#jurnaldebord

Tibi Useriu: Nu imi aduc aminte prea bine ce s-a intamplat pe ultimii km

Am urmărit cu sufletul la gură cursa lui Tibi Ușeriu la 6633 Ultra Arctic, o competiție de anduranță care îți provoacă un oau la...

Written by Rares Iordache · 3 min read >
tibi-useriu-maraton-apuseni-eveniment

Am urmărit cu sufletul la gură cursa lui Tibi Ușeriu la 6633 Ultra Arctic, o competiție de anduranță care îți provoacă un oau la primul auz: temperaturi negative, vânt de-ți vine să faci cale-ntoarsă la a doua rafală, zăpadă cât cuprinde și neantul în care se afundau în fiecare zi alergătorii înscriși, niște nebuni frumoși. Înainte de Maraton Apuseni msgsystems 2016, i-am ascultat pe viu mărturisirile lui Tibi, în cadrul unei întâlniri non-formale, în care toți am fost prieteni laolaltă în același spațiu.

Tibi e un bistrițean din Pasul Tihuța, muncește 10-12 ore pe zi la proiectul său social Tășuleasa. E un tip simplu, pe care nu-l trădează cuvintele, le alege cu grijă. A început să alerge cu câinii săi, de fapt, după ei. Geografia locului l-a ajutat, după cum o spune și el, să poată alerga ușor diferențe de nivel, iar dorința și antrenamentul au făcut din el un alergător pur de anduranță. E din zona sportului amator, iar Tibi a menționat asta mereu, să fie explicită chestiunea diferențelor dintre un sportiv de performanță și unul amator.

Diferența dintre un sportiv de performanță și unul amator, ca mine, este foarte mare și pentru cunoscători nici măcar nu ar fi nevoie să fie explicat acest lucru. Aș fi ipocrit să spun că, pe plan personal, al sportivului amator, nu consider o performanță ceea ce am realizat la această cursă.

Alergatul i-a schimbat stilul de viață, inclusiv cel alimentar. Pare unul spartan, dacă stai să-l asculți prima dată, dar când devine o obișnuiță, e altceva. Se trezește la ora 5 și aleargă. Înainte de ultra-ul polar, alerga zilnic cinci ore, până în jur de ora zece dimineața. 6633 Ultra Arctic a lăsat urme, ceva rupturi de ligamente, care se vor lăsa cu o operație. Totuși, a continuat să alergepe distanțe scurte după acest ultra. Alerg în jur de 20-25 km, mă resimt, dar tot fac distanțe scurte, spune Tibi, făcând sala să râdă. Adică, vreo 25 km după un ultra la Polul Nord îi distanță scurtă :)) Eu mă pregătesc o săptămână întreagă pentru tura lungă din week-end, una de maxim 20 km, foarte rar, depășind asta.

A lăsat urme, mă resimt. Am avut ceva tendinite, acum am rupturi de ligamente și trebuie să mă operez. Mă recuperez greu, însă alerg în continuare pe distanțe mai scurte, 20-25 km. Aveam fața tumefiată, mi se vedeau oasele de la degetele de la picioare. Mi-am ales și greșit echipamentul. De exemplu, încălțările cu care alergam, a trebuit să-mi dau jos colțarii căci nu se prindeau foarte bine. Am alergat fără și aluneacam foarte rapid.

Pregătirea din Pasul Tihuța i-a creat un avantaj incredibil încă din startul cursei. Tibi nu avea nevoie de atât timp de odihnă precum ceilalți alergători, stătea foarte puțin în punctele de hidratare. La un moment dat, avea și 16 km distanță față de locul doi. Au intervenit probleme de sănătate, iar Tibi a încetinit ritmul, lucru care l-a pus în avantaj pe BJ, un alergător cu experiență 6633 Ultra Arctic, fiind la a doua participare.

Ajuns din urmă, a reușit să se remonteze

Ceea ce m-a impresionat este faptul că Tibi a câștigat cursa după ce a fost ajuns din urmă. E o chestiune psihică foarte tare: urmăritorul e cu un moral bun, tu simți că ai încetinit ritmul și că poți pierde cursa. Dacă ați urmărit vreun tur la ciclism, atunci știți despre ce vorbesc. A mers o porțiune bună alături de BJ, vreo șase ore. Ceeea ce m-a impresionat a fost o informație aflată la întâlnire, nu știam că așa se derulaseră lucrurile: a fost ajuns de BJ, au mers împreună, BJ l-a depășit, avea un avans de 45 minute, iar Tibi a revenit și a câștigat cursa. Înțelegeți? Adică, BJ a plecat dintr-un punct de hidratare cu 45 minute mai devreme, iar Tibi și-a dat seama că, dacă își dozează efortul cum trebuie, îl poate ajunge și în acest context.

Nu îmi aduc aminte mare lucru din ultimii km

BJ pleacă din cort cu 45 de minute înaintea lui Tibi. Acesta din urmă are probleme de sănătate, a încetinit ritmul, iar ceea ce părea doar o fata morgana l-a ajuns și era real. Alergătorul aproape de el, dar departe real – halucinații, l-a ajuns și depășit. Tibi se pregătește și iese din ultimul punct de hidratare, departe de cortul organizatorilor, unde îl ispitea căldura abandonului. E mai bine să stai cât mai departe de ispitele astea acolo. Se avântă pe ultimii kilometri, în acel teritoriu care arăta la fel cam pe toată durata cursei, deși a avut parte și de ceva diferențe de nivel pe la început. Tibi a început să alerge, nebunul!, clocotea toată rețeaua socială care-i urmărea cursa. Tibi, știa doar el ce-i acolo. Zâmbind: Nu îmi aduc amintea mare lucru din ultimii kilometri. Posibil să fi cântat ceva încurajator sau motivator, căci l-a ajuins pe BJ, extenuat deja, și a trecut linia de sosire a unei curse fenomenale.

Ce urmează? Să termine ceva rămas neterminat anul ăsta, deși pare irațional pentru noi: să bată recordul competiției, iar, pentru asta, are de recuperat vreo 13 ore. Acum, are și experiența necesară, îi rămâne de umblat la pregătire și la psihic, partea, poate, mai importantă. Tibi a fost acceptat anul acesta la Tor des Geants, o competiție unde, anul trecut, a fost oprit pe km 240 din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Desigur, anul viitor, urmează un alt 6633 Ultra Arctic. Până atunci, ne putem întâlni la Maratonul Via-Maria-Theresia, o competiție extrem de frumoasă pusă la punct de organizația lui Tibi.

 

 

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.