#hibride

Momentul în care liderii pot deveni conducători

Definiția unui lider ne duce cu gândul la un conducător al unui grup, nu contează de care anume, un conducător. Intervine o...

Written by Rares Iordache · 2 min read >
Momentul în care liderii pot deveni conducători 1

Definiția unui lider ne duce cu gândul la un conducător al unui grup, nu contează de care anume, un conducător. Intervine o distincție de nuanță: cum anume conduce, acesta este elementul care-i atribuie unui lider calitatea de conducător. Să merg mai departe pe acest fir, în vremurile acestea ciudate, să nu le numesc altfel, este momentul crucial pentru un lider să-și facă vizibilă poziția, să arate echipei lui capacitatea sa de a gestiona momentele dificile și de a-și păstra oamenii uniți în jurul său. Aceasta este diferența uriașă dintre o mulțime și un public, în termenii agreați de sociologul Gabriel Tarde.

Un lider recunoscut ca atare de grupul său va conduce un public, un grup de oameni mânați de o idee, de niște principii, puși laolaltă având un scop unic și unitar. Liderul unei mulțimi, în schimb, va trata niște somnambuli, iar principalele sale arme sunt ordinele directe, fără prea multe discuții, și raportările fără noimă. Indivizii din masă nu pot vedea dincolo de ea, se confundă cu masa, îşi hrănesc acţiunile prin intermediul ei. Aceasta ar fi o primă diferență între acest tip de mulțime și mulțimile create ad-hoc. Sigur, poți fi liderul oricărui tip mulțime, atât timp cât nu te interesează prea mult coeziunea echipei și faptul că îți poți metamorfoza propriul status în acela al unui adevărat lider, conducător.

Sociologul Gabriel Tarde făcea o distincţie relevantă între public şi mulţimi. Publicul este cel care se contruieşte mai greu, în jurul unor idei în care fiecare individ component crede cu tărie sau a ajuns să creadă. Mulţimea, în schimb, este impulsivă, acţionează instinctiv, nu este ghidată decât de impulsurile de moment, nu reuşeşte să se exprime raţional asupra unui eveniment anume. Iraţionalitatea mulţimilor s-a transpus de-a lungul timpului în crime odioase, marcate istoric. Susținătorii unei mase nu sunt asamblaţi pe moment, putem spune că sunt publicul unei idei anume, ghidată de mentalitatea rurală, însă păstrează formele de acţiune tipice unei mulţimi. Publicul se disipează mult mai greu decât o mulţime, este nevoie de un adevărat şoc să se întâmple un asemenea lucru. În schimb, mulţimea este relativ uşor de împrăştiat. Componenții sunt somnambuli care mărşăluiesc ghidaţi de spiritul vocilor din minţile lor, fie ele reale sau simbolizate de mentalitatea locului sau ruralului în general. Hipnotismul este pus în conexiune directă cu somnambulismul, iar un exemplu extrem de relevant poate fi dat dintr-ul spațiu rural: experimentul Milgram, să nu vă gândiți la acel experiment. Psihologul arată cum funcționează contagiunile la nivelul unei mase – mulțimi de oameni construită ad-hoc: sunt poziționați pe stradă indivizi care se uită în sus, spre acoperișul unei clădiri. Ei bine, rezultatul este cel așteptat: li se alătură alți indivizi, iar numărul lor este cu atât mai mare cu cât numărul celor plasați inițial este mai mare. (sursa: am analizat situația pe Viralități Virtuale).

Așadar, atenție mare, ce fel de lider vrei să fii, al unei mulțimi sau al unui public? De cele mai multe ori, din păcate, liderilor le convine starea de somnambulism a oamenilor din echipele lor, o stare amorfă care nu implică prea mulți timpi de reație sau de gândire contextuală a situațiilor. Este ca întrebarea pusă de un psiholog unui candidat pentru o poziție care necesita executarea ordinelor: În situația X, vei gândi asupra consecințelor morale ale actului tău sau vei excuta ordinul? – caz concret.

Revenind la vremurile noastre, acum este un moment bun să iasă la iveală adevărații lideri ai echipelor lor, lideri – conducători care și-au transformat mulțimea de angajați în publicuri fidele și devotate, care au fost modele de bune practici și care, într-un moment x, ar fi urmați de echipa lor. Și da, care, nu în ultimul rând, încearcă să găsească soluții pentru echipă și împreună cu echipa. Mie îmi place să citesc utopii, nu să le regăsesc în realitate. Așadar, încă mai sper că există astfel de oameni. Față de ei, un chapeau bas. Până acum, au circulat doar vești rele, au ieșit la iveală înt-un timp foarte scurt, deci, fără prea multe cugetări, decizii hilare. Atenție, situațiile limită pot schimba caractere sau conduite, vorba lui Karl Popper. Completez eu: sau le pot întări pe cele care erau deja tari.

foto: pixabay.com

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.