#jurnaldebord

Peste taramuri de basm, in doua catune din Salaj care pazesc un drum roman

Zonele rurale ascund niște tărâmuri incredibile, ai auzit de ele doar din povești. N-ai crede nicio clipă că ele există real, că-s...

Written by Rares Iordache · 2 min read >
Peste taramuri de basm, in doua catune din Salaj care pazesc un drum roman 1

Zonele rurale ascund niște tărâmuri incredibile, ai auzit de ele doar din povești. N-ai crede nicio clipă că ele există real, că-s doar plăsmuiri ale bunicilor. Ironic, multe dintre ele sunt doar la o aruncătură de băț, îndosite prin cotloane magice. Așa am pornit în căutarea Drumului Roman care ar lega cătunul Cubleșu de Topa. Sunt sate din comuna Cuzăplac, la doar câțiva kilometri de centru, dar ascunse bine după dealuri.

Aflasem informația de pe pagina de Facebook a Comunei Cuzăplac. La fel cum am aflat și despre poienița sălbăticită unde sălășluia odinioară cătunul Beneia. Asta e o altă tură programată pe viitor.

Revenind la Drumul Roman. Ponim spre Ruginoasa, la 8 km de comună. E un sătuc în care încă mai vuiesc sufletele a câțiva oameni. Am vizitat satul, însă noi ne-am continuat excursia spre Ștoboru – Cubleșu. Am descoperit niște peisaje de basm, neatinse prea mult de mâna omului.

Singura prezență a fost la o stână de oi uriașă, unde ne-au întâmpinat câinii. Noroc că am ales mașina și nu bicicleta. Ha-ha. Bunicii spun că un sibian s-a așezat prin părțile locului. Acolo locuiește, i-am zărit inclusiv un leagăn de copii în zona casei. Continuăm.

Ștoboru e pustiu, Cubleșu și mai și. Așa mi-a creat impresia. Ne-a atras atenția biserica de lemn din centrul satului, e foarte veche. Da, și izvorul. Unii oameni din Cuzăplac mai fac drumuri exclusiv pentru apa de aici. Nu mă mir, aerul miroase aici altfel, fără strop de praf sau combustibil. La capăt de sat ne-am încurcat: trei copii în singura casă la care am zărit mișcare se jucau cu iezii. Am mai făcut câțiva metri pe un drum ce urca, însă neavând informații certe, am făcut cale-întoarsă. Am citit că sunt aproximativ 4 km până la drumul asfaltat din pădure care duce la Topa. Cu altă ocazie, pe o vreme mai bună, am promis să revenim să descoperim acel drum.

Cubleșu face parte, ca Ștoboru, de altfel, din ceea ce se numește Ținutul Călatei de Jos, așa indică informațiile de aici. E o zonă cu un aer aparte, ferită de ochii turiștilor. Păcat sau nu. Poate-i mai bine să rămână cât de mult neatinsă de mâna omului. Păcat e faptul și că acele cătune sunt părăsite. Ciobanul zărit pe coama unui deal din Cubleșu, cel mai probabil, nu mai schimbase o vorbă cu un om de ceva zile. Nici nu are nevoie, dar ați prins ideea. Vă las în compania pozelor cu promisiunea că revin cu tura completă. Click pentru vizualizare pe flick.

Cublesu & Stoboru, in cautarea unui Drum Roman

Recomandări pentru tură

Drumul este practicabil cu orice tip de mașină până în Cubleșu via Bozolnic – Ștoboru. Totuși, nu e ok să vă încumetați cu mașini cu gardă foarte joasă. Peisajul e magic și pentru o tură de bicicletă. Aici, atenție, recomand să nu porniți singuri, ci în grup. Veți avea de furcă cu câinii de la stână și ciobanul nu e mereu prin zonă, așa a părut. Se poate face și în alergare, dar cu aceeași mențiune, trebuie să mergeți în grup și să vă înarmați cu mult curaj. Apă: izvorul de la Cubleșu.

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.