#hibride

Rusii cu strategie de agresiune, englezii cu fantasma de huligani, iar francezii cu securitate mascata

Franța nu a învățat nimic la nivel de securitate. E foarte simplu: când un grup de ultrași al unei formații, Rusia în...

Written by Rares Iordache · 4 min read >
Rusii cu strategie de agresiune, englezii cu fantasma de huligani, iar francezii cu securitate mascata 1

Franța nu a învățat nimic la nivel de securitate. E foarte simplu: când un grup de ultrași al unei formații, Rusia în situația dată, introduce un, atenție, lansator de fumigene sau pistol de semnalizare în interiorul stadionului, ești cam praf la capitolul asigurării defășurării partidei în condiții optime din perspectiva siguranței. Dacă se întâmpla asta în România, hai, mai ziceam, ignoranță, toleranță, incompetență, etc. Dar în Franța? Vorbim despre o țară cu anumite riscuri în materie de atentate teroriste și cu un anumit trecut recent în privința asta.

Strategie de agresiune. Cine sunt rușii?

Ca să introduci un astfel de lansator precum cel al fanilor ruși, trebuie să lucrezi coordonat, mai ales în contextul filtrelor anunțate de francezi. Totuși, s-a putut, dar nu oricum, nu a existat un grup de capul lui care s-a trezit după câteva beri la terase că au lansatorul acela și că merg cu el la meci. Rușii au antecedente clare în privința violențelor la partidele de fotbal, vedeți cazurile din 2012. Cine sunt fanii ruși? Termenul huligan nu a fost uzurpat, declară Ronan Evain, doctorand în politică și specialist în chestiuni legate de suporterii ruși (în franceză: supportérisme russe).

Sunt adevărați duri. Acești tipi consideră asta drept un sport. Au între 25-35 ani și sunt antrenați, sunt foarte organizați. Grupul se compune din suporteri de la mai multe echipe rusești, de la Lokomotiv Moscova (grupul Orel Butchers), Torpedo Moscova, Spartak Moscova (Gladiators Firm 96) și de la alte echipe mai mici. Se reunesc pentru a face ceea ce nu fac acasă la ei: se bat în plin oraș. În Rusia, luptele lor se duc mai mult în păduri, la ieșiri. În ciocnirile de sâmbătă, a fost un adevărat comando, în timp ce partea engleză nu a avut nimic structurat/ Ronan Evain/ L’Equipe

Avem un grup structurat, unul care-și propune să întroducă un lansator în interiorul stadionului. Sigur, pot exista voci care să spună că respectivii erau în mod special fani ruși stabiliți în Franța. Unele surse indică faptul că englezii au fost atacați în Marseille atât de ruși, cât și de…francezi. Primele violențe ar fi avut loc în noaptea dinspre joi spre vineri, în fața unui pub de pe cheile Rive-Neuve, între un grup de tineri francezi din Marseille și un grup format din 200 de englezi (sursa). A doua zi, totul a culminat în View-Port cu implicarea unui grup restrâns de ruși, însă suficient pentru a crea un haos total. Deci, francezii au avut propria chestie de împărțit cu englezii, în timp ce rușii au sosit cu grupurile lor clasice, cele care fac deplasări pentru formațiile lor de club și se reunesc aici, în Franța.

Îndoctrinare de huligan: de la bătăi pe stradă, la bătăi în păduri

Gladiators Firm 96 a apărut în 1996 și s-a dezis de Flint’s Crew, prima grupare de suporteri ai lui Spartak Moscova ce a luat titulatura huligan, din cauza direcției mai englezești pe care a urmat-o. Vasiliy the “Killer”, primul șef al grupării, a preferat în mix între formatul italian, cel balcanic și cel rus. În cele din urmă, Gladiators Firm 96 a devenit unică și foarte originală. Gladiatorii, ca mai toți suporterii huligani ruși, se antrenează pe terenuri speciale de la marginea orașelor, acolo unde se și dau bătăliile. Se mândresc cu ele.

Pentru mine, cele mai relevante bătăi au fost: Sokolniki-1998 (considerată până acum cea mai tare bătălie de până acum, au luat parte peste 1000 de persoane), “Kitai-gorod-2001”, “The year 1905 street-2006”, “Severyanin-2007”. În 2004, am avut o bătaie cu huliganii lui Dinamo Moscova. A fost, probabil, cea mai crudă dintre ele, căci ne-a adus destule probleme de sănătate și cu poliția. A fost o altă bătaie în 2007, la Volzhskaya. Vasiliy the “Killer (sursa)

Ca atare, tipii sunt obișnuți să facă praf orașele, au făcut-o și la ei înainte de 2010. Acum o fac doar în deplasările din afara țării. Din 2010, în schimb, s-a schimbat totul, căci ultrașii au apelat la soluția pacifistă a bătăilor în păduri.

Huliganii adevărați se recunosc între ei, s-au creat relețe și conexiuni. Cei de la Gladiators Firm 96 sunt un soi de frați cu huliganii de la Ultraboys, suporteri ai echipei Steaua Roșie Belgrad. Ei manifestă un respect aparte și față de Lech Poznan, ultrași polonezi.

Imagini din filmul Okolofutbol

Acum, fitilul a fost aruncat, totuși, de francezi. A fost, poate o dovadă a iubirii dintre ei și englezi. Au intrat în schemă rușii, având și ei niște polițe de plătit englezilor, iar un tip precum Vasiliy the “Killer explică destul de clar cam care ar fi sentimentele ultrașilor față de vest-europenilor. Au nevoie doar de câteva scântei, iar ele pot să apară de nicăieri.

Ce riscă Rusia? Anglia își condamnă proprii suporteri

S-a vehiculat opțiunea depunctării Rusiei sau chiar a trimiterii ei acasă. Multe străzi din Franța au fost aruncate în haos, iar ăsta ar cam fi ultimul lucru care-i lipsea Franței, dincolo de toate problemele pe care le are acum. Rusia nu are cum să fie suspendată de la următorul campionat, căci ea este țara organizatoare a Mondialului din 2018. Rămâne, eventual, doar riscul de a-i trimite doar pe suporterii ruși spre case, decizie improbabilă, căci tensiunile se vor amortiza zilele următoare. Între timp, Manglia a condamnat comportamentele fanilor veniți în Franța pentru Campionatul European, mai ales că în aceste zile totul este îmbrăcat în mare fast la Londra. Mai toate ziarele au catalogat drept rușinos ceea ce s-a întâmplat la Marseille.

What is wrong with these people? An absolute embarrassment to the country. Gary Lineker/ Twitter

Urmăriți un video cu incidentele din Marseille

Cam ce am văzut, după cele petrecute. Rușii au venit porniți pe/de ceva, erau organizați, știau ce doresc să facă, așteptau doar un impuls. Au surclasat forțele de ordine, atât fizic, cât mai ales strategic. Englezii, de cealaltă parte, au trăit visul de huligan, însă au rămas uluiți de ce presupune asta atunci când i-au văzut furioși pe ruși în stradă. Mulți mai puțini, aceștia i-au făcut șah-mat. Francezii, în schimb, au mascat și falsat securitatea, s-au jucat nițel cu focul și s-au ars. Puteau să se ardă mai rău, știut fiind faptul că este un meci cu grad mare de risc. Tinerii francezi din Marseille, probabil, aveau chef de ceva riscant, palpitant, și s-au luat de englezi. Nu știm sigur dacă a fost sau nu o miză pentru ei.

Alte meciuri riscante din perspectiva securității: Germania – Polonia, Anglia – Țara Galilor, Ucraina – Polonia. Am scos de pe listă Turcia – Croația, la ora scrierii articolului, e deja jumătatea reprizei secunde, iar lucrurile sunt calme.

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.