#coltul abstract

Zombificare sau cum sunt scenariile post-apocaliptice niste ecologii

Written by Rares Iordache · 1 min read >

Un scenariu apocaliptic este despre un posibil final al lumii sau aproape un final, căci mai sunt supraviețuitori. Acest lucru lasă loc unui alt scenariu, unul post-apocaliptic care devine unul ecologic. Totul s-a translatat înspre o veritabilă imersiune în ecologie, căci apariția unui virus are ca scop eliminarea altor viruși.

Firul naratologic mă conduce încetuț de la inocularea unui virus în interiorul unei planete suprapolutate, incapabilă să mai susțină viața în actualele sale forme, la o pandemie. Totul devine contagios, infecția se răspândește peste tot. Oamenii încearcă să reziste, sunt comunități izolate care luptă cu virușii – zombie. De fapt, doar recent aceștia au fost asociați cu virușii, termenul având origini în folclorul haitian, acolo unde desemnează corpuri moarte animate prin magie/ necromanție. Sigur, actualul zombie e un hibrid între un vampir și zombie-ul inițial, anvergură dată de regizorul George A. Romero în filmul său: Night of the Living Dead (1968). Să pluseze: a existat și o componentă socială în semnificația zombie-ului, dar pusă în umbră de ficțiunile post-apocaliptice din prim-plan.

Ca atare, zombie sunt viruși hibrizi care creionează un scenariu post-apocaliptic ecologic, în care oamenii sunt filtrați și vor supraviețui doar cei mai tari – relativ. La un moment dat, posibil din lipsa hranei, zombie vor dispărea, iar atunci omenirea se va reface din generațiile rămase. Post-post-apocaliptic, ha?

I Am Legend (2007), la care face referire și sursa mea de inspirație de pe e-flux, e unul dintre multele scenarii clișeiste. Povestea este, în mare, aceeași, câteva contururi diferite și cam atât. Posibil să nu vă fi așteptați la moartea personajului principal, dar e ceva ce se salvează și asta este miza. Atât timp cât există în scenariu, ecologizarea a funcționat. Aici, îna ceastă situație, ecologizarea funcționează pe baza morții virușilor din sistem. Nu este așa tot timpul, din contră: mai mereu este nevoie de acțiunea unui agent extern pentru neutralizarea virușilor.

Zombie nu au conștiința acțiunilor lor, de aceea nu pot spune că un alt personaj ar oferi o imagine răsturnată: agentul Smith din Matrix. Acesta îi vede pe oameni drept viruși, iar scăparea este tocmai eliminarea/ înlocuirea totală a lor. Aici este o imagine interesantă: virusul conștient îi consideră pe oameni drept viruși și încearcă ecologizarea întrucât el se simte infectat de ei. Zombificarea se produce acum prin scoaterea omenirii din circuit: oamenii sunt transformați în simple surse de energie. De ce Matrix? Pentru că și aici mă gândesc la un scenariu post-apocaliptic. Ecologie? Doar cei mai potriviți sunt treziți din rețea și aduși în lumea reală, nu? Selecția e clară, deși se joacă pe două planuri: în lumea reală din film, avem o nouă ecologie: rezistența în fața mașinilor. Filtrele sunt multiple aici.

Written by Rares Iordache
(re)mixez idei ca #digitalguruhaha, B2B Solution Specialist, PhD Philosophy, Publisher, #ecommerce specialist #blogger, #alergator, #ciclist #passionaterunner #passionatecyclist Profile

Comenteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.