asta e. Ideea e să se vrea, căci nu sunt sigur de acest aspect.

 

 

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.