#hibride

Un binom Floresti – Cluj este doar un joc de elemente care se exclud. Oamenii accentueaza hiatusul

Written by Rares Iordache · 2 min read >

Dezvoltarea zonei metropolitane a Clujului ar fi trebuit să ducă la o încrengătură rizomatică de binoame. Unul ar fi Florești – Cluj-Napoca. Totul ar fi trebuit gândit interconectat, într-un flux de intrări și ieșiri care să asigure o comunicare coerentă între elemente. Nu mă refer aici doar la aspectul traficului. Cu toate aceste, lucrurile sunt departe de adevăr, iar, culmea, oamenii sunt părți care conduc la adâncirea prăpăstiilor, în loc să ajute la închegarea lucrurilor.

O zonă precum Floreștiul s-a extins exponențial, de la an la an. S-au dat autorizații de construire în bătaie de joc, fără cap și coadă, fără respectarea sau existența vreunei infrastructuri. Lucrurile au devenit halucinante atunci când numărul celor mutați a crescut, iar traficul a căzut instant. De ce? Păi, majoritatea celor care locuiesc aici lucrează în Cluj. Sunt din două categorii: cei care nu și-au permis locuințe în Cluj – o mare majoritate – și cei care au dorit case – stați calmi, sunt și pe aici case de 100.000 euro. Repet nota: cu toții lucreaza în Cluj, cot la cot cu colegii lor mai clujeni decât ei. Parol!

Transilvania Reporter a scris o serie de articole pe temă, abordând și situația Gilăului. Cam slăbuțe, drept, căci au luat vreo două cazuri care nu reflectă decât o imagine, care nu le-a căzut cu tronc clujenilor mai clujeni din Cluj. Același ziar a abordat lucrurile și din persectivă sociologică. Nu m-a convins pe deplin. Au fost, totuși, câteva cifre interesante.

Observații. Clujenii-mai-clujeni zic de floreșteni (de exemplu) că-și merită soarta, că nu au ieșit la vot (parcă ei au ieșit și stau bine la capitolul ăsta), că au dat bani puțini, deci la ce să se aștepte & o groază de alte lucruri. Clujenii-mai-puțin-clujeni, adică floreștenii, nu stau în defensivă, atacă prin: noi am ales spațiul, noi am ales un confort sporit și ne asumăm ora de trafic, nu stăm ca voi în garsoniere minuscule & alte asemenea intervenții

În acest context, un binom de acest tip nu are cum funcționa din cauza oamenilor, în primul rând. Atât timp cât nu va exista acceptare de ambele tabere, nu avem nicio șansă. Problema traficului floreștenilor este și a clujenilor-mai-clujeni. Întrebarea: de ce ați ales să mergeți acolo? e lipsită de substanță. Dacă te chinui să răspunzi la ea, înseamnă că nu prea ai idee nici de piața forței de muncă, nici de cea imobiliară. E simplu: cele două administrații sunt pur și simplu impotente, nu-s în stare să găsească soluții valide pentru a dezamorsa situația. Aceasta este, de fapt, marea problemă a tuturor.

Articolul ziarului clujean încerca și o stratificare pe munci și în funcție de studii a celor din Florești. Concluzia era că oamenii din comună sunt educați spre foarte educați, dacă stăm și ne uităm la diplome. Ei bine, afirmația e superficială. Educați într-o oarecare măsură e mai toată populația, iar cele 13.000 de mașini care întră în Cluj dinspre Florești au prețuri pornind de la 500 euro și ajungând până la 50.000 euro, pe puțin. Pariu? Deci, asta cu cercurile și ocuparea pozițiilor de specialiști e firavă de tot. Oamenii pornesc spre job-urile lor din Cluj cum pot și cum doresc, nu e de neglijat acest din urmă aspect. De altfel, la fel precum cei din Cluj. Toți clujenii-mai-clujeni folosesc bicicleta sau mijloacele de transport în comun? Credeți? Să fim serioși. Trebuie să fim cinstiți cu noi înșine, să acceptăm că dezvoltarea unei zone presupune aglomerare, e fără cusur asta. Asta nu trebuie făcută fără cap și fără acceptarea faptului că suntem mai mulți, unii veniți din alte zone și adoptați, dar tot clujeni.

Între timp, autoritațiile continuă pe bandă rulantă, atât în Florești, cât și în Cluj. Un nou ansamblu de locuințe își așteaptă noii proprietari, e la gura de intrare în Cluj. Vor fi alte câteva mii de mașini care se vor alătura traficului, din câte pot estima. Tăietura Turcului se sufocă în Cluj. Să fim limpezi: aceste zone aparțin mașinilor și asta e din vina noastră, clujeni cu toții, băgați în aceeași oală. Singura noastră scăpare este să luptăm împreună pentru a ne remodela și recâștiga comunitatea. Asupra tuturor celorlaltor chestiuni putem să pătrăm tăcerea.

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.