#tech

Proiecte vs produse, o diferenta insesizabila pentru companiile romanesti?

Written by Rares Iordache · 1 min read >

Ați auzit de proiecte și de produse, da? Sunt diferențe majore, să știți. Ei bine, am senzația că puține companii românești reușesc să proceseze această informație. Mă rog, sau nu vor. Am regăsit câteva motive într-un articol de pe linux.com, unde se argumenta că proiectul tău open source nu este un produs.

Întâi de toate, există o diferență de scop între un produs și un proiect. Acesta din urmă ar putea fi un soi de hub de inovare, pe când produsul este un dat, ceva determinat de anumite constrângeri. Pe cine ar interesa inovarea într-un business? Paleta se restrânge. Politica business-urilor actuale este de a face profit cât mai simplu și cât mai rapid. Ei bine, dezvoltarea unor proiecte cam iese din schema asta. Sunt puține companii care riscă așa ceva.

Apoi, produsul îți minimizează riscurile. Concret, dacă dorești să ieși pe piață, nu ieși cu un proiect, ci cu un produs. E mai puțin riscant. După ce te dezvolți, da, te-ai putea uita și înspre proiecte. Google a fructificat diferența asta pe la începuturile sale. Atunci când piața se saturase de produse, compania a ieșit cu servicii de tip emailing. Acum, în schimb, serviciile au suferit o metamorfozare, devenind treptat produse finite. Dispui de serviciul X, care e, de fapt, un alt produs de-al tău.

Nu în ultimul rând, oamenii care lucrează într-un proiect sunt diferiți de oamenii din zona de product management. Într-o parte, avem inovare și creativitate, iar în cealaltă, orientare spre vânzare și rentabilitatea business-ului. E limpede că totul va fi diferit în echipele care sunt angrenate în cele două chestiuni din discuție.

În concluzie, avem două spații pentru lucruri diferite, proiecte vs produse.

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.