#in lumea copiilor

Am ramas placut surprins de un parc din Cluj. Ce alte locuri va recomand

Orașele noatre au multe lipsuri. Menționez aici și acum doar unul foarte important: parcurile. Administrațiile reușesc performanța de a gândi infrastructura urbană...

Written by Rares Iordache · 2 min read >
Am ramas placut surprins de un parc din Cluj. Ce alte locuri va recomand 1

Orașele noatre au multe lipsuri. Menționez aici și acum doar unul foarte important: parcurile. Administrațiile reușesc performanța de a gândi infrastructura urbană fără elementul mediu/ parcuri integrat. Totul pare că se face după, prin cârpiri derizorii. Să vă dau doar exemplul Floreștiului, deși acesta nu este un oraș, dar ar putea fi liniștit. Ei bine, chiar dacă nu am o părere bună despre Cluj la capitolul parcuri, uite, am găsit un element surpriză: parcul din cartierul Gheorgheni, amenajat în locul fostului cartodrom. Nu e singurul pe care vi-l voi da drept exemplu de bune practici.

Vocile spun că e cel mai modern parc sportiv și de agrement din România. Nu știu dacă o fi chiar așa, mai sunt vreo câteva orașe care se mândresc cu propriile amenajări destinate activităților recreative. Revenind la cel din cartierul Gheorgheni, parcul a fost amenajat în urma unui proiect finanţat de Compania Naţională de Investiţii (CNI) cu 20,2 milioane de lei (sursa). Primăria Cluj-Napoca a pus la bătaie terenul, proiectul tehnic și studiile de fezabilitate. M-a surprins plăcut ce am găsit aici. Poți face cam de toate, dispui de: terenuri sportive – minifotbal, tenis de câmp, baschet, badminton, skate-park, escaladare, fitness, loc de joacă pentru copii, parc aventură, piste pentru alergare, role simple şi de viteză şi biciclete. Probabil mai sunt activități și nu le-am enumerat, dar v-ați prins. Intrarea e gratuită, utilizarea terenurilor se face pe bază de rezervare. Sper să nu mă înșel, așa am citit pe site-ul lor. Parcarea e mai mică, au loc doar vreo 96 de mașini. Desigur, parcul e gândit pentru a-i deservi pe cei din zona aceea, cu prioritate. Nu s-a gândit nimeni că cei din Florești sau alt cartier chiar nu au parcuri. Parol! Știu că s-au mai renovat ceva parcuri prin Grigorescu și Mănăștur, Parcul Rozelor fiind un plus în acest sens. Totuși, Clujul e un oraș cu o populație foarte mare, e nevoie de mai mult.

Ca atare, se simte nevoia acută de astfel de amenajări, oamenii vin pentru a face mișcare, ies la aer, își aduc copiii. Acum, de ce nu s-ar extinde planurile, să fie așa ceva aproape în fiecare cartier clujean? Asta ar fi într-adevăr ceva. Cât despre Florești, ditamai comuna nu are decât vreo două încercări de amenajare, parcă. Poate greșesc.

Am mai găsit și prin alte orașe parcuri excelente: la Târgu-Mureș, Timișoara și Zalău. În cazul primului oraș, m-a mirat componenta all-in-one: cei care vin acolo au tot în parc, inclusiv zonă pentru grătare cu tot cu corpuri sanitare (mă rog, grătarele propriu-zise, o chiuvetă și mese). Zona pentru copii e super aranjată. Să nu mai vorbesc că ești la o aruncătură de băț de Grădina Zoologică. Deci, un mare plus pentru acel loc.

Parcul Copiilor din Timișoara este un alt loc pe care l-am vizitat și mi-a plăcut. Am avut realmente ce face vreme de câteva ore, e curat și pus la punct în privința dotării. Parcul din pădurea de la intrarea în Zalău dinspre Cluj e un loc foarte fain. Nu e el super dotat la nivel de echipamente pentru copii, nu ai o paletă mare de activități pe care le-ai putea face, dar simplul fapt că ai o amenajare de tipul într-o pădure mi-a atras atenția. Merită o plimbare în natură. Nu știu cum stau lucrurile prin București, acolo nu am fost încă în zonele cu parcuri.

Poate-mi recomanzi ceva în acest sens, locurile frumoase merită promovate.

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.