#hibride

Padis: amenzi nu pentru taieri, ci pentru deseurile si uleiurile uzate aruncate de firmele care exploateaza

Două firme au fost amendate de către Comisariatului Județean Bihor al Gărzii Naționale de Mediu pentru nerespectarea legislației privind regimul deşeurilor şi...

Written by Rares Iordache · 3 min read >
Padis: amenzi nu pentru taieri, ci pentru deseurile si uleiurile uzate aruncate de firmele care exploateaza 1

Două firme au fost amendate de către Comisariatului Județean Bihor al Gărzii Naționale de Mediu pentru nerespectarea legislației privind regimul deşeurilor şi a legislației privind gestionarea uleiurilor uzate. Cele două firme desfășoară activități în zona şesul Padiş şi în Poiana Vărășoaia. Ce m-a surprins nu a fost amenda, căci părea firesc faptul că se va lăsa cu așa ceva, ci temeiul ei. Dacă m-am gândit în momentul depunerii sesizării la Comisariatul Bihor la tăierile ilegale, iată că exploatarea forestieră este o cauză cel puțin la fel de gravă. Adică, firmele acestea au venit în Padiș și s-au apucat să exploateze legal pădurile, dar au lăsat praf în urma lor: combustibil și uleiuri utilizate aruncate te miri pe unde, scurgându-se în albiile pârâului de acolo, deșeuri de tot felul și drumuri făcute impracticabile.

Preambul

Am văzut pe facebook pozele făcute de Raul Ionuț în zona Padiș. Am zis să dau doar share, fac mai mult. Am depus sesizări la Garda de Mediu Cluj, aceasta direcționându-mă spre filiala Bihor. Între timp, am mai discutat cu oameni, iar aceștia păreau pesimiști, argumentând că există adevărate cercuri locale, că degeaba fac eu de aici plângeri și sesizări. Ei, cei de acolo, trăiesc împreună, să acoperă și se susțin reciproc. Pare destul de credibil.

Au trecut zilele și mă temeam că nu voi primi răspuns în termenul legal. Am găsit declarația directorului Administrației Parcului Natural Apuseni.

“Chiar dacă exploatările sunt legale, este vorba de extragerea arborilor doborâți de furtună, nu se respectă condițiile de exploatare. Am constatat și noi aceleași lucruri, și vom lua măsurile care se impun. Sperăm să avem sprijinul celor care iubesc Padișul și nu altă atitudine, altfel să nu se mire că ulterior efectul unor astfel de luări de poziție nu va fi în beneficiul naturii, a afirmat Alin Mos, director Administratia Parcului Natural Apuseni (sursa)

A venit răspunsul: amenzi pentru Padiș

Am primit răspunsul. Inițial, m-am simțit ușurat, admit, că s-a mișcat ceva, că lucrurile s-au reparat. Nu am fost la fața locului să și văd, ar fi chiar foarte bine ca cine are ocazia să o facă, să meargă acolo, în zona respectivă.

Urmare a sesizării dumneavoastră, înregistrată la Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Cluj cu nr. 1514/30.05.2016 și la Comisariatul Județean Alba cu nr. 1204/30.05.2019, remise spre soluționare Comisariatului Județean Bihor al Gărzii Naționale de Mediu, in zilele de 30.05, 05.06 şi 06.06.2019, o echipă de comisari din cadrul GNM CJ Bihor a efectuat controale in zona Padiş, mai precis în “Şesul Padiş” şi “Poiana Vărășoaia”. 

În urma verificărilor efectuate, două societăţi comerciale au fost sancționate pentru nerespectarea legislației privind regimul deşeurilor şi a legislației privind gestionarea uleiurilor uzate. -În sarcina persoanelor juridice care desfăşoară activitatea de exploatare forestieră în şesul Padiş şi în Poiana Vărășoaia s-au impus măsuri de salubrizare şi decontaminare a terenurilor unde au fost constatate depozitările de deşeuri şi recipienți pentru uleiuri şi carburanţi, precum şi de interzicere a transportului şi de depozitare a materialelor lemnoase pe trasee şi suprafețe de teren fără Acord/Aviz eliberat de Administraţia Parcului Natural Apuseni RA. 

Până la data prezentei măsurile stabilite au fost realizate în totalitate. 

Citind asta a doua oară, m-am pus subit pe gânduri: e nasol, nu doar se taie, se și exploatează în bătaie de joc, fără pic de responsabilitate! Ce puteam face noi, cei care mai iubim natura? Eu spun să nu îi lăsăm, să încercăm cu toate forțele noastre să limităm daunele celor care acționează iresponsabil, sunt sigur că ele vor continua să apară.

Despre campare în Padiș?

Am primit un răspuns lămuritor și în privința campării în Padiș.

Referitor la afirmația cu privire la ,,decizia interzicerii campării şi a accesului pe trasee în zona Padiş din Parcul Natural Munții Apuseni”, precizam că prin includerea unor zone din Platoul Padiş în Zona de Protecție Integrală a Parcului Natural Apuseni, în baza ORDINULUI nr. 552 din 26 august 2003, privind aprobarea zonării interioare a parcurilor naționale şi a parcurilor naturale, din punct de vedere al necesității de conservare a diversităţii biologice, activităţile de campare în aceste zone fiind interzise în conformitate cu prevederile art. 22, alineatul 5 din OUG 57/2007, privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, rezultând că interzicerea campării în această zonă se face în baza legii şi nu în baza unor decizii luate la nivel local.

Rămân la percepția mea: cu cât limităm accesul în zone protejate a unui număr mare de oameni, cu atât ne mărim șansele să păstrăm cât mai puțin atinse acele arii.

foto: Raul Ionuț

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.