#jurnaldebord

Si supraoamenii isi gasesc sfarsitul. RIP Ueli Steck!

Written by Rares Iordache · 1 min read >

Am renunțat să mai cred în eroi de multă vreme. De la o altă numită vârstă, m-am tranformat eu în erou. E o perioadă destul de scurtă de grație, timp de basm cu fetițele mele. Cu toate acestea, au fost câteva personaje care mi-au țintuit privirea spre realizările lor, unele demne de povești. Citeam furibund despre Tomaž Humar. Au urmat apoi Ueli Steck, Reinhold Messner și, de ce nu, Jokke Sommer.

Erau timpuri de lucruri supra-omenești, sunt povești incredibile și care-ți taie răsuflarea. La limită, a învăța să gândești dincolo de granițele posibilului. Ueli Steck era (re)numit drept omul imposibilului. Dacă stau bine și mă gândesc la recordurile sale, face sens pe deplin. Dacă era ceva aproape de nefăcut, el ar fi spus sigur: da, să merg acolo! Ești fără cuvinte când vezi reușita solo a unui om pe niște vârfuri inaccesibile întregii omeniri, excepție doar câteva cazuri. Să-ți taie răsuflarea ascensiunea lui Humar pe Rupal Wall din Nanga Parbat. Mai apoi, la ani distanță, acesta din urmă moare într-un accident la coborârea de pe Lhotse.

Steck s-a bătut cu recordurile de ascensiune pe Eiger și Matterhorn. Ajunsese în punctul în care se duela doar cu sine pentru un nou timp. Swiss Machine, pe ceas elvețian. O filosofie aparte de a aborda ascensiunile solo pe culmi nebănuite.

O controversă hilară prin 2014 nu-i umbrește meritul de a fi urcat solo peretele tehnic al Muntelui Annapurna. N-a avut ca dovezi decât propriile cuvinte. Vă îndoiți? Eu nu. Prin 2015, a reușit să ducă la bun sfârșit proiectul său 82 Summits, adică toate vârfurile de peste 4000 m din Alpi în doar 61 de zile.

Pur și simplu pentru că unii lasă amprente și ne fac să le (de)venim aproape. RIP Ueli Steck.

 

 

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.