#hibride

Uitati de fotbal! Avem sportivi cu Romania pe piept care ne aduc rezultate si medalii

Să porți tricoul țării tale într-o competiție internațională nu e doar motiv de mândrie, ci presupune și o asumare din partea ta,...

Written by Rares Iordache · 1 min read >
Uitati de fotbal! Avem sportivi cu Romania pe piept care ne aduc rezultate si medalii 1

Să porți tricoul țării tale într-o competiție internațională nu e doar motiv de mândrie, ci presupune și o asumare din partea ta, o responsabilizare suplimentară, dacă vreți. Fotbaliștilor le lipsește cu desăvârșire această reprezentativitate, însă este o chestiune culturală a societății noastre. Întruchipăm un triumf al mediocrității pe mai toate planurile, iar naționala de fotbal nu poate face excepție. Suntem ceea ce suntem inclusiv aici, iar excepțiile se regăsesc în cu totul alte părți. Albanezii au oferit lecția absolută în materie de ce înseamnă să joci pentru țara ta.

De fapt, despre asta voiam să vă vorbesc, însă preambulul nu putea fi unul mai bun în contextul sciziunii sport de masă – sport individual și al recentului rezultat al României la Campionatul European de Fotbal 2016. La nivel de sport de masă, contăm la handbal, volei și rugby (rog corectură, dacă greșesc). Cu totul altfel stau lucrurile la nivelul sportului individual. România scrie pe tricourile tuturor sportivilor sau pasionaților care se duc și revin cu rezultate, unele fabuloase pentru condițiile în care s-au pregătit acei oameni. Azi vă amintesc de rezultatele realizate de români la a 13-a ediție a Campionatelor Mondiale de Alergare Montană, care au avut loc la Podbrdo, în Slovenia.

Viorel Palici, câștigătorul Maraton Apuseni 2016, s-a clasat pe locul 13 din 69 de alergători care au ajuns la final. Timpul său a fost 4h:00min:29sec. A fost urmat de Gyorgyi Szabolcs (locul 22 – 4h:12min:58sec), Ionuț Zincă (locul 27 – 4h:16min:45sec) și Bogya Tamas (locul 34 – 4h:22min:23sec) (sursa). Să încep cu deci: România pe piept, un loc onorabil într-o competiție montană de anduranță dificilă. Completez cu numeroasele recente reușite ale alpiniștilor români, care chiar au deschis rute noi în Himalaya. Românii au ajuns să fie recunoscuți internațional ca fiind niște alpiniști formidabili.

Un alt exemplu: Oana Corina Constantin a devenit campioană mondială la gimnastică aerobică în proba individuală, la Campionatele găzduite Incheon (Coreea de Sud).

Aceștia sunt oamenii care aduc renume țării noastre, aduc rezultate, însă nu se scrie prea mult despre ei și nu au contracte de sute de mii de euro. Mai mult, deseori, ei sunt la un pas de a nu participa la anumite competiții din rațiuni financiare, căci toată suflarea cu calitate de potențial sponsor se uită înspre mașina de produs nimic: fotbalul. Aici avem șmecherii, cluburi falimentare sau sponsorizate din bani publici, avem misteri și mistere, fotbaliști care nu prind niciu minut la echipe foarte slab cotate de prin Europa sau joacă pentru banii din mai știu eu ce golfuri. E o zonă moartă, dacă nu se schimbă ceva. Știți ceva, fotbalul e o oglindire fidelă a societății noastre, recitiți materialul de pe Republica.

Până atunci, haideți să îi privim și mediatizăm pe adevărații sportivi și oameni cărora le pasă de România atunci când merg la o competiție, sportivă sau de nivel mai amator.

FOTO: World Mountain Running Association Facebook

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.