#tech

Operatorii de telefonie te vor prost sau cum te prinde un smartphone

Written by Rares Iordache · 2 min read >

Sună telefonul. Un număr. Răspund, nu se știe cine e și am destule pe rol. A, prietenii dintr-o rețea de telefonie mobilă. Că le sunt fidel, cică, deși sunt în sistemul lor doar de vreo câteva luni, după o portare. Așa, mai mult net și o tabletă la prețuri super nu știu cum. Răspund sec: n-am nevoie. Mirare, la capătul celălalt al firului. Cum adică n-am nevoie? Apelarea e cam de nivelul: dar, nu vrei, șefu’, și-un smartphone? Operatorii de telefonie mobilă te vor prost!

Voi reitera un caz petrecut nu cu mult timp în urmă. E simplu: ei sunt vânzătorii unor servicii pe care le vei plăti cu vârf și îndesat și pe care le vei utiliza decât într-o proporție foarte mică. Mai mult, nu încerca să faci rabat de la reguli, vei fi ignorat cu prisosință. Mergeți la oricare dintre ei și cereți-le o ofertă personalizată pentru doar 2-3 servicii, nimic mai mult + un telefon care să vă satisfacă doar acele servici! Vă garantez că se vor bâlbâi pentru că nu au gândit așa ceva pentru clienți.

Eu am făcut-o și am fost întâmpinat cu replici gen: doar atât?, nu avem să facă doar asta!, păi, ăă, ați putea să mergeți pe varianta asta, indicându-mi dezamăgit ceva device low-cost. Am solicitat: baterie bună, GPS și semnal ok, în rest, nimic. Într-un alt magazin, mi-a fost indicat un produs de capăt de rând, cunoscătorii știu că aceste produse sunt în promoție. Era, evident, un smartphone de ultimă generație cu de toate.

Ca atare, totul este axat pe vinderea unui set de servicii pe care le îmbracă și prezintă frumos. Ele sunt împachetate într-un device mobil, simbolul suprem al serviciilor. Le vrei? Atunci, fă-ți abonamentul X sau achită suma Y pentru a intra în posesia lor. Totul este serviciu, nimic nu a fost despre software, apropo de un titlu recent al unei cărți care mi-a confirmat multe dintre afirmațiile trecute: There is no Software, there are just services. Să nu se îmbete nimeni cu iluzii, a fost mereu vorba despre a vinde ceva. Ți se vând un set de servicii pe care tu le îmbraci în propriul look. Dacă nu-s astea, atunci e trendul ăla de gadget pe care-l asortezi bluzei sau pantalonilor. A, nu ai noul Android KitKat? Ești depășit, ești mai praf decât bunică-mea.

Concluzia: suntem imersați în cercul operatorilor, al contagiunilor controlate atent. Da, există trenduri, dar ele ne sunt virate în conformitate cu produsele de pe piața device-urilor. Piața acestora din urmă este într-o continuă creștere într-atât încât un smartphone a devenit nu doar gadget, ci un accesoriu vestimentar. În acest sens, atașat mașinii și altor chestiuni de ordin vestimentar, s-ar putea să spună mai multe despre un utilizator decât ar crede el. Baftă la vânat de produse resigilate, promoții sau alte asemenea chestii. Eu am căzut în plasa pseudo-gratuităților, iar smartphone-ul achiziționat are ceva probleme cu conectarea la GPS. Era vorba despre un Allview A 5 în acel moment. Între timp, am căzut pradă firmei Huawei, după o portare. Nu am cerut nici acum decât ce dorisem anterior. Smartphoneul e praf, îmi pun pe Strava manual majoritatea datelor. A fost device vs serviciu și a ieșit acesta din urmă.

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.