#hibride

Smog de praf sau de fum, Floresti sau Cluj

Nu este nevoie să mergeți până în China pentru a vedea efectul de smog, o puteți face și la Cluj. Da, e...

Written by Rares Iordache · 2 min read >
Smog de praf sau de fum, Floresti sau Cluj 1

Nu este nevoie să mergeți până în China pentru a vedea efectul de smog, o puteți face și la Cluj. Da, e serioasă treaba, doar că substanțele diferă, dar sunt sigur că puteți face abstracție de asta. Dacă în Beijing ați avea smog pe bază de emisii, în Cluj aveți parte de efectul acesta pe bază de praf sau fum. Să nu vă mirați. Dincolo de lucrurile faine pe care le oferă Clujul, tot aici avem primari și șefi de Consiliu Județean ca modele de cum să primești spăgi, avem dezastrul urbanistic din Florești, nu e doar acolo, avem x și y + multe altele. Să vedem.

Undeva, aproape de orașul Cluj-Napoca, se află comuna Florești. Se zice că-i cea mai mare și cea mai cea de pe cer, nu și cea mai cool din țară. A crescut cât alții în zece ani, iar asta s-a făcut cu multă pasiune din partea conducătorilor locali. S-au implicat masiv, au împărțit, au aprobat, au lămurit și au vălurit totul. Da, a ieșit bine, rezultatul e onest: dacă, prin absurd, vine vreun vizitator în Cluj dinspre Oradea…va avea ceva de furcă cu intratul în oraș. Va face 5 km în același timp în care a parcurs jumătatea kilometrilor făcuți în total din Oradea până în Florești. Nu va mai călca prea curând. Localnicii știu secrete ascunse…ascunse după dealuri. Sunt două centuri, iar unii se avântă pe macadamul de acolo, prin ceața de fum. Nu e ceață, e mai mult smog, deși părerile ar putea fi împărțite. Îți împroașcă mașina, dar ascunde cu viclenie uzura zilnică. Nu o mai simți, nu atunci când faci doar 12-15 minute, comparativ cu statul la cafea de pe principala europeană. Și este, într-adevăr, una europeană. De aici se văd dârele de pe deal. Liliacul înflorit prin zona poligonului militar s-a hibridizat, e cu totul altceva. A devenit o plantă învățată să trăiască în praf, mă rog, smog. E de praf, nu de emisii.

originalul smog de praf. noi suntem altfel
originalul smog de praf. noi suntem altfel

Între timp, în cealaltă parte a orașului, se ridică un altfel de smog, e unul de fum. Se vede din depărtare, e un efect inedit direct la intrarea în Cluj-Napoca. Avem smog și noi. Dacă nu am reușit să-l facem prin emisii, îl facem prin altceva, fum sau praf, ce o fi și s-o nimeri. De treci codrul de aramă, de departe vezi albind…un smog. De ce este fum în această zonă a Clujului? Pardon, smog de fum. E simplu: orașul acesta are probleme cu gunoiul, încă are, deși chestiunea e cam pusă sub preș. După ce și-a cărat efectiv gunoaiele prin alte orașe, plătind extra-costuri, Clujul a decis rampe temporare, asta până la realizarea unui centru de management al deșeurilor. Da, la Cluj nu există așa ceva! Totuși, gunoiul ăsta se strânge și trebuie să faci ceva cu el. Ca atare, rampele temporare trebuie și ele golite, că de asta sunt temporare, că nu pot să absoarbă întreaga cantitate produsă de metropola de pe malul Someșului. Astfel, oamenii s-au gândit că ar fi bine să-i dea foc din când în când. V-am spus eu că suntem inventivi cu smogul, nu avem, dar îl producem noi cumva.

FOTO: Cosmin Dascălu
FOTO: Cosmin Dascălu

Ceva despre miros? Nu, pentru un așa efect, mai facem și sacrificii. Ca atare, avem smog și vor veni alegerile locale. Vom avea smog și după asta, dar până când? Se spune că oamenii au puterea de a schimba lucrurile, dar ce ne facem când îi punem pe toți în același loc și îi manipulăm? Cu puțin interes, ne-am da jos valul de pe față și am și face lucrurile altfel pentru comunitatea noastră. Dar trebuie să fie și cine. Adică, tipii care-și aruncă gunoiul pe câmpuri/ dealuri, cei care te înjură în trafic, cei care dau și acceptă mită, cei care x și y…toți acești tipi sunt ignoranți, nu cred să le pese prea mult de schimbări în bine ale comunității lor. Sunt doar ei și atât. Rămânem noi ceilalți.

 

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.